A demokratikus politika: folyamatos párbeszéd

Posted by
Dobrev Klára
>Demokratának lenni annak az elfogadását is jelenti, hogy különbözően gondolkodunk a hazánkról. Ezért izgalmas a demokratikus politika: folyamatos párbeszéd az egyik oldalon, erős és világos érvekkel támogatók szervezése a másik oldalon, mindeközben nyitott odafigyelő hallgatással megérteni a velünk nem egyetértőket is. Én így gondolom. A demokratikus viták lehetnek kemények. Gyakran érezzük méltatlannak is. Demokratikus viták nélkül még sincs demokrácia!
Nem csak a demokráciának, hanem a békének és a szabadságnak is vége van ott, ahol valaki úgy gondolja, csak neki lehet igaza. Aki mást gondol, aki nem úgy szavaz, mint ahogy azt a “vezér” gondolja, akkor azt hazaárulónak, nemzetellenesnek bélyegezik. És a történelem során mindig és mindenhol, az egyre gorombább szavakat egyre vandálabb tettek követik.
Ugye, mennyire ismerős a helyzet? Pedig ezúttal Amerikáról beszélek. Trump évek óta uszít politikai ellenfelei ellen és hergelte sajátjait. Ennek eredménye zavarba ejtően hasonlít ahhoz, ami Budapesten történt, valahányszor a „vezér” demokratikus választás során vereséget szenvedett. Trump hívei is tegnap erőszakkal próbálták meg semmissé tenni a szabad választás végeredményét. Úgy gondolják, hogy Trump hatalma fontosabb Amerika szabadságánál és békéjénél.
Trumpék elbuktak. A dráma tanulságain az egész világ el fog gondolkodni, és nekünk, magyaroknak is meg kell érteni a leckét. Sohasem késő végre nyugodt, egymással megbékélő, törvénytisztelő Magyarországgá válnunk. Ez volt és ez is marad politizálásom legfőbb célja.