2006. A tévé ostroma

Posted by

Most, hogy a Capitolium ostroma kapcsán sokszor szóba került 2006. A Szabadság téren a tévé ostroma. Serény Péter meg utána járt, van-e olyan kordokumentum, amely hitelesen megörökíti ezt. És megtalálta. Itt van ez a különleges szöveg. Már a címe is furcsa, majdhogynem olyan, mint egy Pintér Béla színdarabé.

Császár Attila, a Hír TV munkatársa az MTV ostromát közvetíti

emasa.hu  

2006. szeptember 18-ról 19-re virradó éjjel Császár Attila, a Hír TV munkatársa az MTV ostromát közvetíti. Részletek a televízió közvetítéséből – kép és hang nélkül – az eMasán.

22:45 Ilyen drámában még nem volt részem, megpróbáltunk felmenni, lefújtak mindannyiunkat gázsprével.

22:46 Azt kell mondanom, hogy forradalmi hangulat van. Talán hallják Önök is. A tömeg többször próbált nekimenni a rendőröknek, és bemenni a televízió épületébe azért, hogy élőben olvashassák be mindazt, amit követelnek.

Követelik a szabad sajtót”

22:47 A rendőrök könyörtelenül szembeszegültek, nekimentek a tömegnek, miközben korábban azt skandálta a demonstrálók tömege, hogy magyar rendőr magyar embert nem bánt.

22:48 Egy biztos, hogy a Magyar Televízió épülete előtt körülbelül 4-5ezren lehetnek az emberek (kis szünetet tart, hazaárulók – skandálja a tömeg) és szabad sajtót követelnek, mint hallják.

22:49 (a tömeg a székely himnuszt énekli, Császár elhallgat) Most a székely himnuszt éneklik… megpróbálunk közelebb menni (végighallgatják a himnuszt)

22:50 Azt kell mondanom egyébként, hogy itt a tv épülete előtt kivétel nélkül fiatalok vannak. Úgy tűnik egyébként, hogy a parlament előtti megmozduláshoz képest ezt itt már nem a politikáról szól, olyan értelemben, hogy jelen van a politika, hanem tényleg a fiatalok azok, akik követelik a szabad sajtót. Azt mondták a Kossuth téren, hogy azért jönnek ide, mert az intézmény nem teljesíti a közszolgálati feladatait. És érvényt akartak szerezni annak, hogy elmondhassák mindazt, amit követelnek, amit szeretne a magyar nép elérni, természetesen eközött előkelő helyet foglal el a miniszterelnök illetve a magyar kormány lemondatása. Most jelen pillanatban úgy tűnik, a tömeg nem mer nekimenni a rendőrkordonnak, könyörtelen volt a gázspré, azt kell mondanom, én életemben először tapasztaltam meg ezt, de tényleg nem kívánom senkinek sem. A rendőrök habozás nélkül bevetették ezt a fegyverüket.

22:51 Azt kell mondanom, hogy a MTV intézményének ablakaiból még ki sem nézett senki sem.
Hogy kik lehetnek az épületben, azt nem tudom megmondani, de a tömeg most azt skandálja, hogy vesszen a kormány.

22:52 Az újságíró kollegák meg voltak döbbenve azon, hogy a rendőrség ilyen módon lépett fel velük szemben is, természetesen az operatőröket és a fotós kollegákat is érte a gázspré.

Igenis menjen a nép”

22:53 Megint megindul a tömeg, a rendőrök állig felhúzták a pajzsukat, tehát védik magukat, azt kell mondanom, kemény összecsapás volt, azt kell mondanom, pár perccel ezelőtt.

22:54 Spontán szerveződésről van szó, nem politikai eseményről.

Az intézményből továbbra sem jött ki senki sem.

22:56 Megörökítettük azt a pillanatot, amikor a rendőrség megtámadta a demonstrálókat, vagy fellépett velük szemben, azt is megörökítettük, azt a pillanatot, amikor az operatőr kollégám megpróbálta megvédeni a kamerát.

22:59 Hatalmas az ellenállás, és a rendőrség ismét bevetette a könnygázt.

23:00 Ismételten könnygáz Ákos, te is láttad gondolom. És most már megjelent a fáklya is, ismételten, mint a Kossuth téren.

23:01 Egy hölgy jött ki az épületből.

23:02
valaki a kamera mellett: Ezt mutassátok be, bazdmeg.
Császár: Mutatjuk, élő adásban vagyunk.

Rohadt gyilkosok!
Császár: Élő adásban vagyunk, köszönjük szépen.

