Hol volt, hol nem volt (vakcina)

Posted by
Bálint Ibolya
>Volt egyszer hol nem volt, volt egy lerázhatatlan magyar állampolgár, aki addig levelezett érdeklődve egyik hivatallal a másik után, míg végül a helyettes fővárosi és megyei tisztifőorvos válaszolt a kérdésére, miszerint kaphat-e Covid-19 elleni védőoltást, aki nem regisztrál.
A lerázhatatlan és felettébb önzetlen állampolgár jóvoltából mi is, megannyi magyar állampolgárok, megtudhattuk végre:
” Aki nem regisztrál, az önmagát zárja ki az oltandók köréből, mivel nem jelzi oltási igényét, így a népegészségügynek nem juthat tudomására ilyen irányú igénye.”
“Hivatalosan senkit nem értesítenek, mivel az oltás, ismételten mondom: ÖNKÉNTES.”
“Oltásra időpontot azok kaphatnak, akik kérik ezt.”
Eléggé el nem ítélhető, de gondolkodni kezdtem. Ha már regisztráltam, az azt jelenti, hogy kérem az oltást.
Önkéntesen.
Ha úgy van, ahogy a regisztrációs oldal bemutatásakor egykoron közölték, hogy a regisztráció a Nemzeti Népegészségügyi Központnál landol, ahol az egészségemmel kapcsolatos információk áttekintésével megállapítják, hogy alkalmas vagyok-e az oltásra. Ha igen, értesítik a háziorvosomat. Furcsamód rögvest eszembe jutott, hogy hiszen ugyanazzal a lendülettel engem is értesíthetnek (mi másért kérték volna az e-mail címemet, telefonszámomat), hogy melyik oltóponton mikor vehetem fel az oltást.
Ehelyett napokat tölthetek azzal, hogy megpróbálom megtudni, mikor és hol kérjem az időpontot, aztán újabb napok, mire elérem azt a helyet, ahol kérhetem, aztán talán képben leszek, mikor és hová mehetek beoltatni magamat. Azt még nem sikerült megfejtenem, mikor kerül képbe a háziorvos, akit ugye értesítettek felőlem.
Történik mindez a 21. században, az informatika fejlettségének olyan szakaszában, amelyben számtalan szakember képes arra, hogy összehozzon egy adminisztrációs felületet, ami automatikusan küld ki sms-t, e-mailt a betáplált adatokkal – de nem egy központi vízfejet, amely bármikor szétloccsan, hanem a háziorvosoknál működő informatikai és logisztikai háttérként alkalmazva. Ezt persze az említett szakemberek nálam sokkal jobban tudják, de megkérdezte már őket valaki?
Talán – mondja rejtélyesen az elsőbálas lány, ha megkérdezi tőle a gavallérja, találkozhatnak-e még.
Most ilyen talán állapotban leledzünk.