A Kárász-ügy

Posted by
Media1.hu
>A televíziós műsorvezető alapítványa egy olyan minisztériumtól is kapott több millió forint közpénzt, amelynek munkáját értékelte az egyik ATV-s műsorban egy egészségügyi szakértővel. Kárász szerint ugyanakkor semmi kivetnivaló nem történt. vA 24.hu nyomán mi is írtunk már 2020 tavaszán arról az alapítványról, amelyKárász Róbert – egykoron a TV2-nél, jelenleg azATV reggeli műsoránál dolgozó – televíziós műsorvezetőé, és amelyről tavaly kiderült, hogy több más, közpénzek felett rendelkező szervezet mellett jelentős támogatói között van a Matolcsy György vezette Magyar Nemzeti Bank. A szervezet, az ELÉ TV-t működtető Ezer Lámpás Éjszakája az Eltűnt Gyermekek felkutatásért Alapítvány körül még rendőrségi vizsgálat is volt, ám a rendőrség nem állapított meg bűncselekményt, és a Nemzeti Adó- és Vám Hivatal sem járt el vele szemben, szintén bűncselekmény hiányában. (Az alapítvány pénzeinek felhasználása miatt a feljelentéseiről ismertté vált Tényi István magánszemély költségvetési csalás vétség gyanúja miatt tette a feljelentést.)

Most a 444.hu újabb részleteket közölt az alapítvány kapcsán. Az EMMI is utalt Kárász alapítványának, amikor a műsorvezető az egészségügyről interjúzott. A lap megtudta, hogy Kárász úgy készített interjút még 2019 júliusában az ATV reggeli műsorában az Emberi Erőforrások Minisztériumát (EMMI) érintő témákról Kunetz Zsombor egészségügyi szakértővel (akinek egyébként a 444-en van blogja), hogy az EMMI is támogatója a műsorvezető nevéhez kötődő alapítványnak. Erről egy bíróságon fellelhető dokumentum árulkodik, mely szerint a Kásler Miklós vezette EMMI 3 millió forintot fizetett az alapítványnak 2019. április elseje és június harmincadika között.Az ominózus műsorban Kárász kérdezett vendégétől egy olyat is, hogy „Akkor ön is elismeri, nem, hogy az egészségügy területén fantasztikus fejlődések vannak?”, illetve megjegyzést tett vendégének, hogy háromból három dologban sem hajlandó elismerni, hogy valami jó abból, amit a kormány az egészségügy terén tesz.

A történtekről szóló cikk megosztásakor foglalt nyíltan állást az ügyben az Urbán Ágnes és Polyák Gábor médiakutatók vezette Mérték Médiaelemző Műhely, mely etikátlannak és szakmaiatlannak nevezte Kárász Róbert tevékenységét. „Majd egyszer, ha elmúlik az őrület, nagyon az alapoktól kell újragondolni, mi is az újságírói etika. Akkor nyilvánvaló lesz Kárász Róbertnek is, hogy amit csinál, az etikátlan és szakmaiatlan” – írják.