Valaki a kamerába: Szemetek, láttátok, hogy mit csinált? Fejbe ütötte gumibottal a csávót…

Császár: Az itt jelenlevők már sarat is dobálnak, illetve sálat kötöttek az arcuk elé.
Császár: A könnygáz ellen van a sál, így van, mondják a mellettem álló demonstrálók.
(odatartja neki a mikrofont, mutatják a kapucnis, napszemüveges, sálas csávót): – Erre mondják, hogy felfordulás? Franciaországban mi volt? Itt a kormány a szemébe hazudott a népnek, lekurvázta az egész népet, meg azt mondja, hazudtak másfél évig, beismeri? És ez lesz belőle? Ezt csinálja a magyar rendőrség? Az ő zsebükből is kihúzza a pénzt ez a kormány!

23:03 A rendőrök megpróbálnak nyomást gyakorolni a tömegre.
Egy hölgy jött ki az épületből, egy kettes számot mutogat a hölgy, egy másik ember meg azt mutatja, hogy igenis menjen a nép.
Megindul ismét a tömeg a rendőrök fele.

Lelki támasz”

23:04 Hozzá kell tennem azt is, hogy a tömeg egy jelentős része lentről támogatja a lépcsőn helyet foglaló fiatalokat, mintegy lelki támaszt nyújtva nekik és ösztönözve őket, hogy tartsanak ki ott fent.

23:05 Vannak, akik bátrabbak voltak, és már felmásztak az oszlophoz. Egyre hátrébb szorul a rendőrség.

23:06 ’56-ot skandálja a tömeg
(Hajrá Magyarország – kiabálja bele valaki a mikrofonba)

23:07 Egyre inkább szorul hátra a rendőrség, és a kollégám ugye az imént említette, hogy a televízió északi irányából elképzelhető, hogy rohamrendőröket vetnek be, tehát nem kizárt, hogy a tömeget valamilyen erőszakos módszerrel ki fogják szorítani a Szabadság térről. Most mondja mellettem az egyik tüntető, hogy vízágyú bevetése várható.

23:08 Ott, ahol most áll az első sor, onnantól számítva már csak három méter lehet a televízió, hát fogalmazzunk így, küszöbe, amit ha átlépnek a tüntetők, akkor beveszik a Magyar Televízió épületét. Akik lent vannak az intézmény előtti parkban, a téren, azok, kitartva az aktívabb demonstrálók mellett, csak szóban szurkolnak.

23:09 Úgy tűnik, hogy megszállta a tömeg a televíziót, és bevette, úgy tűnik, hogy bevette a televíziót a tömeg, és indulnak be az épületbe.

23:10 A tömeg bevette a televíziót, legalábbis a főbejáraton bejutottak. És most újra úgy tűnik, hogy ellencsapás indul, igen, vízágyút vetett be a rendőrség az épületen belülről, és ezt most lehet látni, önök is látják, a tömeg menekül.

23:11 A főbejáratnál lehúzták a rácsot, és a tömeg az skandálja, hogy szép volt fiúk.

Még mindig működik a vízágyú, de a tömeg szemlátomást nem adja fel. De hogy az intézményt hogy tudják majd így belülről, tehát végülis megközelíteni, azt nem tudom.

És most egy szerkezettel, méghozzá egy kordonnal megrohanja a tömeg az épületet, olyan, mint egy faltörő kos, és azzal próbálják meg bevenni a televízió épületét, és most ismételten könnygáz, a tömeg megint menekül.

23:12 Itt úgy tűnik, hogy a tömeg megállíthatatlan, nem akarok persze prejudikálni, de szemlátomást elszántak a demonstrálók.
(Talpra magyar, hí a haza, itt az idő, most vagy soha – üvölti bele valaki a tévé mikrofonjába)

Amit Wittner Mária mondott, hogy forradalom van, az most valóra vált”

23:13 Azt kell mondanom, hogy amit a Kossuth téren Wittner Mária mondott, hogy forradalom van, az most valóra vált. Wittner Mária október 23-ra akarta az újabb rendszerváltozást, vagy az igazi rendszerváltozást, de úgy látszik, hogy a tömeg ezt nem bírta kivárni, és inkább a szabad sajtó, a média szabadságát követelve ezt a megoldást választotta, hogy nem a történelmi múltunkat is feltáró és annak minden emlékével és részletével rendelkező Parlamentet támadták meg, hanem a Magyar Televízió épületét.

23:16 Kijött a rendőrség, úgy látszik, visszafoglalták a főbejáratot.

23:17 A rendőrség további alakulatai jönnek ki az épületből, nem tartom kizártnak, hogy verekedésbe fog fajulni.

23:19 A tömeg azt skandálja, hogy ÁVH, ÁVH.

