Vakcina regisztráció – sajátosan

Posted by
Horváth András
>Hol van ilyenkor derék adatvédelmi biztosunk?
A problémával – ezzel a sunyi Rogán-Kubatov-féle megoldással -, egyre többen szembesülnek, s teljesen jogos a felháborodás azok részéről, akik a regisztráció után becsapva érzik magukat Mert mi is történik itt?
Ki saját jól felfogott érdekében, ki a burkolt kormányzati fenyegetőzés hatására (aki nem regisztrál, nem lesz beoltva) felmegy a regisztrációs oldalra. Miután beütöd az adataidat – köztük a TAJ-kártyád számát -, a regisztráció élesítése előtt három választási lehetőséged van. (Ebből kettő kötelező.)
Az egyik, hogy nyilatkoznod kell, hogy megismerted az adatvédelmi tájékoztatóban foglaltakat. Ezt legtöbbször el sem szoktuk olvasni, hanem automatikusan bejelöljük. Az előzmények ismeretében, azonban itt most mindenképpen érdemes áttanulmányozni. Ebből megtudhatod, hogy a “Regisztrálok” gombra kattintva fog élesedni az oltásra való jelentkezésed. S ezzel hozzájárulsz, hogy a Miniszterelnöki Kabinetiroda összegyűjtse és átadja az adataidat a NEAK részére. Oké, egye fene, mit tudsz csinálni, felelős állampolgárként azt a békát még lenyeled, hogy Rogánék (állítólag olvasás nélkül) továbbítják az adataidat az egészségügyi szerv felé. Na de itt van még itt az fránya 3. GOMB:
“Hozzájárulok, hogy későbbi kapcsolattartás céljából a megadott kapcsolattartási adataimat visszavonásomig kezeljék az adatkezelési tájékoztatóban foglaltak szerint”
Na most ugye közkeletű nevén ez az. ún. Kubatov-lista.
Dehogy akarsz te felkerülni a listára! Ki is hagyod ezt a lehetőséget, megnyomod a regisztrációs gombot:
Gratulálunk, sikeresen regisztráltál! Na de MOST JÖN A FEKETELEVES, mert felugrik egy tájékoztató ablak, aminek a lényege a következő:
HA NEM REGISZTRÁLTÁL ARRA, HOGY ROGÁNÉK (IS) KEZELJÉK AZ ADATADAT (tehát nem iratkoztál fel önszántadból a Kubatov-listára), AKKOR AZ OLTÁSRÓL SEM FOGNAK SEMMIFÉLE INFORMÁCIÓT KÜLDENI A SZÁMODRA.
Hogy mi van?! Ezt meg, hogy képzelitek? Akkor mi értelme volt ennek az egésznek az oltásra jelentkezés szempontjából? Miért kellett akkor a TAJ-számom? Ha a NEAK (Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő) megkapja az adataimat, kapnak egy jelzést arról, hogy a továbbiakban az oltásról semmiféle tájékoztatást nem adhatnak nekem, mert nem regisztráltattam magam a Rogán-Kubatov listára is?
Adatvédelmi szempontból vajon mennyire tartja ezt törvényesnek Péterfalvi úr?
Az én határozott véleményem az – az lenne a tisztességes – hogy ilyen előzmények, ilyen adatgyűjtési háttér manipuláció azonnal töröltetni kellene a regisztrációs oldalt! S létrehozni helyette egy olyat, ahol az oltásra történő regisztráció kizárólag csak azt a célt szolgálja, hogy a jelentkezéseddel felmérhessék az igényeket, s egyúttal tájékoztatási kötelettséget rójon az egészségügyi ellátó szervekre, ill. az oltópontokra. De igazából ez sem kellene, elég lenne bejelentkezni az oltópontokra is, azzal az adattal együtt, hogy melyik kategóriába tartozol az oltási sorrend szempontjából. Mert még egyszer mondom: ez így lenne tisztességes (és így lenne ésszerű és célszerű. Minden más, csak sunyi adatlopás az egypárt részéről, nem jogállami, hanem amolyan NER-es megoldás. És a célszerűségről: amúgy is sokan félnek az oltástól, amúgy is sokan bizalmatlanok, nem kellene ezt az egészet még ilyen adatgyűjtési szélhámossággal is köríteni.
Az már csak hab a tortán, hogy egészen friss hírek szerint az egyik egészségügyes figura (mert kormányzati szereplő nem merte magára vállalni) konkrétan kijelentette, hogy oltást csak az kap, aki regisztrált. Na itt megint egy csomó kérdés felvetődik a kormányzati cinizmussal és diszkriminációval kapcsolatban, de ezt már tegye fel ki-ki maga!
Ui.: a regisztrációról egyedülálló módon e-mailes visszajelzést sem kaptál, tehát bármikor letagadhatják, hogy te egyáltalán regisztráltál: “Teccettek volna feliratkozni a Rogán-listára is!”
Mindez történik Magyarországon, I. Orbán 2. uralkodásának 11. évében.