Nálunk 2.5 millió ember nem látja azt, amit az egész világ

Posted by

Juszt László
>Miért van az, hogy az egész világon látják, tudják, hogy mi folyik nálunk, csak itthon nem akarják sokan észrevenni?
London főpolgármestere, szerint “Trumppal nem tűnik el az effajta szélsőjobbos politika. Orbán, Bolsonaro, Erdogan, Duda és Salvini ugyanezt képviseli”.
A ma megjelent Der Standard úgy fogalmaz: “Az amerikai törvényhozás megszállása szerencsére kudarcot vallott, ám sok helyütt továbbra is erősek az esztelen, nacionalista tiltakozó mozgalmak, a “trumpizmusnak” hosszú az árnyéka. Orbán, Kaczynski, Erdogan, Bolsonaro és Modi nem habozott, hogy a hatalom megragadására használja fel ezeket a jobboldali-populista fundamentalista erőket. Mindannyian karizmatikus autokraták, akik populista-nacionalista hullámot meglovagolva jöttek fel, majd utána hozzáláttak a jogállam és a demokrácia lebontásához”.
Frankfurter Rundschau
A Fidesz és a PiS rombolásával szemben mutatott engedékenység nem mérsékelte a két pártot, azok csak még jobban elszemtelenedtek. És azt kívánják, hogy egész Európa úgy táncoljon, ahogy ez a két illiberális erő fütyül, miközben továbbra is alaposan kiszolgálja magát az európai húsosfazékból.

Barack Obamával beszélgetett Trevor Noah az amerikai Daily Show című műsor különkiadásában. Az apropó a volt demokrata elnök nemrég megjelent könyve volt, de szóba kerültek az aktuálpolitikai események is.

„Az a fajta erős ember típusú vezetés, amit Trump képviselt, nem tűnik el a világból a 45. amerikai elnök távozásával ”– mondta Barack Obama. Aztán ki is fejtette kikre gondol.

Obama arról beszélt, hogy vannak olyan vezetők, akik jó célokért küzdenek, demokratikusan, az embereket is bevonva a döntésekbe, ide sorolta például Angela Merkel német kancellárt. Emellett szerinte vannak az erős emberek, akik hiercarchikus rendszert tartanak fel, az állampolgáraikat alattvalókként kezelik, és a két nézet között folyamatos a harc, ami ezután folytatódni is fog. Szerinte ez két teljesen eltérő értelmezése annak, mit jelent vezetőnek lenni.

„Ez történik az Egyesült Államokban is, és ennek nem lesz vége csak azért, mert Donald Trump elveszítette az elnökválasztást. Látunk erre példát a Fülöp-szigeteken, Magyarországon és még néhány afrikai és ázsiai országban” – jelentette ki Amerika első fekete vezetője. A volt elnök beszélt még arról is, hogy Amerikának nem kell feltétlenül a világcsendőr szerepét betölteni, mert értékein és elvein ma már számos másik ország is osztozik, ezért nem kell feltétlenül tartania attól sem, hogy a kialakuló multipoláris világrendben esetleg a saját lábukra állnak más országok is.

Címkép: Der Spiegel