23:20 Itt van mellettem Bayer Zsolt. Zsolt, mi a véleményed, te is egy médiaszemélyiség vagy.
Bayer Zsolt: Nem értem, hogy miért van erre szükség (futnak, gyere, hol a kamera, kiabálják)
Császár: No, szóval itt van mellettem Bayer Zsolt. Zsolt, mi a véleményed?
Bayer Zsolt: Utoljára ’89-ben volt ilyen érzésem, de azt is hozzá kell tennem, nem értem, hogy miért kellett a rendőröket megdobálni, őszintén szólva, de az, amit most csinálnak… (lekeverik mondat közben, stúdió)

A rendőrök provokálták az összecsapást”

23:26 Én most csak tolmácsolni fogom mindazt, amit az egyik demonstráló itt elmondott, és felhívta a figyelmemet rá, hogy a rendőrök kezdték az ő olvasatában az összecsapást. Egy másik demonstráló itt mellettem ugyanezt erősítette meg, hogy a rendőrök provokálták az összecsapást.

23:27 (könnygáz) Ennek ellenére úgy tűnik, hogy a jelen lévő fiatalok nem tágítanak, és nem akarják feladni, hogy hangot kapjanak a televízióban, vagy pontosabban már nem is biztos, hogy ez a cél. Mint ahogy mondták korábban, a sajtószabadság megszerzése Magyarországon. Itt ugye emlékeztetnem kell a kedves nézőket arra, hogy a miniszterelnök személyét összefüggésbe hozták azzal az elmúlt napokban, hogy rátette a kezét a médiumok befolyásos újságíróira, és így biztosítják a kormány működését, kommunikációját.

23:29 Igazából többen azt nem értik, hogy az intézmény vezetése miért tart ki emellett a forradalmi hangulat mellett, illetve hagyja, hogy elszabadult az indulat.

23:32 Az előbb a rendőrök kőkeményen beavatkoztak. Tehát a rendőrök beavatkoztak, és megtámadták a tüntetőket, a tüntetők viszont ellentámadásba lendülnek.

23:35 De továbbra sem jön ki senki sem az intézményből. Vagy azért nem, mert nem engedik, de ugyanakkor azt mondanám, még azt is el tudnám képzelni, hogy a hangulatot le lehessen csitítani, hogy kiállna valaki az ablakba, ugye erre már volt példa a rendszerváltás után, épp a taxisblokád idején, amikor sokat bírálták az elhunyt belügyminisztert, tehát minden további nélkül valamilyen vezető beosztású televíziós kiállhatna és szólhatna a tömeghez, vagy legalábbis megállíthatná ezt a drámai helyzetet.

23:39 Szabályos háború folyik a tüntetők és a rendőrség emberei, a karhatalom között.

23:50 Most kaptam a hírt, hogy az egyik kollégánkat súlyosan megverték, csonttörést is szenvedett. Természetesen a rendőröktől kapta a verést.

Csak nehogy megsérüljön valaki az ott lévő tüntetők közül!”

23:53 A fiatalok arcán egyébként, azt kell mondanom, hogy hellyel-közzel megelégedettség látható.

00:03 Azt, hogy beveszik-e az épületet, azt nehéz megítélni, mert úgy tűnik, a rendőrség valamelyest uralja a helyzetet.

00:06 Azt kell mondanom, háború van. És azt skandálják, hogy Ti akartátok.
És továbbra is, a fiatalok megpróbálják az intézményt bevenni.

00:08 Azt kéri a tömeg, hogy gyertek ki, hát persze kérdés, hogy ki van az épületen belül, kik vannak bent.

00:09 Most borogatják fel az autót, a televízió autóját, most fogják felborítani. Nem lehet megállítani a tömeget. A főbejáratnál továbbra is háború van. És az autót teljesen a feje tetejére fordítják! Csak nehogy megsérüljön valaki az ott lévő tüntetők közül!

00:09 Háború van kérem a Magyar Televízió épülete előtt.

00:10 És itt mondják a fiatalok, akik óvnak bennünket is, hogy vigyázzunk, mert robbanhat az autó.

00:11 Újabb roham készül, és aki magyar velünk van, skandálják.

00:11 Őszintén megmondom, fájdalmas az újságírónak, hogy ilyen eseményről kell számot adnia, nyilvánvalóan ez senkinek nem jó, sem az egyik, sem a másik félnek.

00:12 Kollégáim mondják, hogy a Reuters élőben közvetít minket.

Békét akartak a demonstrálók, és háború lett belőle”

00:13 Nagy a nyomás, én legalábbis azt érzem, persze nehéz ezt megjósolni, de mintha a tömeg nem hagyná veszi ezt a csatát, ezt a háborút, és nem tett le arról, hogy az intézményt, akármilyen formában is, de bevegye.

00:14 A fotósok, az újságíró kollégák könyörtelenül dolgoznak. Azt kell mondanom, hogy szinte mindenki előtt le a kalappal, megpróbálnak hitelesen tudósítani a helyszínről, és mindent megtenni annak érdekében, hogy azok, akik akár a tv készülékek előtt látják az eseményeket, akár pedig egyáltalán nem, azok képet kaphassanak arról, hogy mi történt ma és tegnap, illetve ma éjszaka és tegnap este. Békét akartak a demonstrálók, és háború lett belőle.

