Új Marshall-tervet javasol Amerikának a demokráciáért a német külügyminiszter

Posted by
Szoros együttműködést ajánlott fel a demokrácia érdekében a leendő amerikai kormánynak a német külügyminiszter. Heiko Maas mindezt néhány nappal azután jelentette ki, hogy erőszakos tüntetők a héten, Joe Biden megválasztott elnök győzelmének kongresszusi megerősítése közben megostromolták a Capitoliumot.

“Nem szabad lehetőséget adnunk a liberális demokrácia ellenségeinek a térfoglalásra. Ez éppúgy vonatkozik Németországra és Európára, mint az Egyesült Államokra” – fogalmazott Maas a dpa hírügynökségnek nyilatkozva. Hozzátette, készek együttműködni Washingtonnal egy új, közös Marshall-terv megalkotásában, ezúttal a demokrácia érdekében.

A Marshall-terv nemzetközi segélyprogram volt a második világháború után, amely George C. Marshall amerikai külügyminiszterről kapta a nevét. Marshall 1947június 5-én átfogó amerikai segélyprogramot hirdetett meg minden olyan háború sújtotta európai ország számára, amely az újjáépítésben hajlandó volt az Amerikai Egyesült Államokkal együttműködni. A kontinens nyugati országait támogató Marshall-terv szovjet érdekszférába tartozó országok általi, szovjet nyomásra történő elutasítása elmélyítette és rögzítette a földrész megosztottságát. Az anyagi támogatás folyósítása érdekében létrejött a Világbank és a Nemzetközi Valutaalap.
Euronews

Címkép: Heiko Maas német külügyminiszter