00:17 (kapucnis, maszkos csávó a kamera elé áll, és kiabál: – Eddig játszott a néppel Gyurcsány, eddig játszottál! Most végre megmutatják a magyarok!)
Császár: Ez is egy vélemény volt a tömegből.

Lyukas ’56-os trikolórt emel az egyik fiatal a magasba, de nem biztos, hogy ezt a kedves nézők a füsttől látják.

00:20 Újabb rohamrendőrök. Mindent megtesznek annak érdekében, hogy a tüntetők ne vehessék be az MTV épületét.

00:21 És azt mondják, hogy nem mennek haza.

00:21 Az égő autót lehet látni, és azokat a nyílászárókat, amiket a tüntetők kivettek a helyükről a tüntetők, akik nem mennek haza, nem mennek haza (Nem megyünk haza, kiabálja bele a kamerába egy gyerek). Az újságírók, fotoriporterek pedig végzik a dolgukat. És mi is igyekszünk mindent megtenni annak érdekében, hogy hiteles képet kapjanak arról a kedves nézők, hogy mi zajlik a fővárosban, Budapesten, a Szabadság téren a Magyar Televízió épülete előtt.

00:25 Elkeseredett fiatalok, meg olyanok is természetesen… (egy csaj kezd dumálni a kamera mellett: semmi értelme nincsen, semmi haszna nem lesz, csak vásárra viszik a bőrüket, csak a csürhe megy előre – több a közelben álló férfi lehurrogja: mondjon le a Gyurcsány, és akkor abbahagyjuk)
Császár: Elkeseredett hangok. Fülhallomást eltérő vélemények vannak a mai demonstrációról, annak eredményéről.

Ez olyan, mint ’56”

(jön a vízágyú, kiabál Császár Attila a kollégájának, maradj fönt és védjél)
00:35 Nem tudom, mit látnak belőle a kedves nézők, de a rendőrség mindent elkövet annak érdekében, hogy a tömeget feloszlassa, semmit nem kímélnek, még azt kell mondanom, a villanyoszlopot sem, semmit sem.

00:36 Kedves nézők senki nem gondolta volna, hogy ebből háború lesz.

00:37 Itt a háttérben azt mondják, hogy ölik a rendőröket, ezt nem tudom megerősíteni, nem látok oda, de az biztos, hogy ez, ez olyan, mint ’56, amiről délelőtt vagy a nap folyamán már esett szó a demonstráción.

00:37 A rendőrség mindent megtesz a tömeg oszlatása érdekében, a fiatalok pedig természetesen a rendőrséget okolják a kialakult helyzetért.

00:38 Gondolom hallják a rendőrautón, hogy mekkora a tömeg ellenállása, mindent, mindent nekidobálnak.

00:38 (valaki kiabál: Hozzátok a köveket!)
Császár: Tessék, ez is egy hang volt, mi pedig élőben közvetítünk.
(pasi két kővel a kamera elé áll: Hozzátok a köveket ti is!)
Császár: Háborúba nem megyünk, mi csak a dolgunkat végezzük, ez a feladatunk, a sajtó ebben nem vehet részt.

(felmásznak a vízágyúra)
00:39 És úgy tűnik, hogy nemcsak csatát, de háborút is vesztett ez a rendőrautó! A tömeg ismételten megindul. Hatalmas a káosz.

00:40 Háború van! Háború van! És ott a rendőrök mindent megtesznek azért, hogy valahogy kijöjjenek a csávából, de ezt nem fogják tudni megtenni úgy tűnik. Valaki nekivetkőzik, valaki szétszedi a vízágyút. A rendőrség könyörtelen, könyörtelen a tüntetőkkel szemben!

00:40 A tömegnek itt talán meg kellene állnia. Ezek a rendőrök ide kivezényelt rendőrök, őket minden bizonnyal a munkaidejükben érte, amiért kivezényelték őket ide.

00:42 Tudja meg a világ, mondja mellettem az egyik tüntető, hogy ez nem tüntetés, hanem forradalom. És tudja meg ezt a világ!

Szabadság, ezt szeretnék a fiatalok, szabadságot”

00:43 (lövések) És hogy ezek mik lehetnek? Talán gumilövedék? Rendőrség.

00:44 (Krakkó Ákos jelentkezik be telefonon:)
A legtöbben arra panaszkodnak, és utánajártam, valóban, hogy egyetlen egy mentőautó sincs a Szabadság téren, holott több tucat demonstráló fejéből ömlik a vér. A rendőröktől próbálnak segítséget kérni a bajbajutottak, de a rendőrök azt mondják, hogy nem tudnak segíteni, keressenek mentőautót, de az mint már mondtam, nincsen a Szabadság téren.

00:45 (Krakkó Ákos:) Itt hátul némán és nem túlzok, ha azt mondom, hogy megrendüléssel nézik az arcvonalban harcolókat.

00:45 Add meg magad, ezt kérik a rendőrségtől.

00:46 (Szabadság! – kiabálja egy ember)
Szabadság, ezt szeretnék a fiatalok, szabadságot.

00:47 (felgyújtják a rendőrautót, az erős füst Császár Attilát is fojtogatja)

00:48 Ismét könnygáz, ismét könnygáz, ismét könnygáz, ma már nem tudjuk elmondani, hanyadszor, ismét könnygáz.
Nem irigylem az operatőr kollégámat, nyilván a kedves nézők is átérzik, nem akarom dramatizálni a helyzetet, de drámai. Hihetetlenül erős ez a könnygáz, marja az egész légcsövet…

00:50 A rendőrség megint eltűnt a helyszínről, nem látni őket. Nyilvánvalóan a stratégia a kifárasztás.

00:51 (a főbejáratnál vannak, egy csávó odamegy hozzájuk, mutogat valamit)
Császár: Az micsoda? Mi ez?
Férfi: 9 mm-es parabellum. Ezzel lövöldöztek.
– Kicsoda lövöldözött ezzel?
– A rendőrök. Ott volt a sarokban.
– Ez? Töltényhüvely? Megsérült valaki? Mit lehet tudni?
– A levegőbe lőttek, a levegőbe lőttek. Itt vannak a hüvelyek.
– De hogyhogy éles lőszerrel? Ezt szabad ilyenkor? Mit lehet erről elmondani?
– Szerintem nem szabad, szerintem nem szabad. Ez van, féltek nagyon, hogy… (nem folytatja, elfordulnak, Császár kér tőle töltényhüvelyt)

Szép volt fiúk”

(A tömeg jön, kiszedtek egy rendőrt a kocsiból, magyar rendőr velünk van, skandálják.)
00:52 Magyar rendőr velünk van, nézzék a rendőrt, nézzék a rendőrt! Kimenekítették végül is az autóból, kimenekítették, és a tömeg mondja azt, hogy magyar rendőr velünk van. A magyar rendőr velünk van, ezt mondták 56-ban is.

00:52 (Szép volt fiúk, szép volt fiúk, skandálja a tömeg.)
Császár: Ez volt itt a kommentár nélkül.

00:53 (Gyurcsány takarodj, skandálja a tömeg.)
Császár: És még mindig a miniszterelnök távozását akarják elérni.

00:53 Fiatalok, ahogy mondtam már korábban is, kivétel nélkül 2006-ban, szeptemberében a fiatalok megmozdultak, és a kormány távozását, a miniszterelnök távozását követelik.

00:54 (szembefordul a kamerával)
Tehát, még egyszer, nem vagyok szakértője a dolognak, de az imént az úr azt mondta, hogy ez egy 9 mm-es parabellumnak a töltényhüvelye. Nem értek hozzá, de három ilyet mutatott fel. Állítólag a rendőrök a levegőbe lőttek. Egy éles lövedék. Így néz ki.
(többen körbeállják, nézik, vaktöltény, mondja valaki) Vaktöltény? Vaktöltény, mondja a hozzáértő. Ez van most, 2006 szeptemberében, Budapesten, a fővárosban az MTV székháza előtt.
(Ötvenedik évforduló – mondja valaki a kamera mellett.)

00:56 A tömeg mozgatja, mozgatja a vízágyút, de nem fogják tudni ebből a sártengerből innét kiszabadítani, kimenekíteni. A rendőröket viszont, akik feladatot teljesítettek, parancsot teljesítettek, őket kimenekítették a lángoló autóból, amit később eloltottak.

00:57 Alábbhagyott egy kicsit a tömeg akarata (Sajtószabadság – kiáltja valaki a kamera mellett.), de természetesen ez nem azt jelenti, hogy egy az egyben megszűnt volna a feszültség, és hogy abba (lekeverik, stúdió)

01:07 A tömeg mostanáig bírta, lazított, és ismételten felment a lépcsősor tetejére. Két perccel ezelőtt a mellettem állók azt kérték, hogy ne locsolj tovább, az nem a te vized, azt is mi fizetjük, illetve kérték, hogy engedjék be őket az épületbe, de a rendőrség szemlátomást nem hallgatta meg a kérésüket, ezért mennek az emberek ismét a főbejárathoz, és közelítik meg azt. Kicsit úgy tűnik, egyfajta tájékozódás is van benne, mintha az erőszak nem dominálna most bennük, de hát nyilván hajtja őket a vágy, amiért ide eljöttek. Az imént megkérdezte tőlem egy fiatal, akkor még nem voltunk adásban, hogy na most már ugye sikerült, és itt konkrétan arra utalt, hogy amiért ide jöttek, nevezetesen a kormány megbuktatására, illetve a miniszterelnök lemondatására, az most ezzel az akciójukkal sikert kell elérni.

Békésen mentek be az épületbe”

01:24 Szervusztok, köszöntöm a kedves nézőket, nos, itt a tüntetők felgyújtották a hátam mögött lévő autókat, és belobbant a televízió székháza is, ég az épület, de bejutottak az épületbe, bent vannak. És meg nem erősített információim szerint, de ezt most többszörösen szeretném aláhúzni, állítólag rendőri védelem alatt áll bent a televízió épületében Navracsics Tibor, a Fidesz frakcióvezetője illetve Juhász Ferenc, az MSZP alelnöke. Ha minden igaz, egy nyilatkozat után nem tudtak elmenni az épületből, és bent rekedtek az épületben, lehet, hogy az itt tartózkodó tüntetők ezt nem tudják. Egyelőre ennyit tudok mondani itt a helyszínről, miközben szedik fel a köveket, itt az úr háta mögött lehet látni, hogy szedik fel a köveket. Azt kell mondanom, hogy békésen, békésen mentek be a demonstrálók az épületbe, békésen mentek be. Azt, hogy most mi történik a televízión belül, azt nem tudom megmondani önöknek, erről nincsen semmiféle információm, fent állnak a lépcsőn a tüntetők a piros-fehér-zöld zászlóval, egyelőre béke van, egyelőre béke van. Mármint olyan értelemben, hogy az az ostromállapot, ami az elmúlt két órában volt itt a Szabadság téren, az most nincs.

01:25 A háttérben megint felbukkantak a rendőrök. Ezzel kapcsolatban el kell mondani, legalábbis úgy érzem, hogy felelősségem elmondani, hogy vidékről, legalábbis az ide jutó telefonokon keresztül érkező információk szerint vidékről vezényelnek fel rendőröket, és hát vannak olyan rendőri alakulatok, amelyeknél fegyver is van. Az, hogy milyen lőfegyver, az, hogy milyen lőfegyverrel rendelkeznek, azt nem tudom önöknek megmondani, és meg nem erősített információ, ezt szeretném többszörösen aláhúzni.
Most kaptam az információt, hogy a televízióban, nincs a Magyar Televízióban élő közvetítés. Itt most körülvettek minket a tüntetők, tőlünk várják az információt, minket hallgatnak, és skandálják a ria-ria-hungária szlogent.

01:27 Én annyit láttam egy 10-15 perccel ezelőtt, hogy rendben, relatíve békességben mentek be a demonstrálók a Magyar Televízió épületébe, hogy most hol tart az ő missziójuk az épületen belül, azt nem tudom megmondani önöknek. Azt tudom megerősíteni önöknek, hogy a Magyar Televízió jelen pillanatban nem sugároz adást.

01:29 Mint ahogy látják a kedves nézők, szeretnék, ha bemenne a HírTV, de nem tudunk bemenni.

01:30 Itt is lehet látni, hogy már több rendőri pajzsot megszereztek a tüntetők.

Lőttek a rendőrök a helyszínen, 9 mm-es magnum lövedékkel”

01:30 (kérdezi a körülötte állókat, majd egy csávóval interjúzni kezd)
Császár: A Parlamenthez akarnak még visszamenni?
Férfi: Mindenkinek le kellene jönnie a Parlamenthez, ébresztő, fel kéne ébredni végre, és mindenkinek lejönni a parlamenthez.
– Ki tudja, hogy mi van az épületen belül? Ön tudja?
– Voltam bent, semmi, semmi.
– Találkozott valakivel?
– Senkivel, bementek, körülnéztek aztán kész.
– És a rendőrök bent vannak?
– Jobb oldalt vannak bent. Félő, hogy beindulnak, nem biztos, nem hiszem, nem mernek kockáztatni, nem valószínű.
– Televíziós dolgozó nincs az épületben, nem látott senkit sem?
– Nem láttam, maximum portás, helyi dolgozók vannak bent, ennyi.
– A rendőrség milyen készültségi szintben van? Milyen fegyverzettel vannak ellátva?
– Nem mernek támadni. Fel vannak szerelve pajzsokkal, botokkal, mint látható, de nem mernek támadni, nem mernek kockáztatni szerintem.
– Ön miért kockáztat?
– Magyar vagyok, azért. Azért, mert magyar vagyok (megtapsolják a körülötte állók). Pontosan. A hazánkért. És mindenkinek fel kéne kelnie, ébresztőt kéne fújni, eljönni Magyarország minden részéből, Nyíregyházából, Miskolcból, Szabolcsból. Mindenhonnan. Meg kéne indulni mindenkinek.
– Azt hallottam, hogy ezzel szemben rendőrök tartanak Budapest felé.
– Épp ez lenne a kérés.. (nem érteni) … tól félnek
– És akkor mi lesz?
– ’’56
– Miért, ez most nem az?
– Hát, lassan, kezdődik. Lassan kezdődik, de akkor még durvább lesz. Akkor rendőri életek fognak elveszni. Már most sok vér folyt szerintem, túl sok ahhoz, hogy ezt megvárjuk, úgy érzem.
– És miért épp a fiatalság, az ön véleménye szerint?
– Ez minket sújt. Elmondok önnek valamit. Én kint élek Angliában, dolgozok, másfél-két éve. Buszom van szerdán vissza. Keresek havonta 600ezer forintot, nem szar pénz, igaz? Úgy gondolom. És itt vagyok. Itt vagyok. És ha kell, nem megyek vissza szerdán.
– Köszönöm, köszönöm szépen.

01:32 Mint ahogy mondta az imént a demonstráló, ebben a közelharcban résztvevő, nincsen az épületben senki a televíziósok közül, ez valamilyen szinten megnyugtató, olyan értelemben, hogy ártatlan emberéletek nem forognak veszélyben.

01:34 Nem tudom, hogy a kollegáimnak milyen információja van arra vonatkozóan, amit itt a helyszínen lehetett hallani, hogy vidékről vezényeltek fel további rendőralakulatokat a rend helyreállítása végett, itt csak találgatnak a jelenlevők, hogy mi lesz a folytatás, és azt mondják, hogy ha igaz a hír, mint ahogy az imént is hallották, akkor ennek nagyon súlyos következménye lesz. És mutattam már önöknek talán egy fél órával ezelőtt néhány töltényhüvelyt, amit nekem is megmutatott egy illető, amiben állítólag nem éles lövedékből maradt vissza, mint töltényhüvely, de mindenesetre lőttek a rendőrök a helyszínen, 9 mm-es magnum lövedékkel.

01:35 Elszántak a fiatalok, nem mennek el a televízió székháza elől. Most ismételten alábbhagyott az a hangulat, amivel bevették a tévé épületét, de mint említettem, akkor már nagy valószínűséggel akkor már nem igazán volt komoly tétje annak, hogy megszerzik-e az épületet, vagy sem. Nyilvánvalóan nekik ez fontos volt, de ugyanakkor az is tény, hogy a rendőrség alakulatai még bent tartózkodnak az épületben.

Igazából nem használatos bejárat”

01:49 Most egy kicsikét lehiggadt a tömeg, egyfajta tanácstalanság is uralkodik rajtuk, ugyanis a stúdiókat nem tudják üzembe helyezni, miközben az volt a céljuk, hogy a stúdiókon keresztül, illetve a közszolgálati Magyar Televízión keresztül szóljanak az ország lakosságához a tüntetők, de mint mondtam a stúdiókat nem tudják üzembe helyezni, és nincs olyan technikai személyzet, amely erre vállalkozna, illetve bent lenne egyáltalán a televízió székházában.

01:52 Azt a korábbi tüzet, ami az épület egyik, igazából nem használatos bejáratát érintette, azt úgy láttam az imént, azt eloltották.
És most már egyre többen erősítik meg, hogy jönnek a rendőrök a Szabadság tér irányába. Én még nem látok senkit sem, de természetesen ez nem jelenti azt, hogy az információ, ez az értesülés ez ne lenne valós.
01:53 Hogy mi a karhatalom szándéka, arra nem tudok válaszolni.

01:54 Egyre több embert látok a televízió épületében. Hogy ők azok-e, akik demonstráltak, és megszállták az épületet, ezt nem tudom megmondani. Lefelé jönnek a lépcsőn, jelen pillanatban nyugodtan jönnek le a lépcsőn, nincsen az épületen belül hadakozás.

02:00 Ott fent jelentős létszámban látok embereket, fiatalokat, de igazából dulakodásnak a nyomát sem lehet látni, meglehetősen nyugodtan, békésen vannak bent az épületen belül.

02:01 Ugye azt tudni kell, hogy amikor a Parlament előtti térről egy mintegy húsz fős küldöttség a demonstrálók felhatalmazásával átjött ide a televízió előtti térre, azt a felhatalmazást kapták, hogy szeretnék meggyőzni a tévé vezetését, hogy élőben szóljanak a lakossághoz. Erre nem kaptak pozitív választ, és visszamentek a Parlament előtti térre, ahol tájékoztatták a tömeget, az akkor még 15-20 ezres tömeget erről a fejleményről, és ez a fejlemény indította el azt a folyamatot, hogy úgy döntött a tömeg, hogy akkor átvonul a Parlament előtti térről a Kossuth térről ide a televízió épülete elé. És aztán történt valami, egész pontosan most már több helyről, az igazságügyminiszter is talán így nyilatkozott információink szerint, hogy azok közül a 3 ember közül, akik a petíciót adták volna át, őrizetbe vették, és ez indította el azt a folyamatot, hogy most, ma itt a Magyar Televízió épülete előtt szabályosan egy csatatér van. Bent az épületen belül nem tudom mi van, de vannak olyan hírek is, miszerint megrongálták az épületbe bejutó demonstrálók a technikai berendezéseket, számos vágóegységet, vágóberendezést tettek használhatatlanná.

Pénzt bedobálva kávéznak a fiatalok”

02:06 (Krakkó Ákos bentről telefonon:)
Leírhatatlan az az állapot, ami itt van bent az épületben. De a demonstrálók megőrizték humorérzéküket, ugyanis amikor jöttem be az épületbe, a Magyar Televízió portásasztala mögött ülő fiatalember megkérdezte tőlem, hogy kihez jöttem, kit keresek és be vagyok-e jelentve. Rengetegen vannak bent az épületben, csakis demonstrálót látok, itt, akik körülöttem vannak, és akik most vannak az épületben, ők már nem törnek, nem zúznak és nem rongálnak, sőt, most az italautomatáknál állok, és pénzt bedobálva kávéznak a fiatalok.

02:08 (Krakkó Ákos bentről:) Még egyszer hangsúlyoznám, és nyomatékosítanám, hogy mindazok, akik most vannak az épületben, nem törnek, nem zúznak, és abszolút nem vandálként vannak itt bent a tévé épületében, ha ironikusan akarom kifejezni, akkor ismerkednek a tévé épületével.

02:09 (Krakkó Ákos bentről:) A tévé aulájában az összegyűltek himnuszt énekelnek éppen, ezt bizonyára a HírTV nézői is hallhatták. Egy újabb érdekességgel találtam szemben magam, fiatalok itt a tévé aulájában elhelyezett számítógépek előtt ülnek, amelyeket nem rongáltak meg, és interneten böngészgetnek, és olvassák a híreket arról, hogy milyen is itt a kialakult helyzet.

02:11 (Császár Attila:) közben mondom neked, tájékoztatlak, hogy a főbejáratnál örömünnepet tartanak a fiatalok.

02:13 (Krakkó bentről:) Mindenütt tömeg hömpölyög. Például itt mellettem egy fiatalember éppen a mellettem lévő szendvicsautomatából vásárol szendvicset. A világért sem szeretnék ironikus lenni, és ezt nagyon hangsúlyozom, de egy kicsit olyan érzésem van nekem az épületben, mintha egy hatalmas nagy turistacsoport járkálna, hiszen fényképezővel fiatalok vagy videokamerákkal ismerkednek a tévé épületével illetve annak legkülönfélébb helységeivel.

Egy picit most ilyen hangulati elemet adnánk”

02:13 (Császár megszakítja:) Ákos, közben itt a tömeg a himnuszt énekli (elhallgat).
Krakkó: Igen?
(a himnuszt éneklőket halljuk) Nem tudom Attila, hogy közben beszélhetek-e?
Császár: Ákos, most nem hallak.
Krakkó: Hallasz, Attila?
Császár: Igen, most hallak, csak jeleztem számodra, hogy a demonstrálók a himnuszt énekelték.

02:15 Császár: Tehát arról van szó, hogy a petíciót szeretnék felolvasni. (veszekednek) Még egyelőre szervezetlenül zajlanak az események.

(Egy férfi kiabál a kamera mellett: Nem azt akarják remélem ránkfogni, hogy szélsőségesek vagyunk! Magyarok vagyunk! Magyarok vagyunk, magyarok vagyunk – skandálják.)

Krakkó Ákos bejelentkezne: – Én akkor, Attila, amíg te éppen új információval nem tudsz szolgálni a HírTV nézői számára…
Császár: De igen, most éppen összekapaszkodva énekelnek a tüntetők. Egy picit most ilyen hangulati elemet adnánk belőle, hogy ha te is egyetértesz vele.
Krakkó: Attila, természetesen egyetértek vele.
(hangulati elem: a székely himnuszt éneklik)
Császár: Az erdélyi himnuszt hallották.

(Kossuth tér)

03:21 (Megérkezik Toroczkai, Császár odamegy hozzá, és szól neki, hogy Laci… majd odatartja a HírTV mikrofonját, végigközvetítik a beszédet)
03:32 Kedves nézőink, mint az imént hallották, a kocka el van vetve, ez már forradalom, ezt Toroczkai László, a 64 vármegye elnöke mondta. Én a képet és a hangot visszaadom a stúdiónak, köszönöm szépen a figyelmüket, viszontlátásra.

FORRÁS: „A nap idézete – Császár Attila az MTV ostromát közvetíti – Kommentár nélkül –2006. szeptember 22. péntek, 11:17”

SZOLGÁLATI ÜZENET: