Kordon bontva jó… (de nem mindig)

Posted by

Serény Péter
>Orbán Viktor miniszterelnök pénteken (január 8.) a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában a héten a Capitoliumban történt erőszakos cselekményekről szólva azt mondta, hogy a baloldal Magyarországon is próbálkozott erőszakkal, “megostromolták az Országgyűlés épületét”, rendőrsorfallal kellett megvédeni a Parlamentet az erőszakos baloldali tömegtől, amelyben ott voltak ellenzéki politikusok. Van olyan pártvezető, akinek azért kellett bíróság elé állnia, mert egy ilyen alkalommal füstgránátot dobott rendőrökre – tette hozzá.

http://www.miniszterelnok.hu/kiemelkedoen-jo-evet-kell-csinalni-2021-bol/

A Capitoliumon az erőszakos cselekmények utáni órákban, kordont vontak az amerikai törvényhozás épületegyüttese köré. A televízióban láttam a kerítést, és bennem felötlött egy régi hazai kép. A mi parlamentünk volt rajta látható, körötte szerényebb kivitelű, összeszerelhető fémkordonnal. Az általam most megtalált felvétel, Huszti István fotója, az Index 2007. február 2-i on-line kiadásában jelent meg. Orbán Viktort ábrázolja, aki ellenzéki pártvezetőként éppen ezt a fémkordont bontja a Kossuth Lajos téren. A keresőmotor természetesen a képtalálatoknál mindig figyelmeztet a copyrightra. Így beleolvastam az Index aznapi tudósításába (onnan a képernyőfotó alább) A tudósítás e címet viselte:

„A Fidesz tíz perc alatt szétkapta a Kossuth téri kordont” https://index.hu/belfold/fid070202/

Ezt olvastam benne: „A Fidesz képviselőcsoportja ülést tartott péntek délelőtt. A frakcióülést negyed tizenegykor megszakítva az összes képviselő levonult a parlament előtti Kossuth térre, hogy a szerintük a gyülekezési szabadságot korlátozó kordonokat lebontsák. A rendőrök megpróbálták megakadályozni az akciót, ám egyikük erőtlen felszólítására, miszerint nem nyúlhatnak a kordonhoz, nem reagált senki, így a rendőrök ideges telefonálásba kezdtek.”

A sztori így folytatódott: „A 152 megjelent honatya és a hozzájuk csatlakozott fideszes európa{i}parlamenti képviselők mindössze tíz perc alatt szétkapták a kordonokat. A képviselők láthatóan szervezetten, legalább öt csapatra oszolva, szerszámokkal felszerelkezve láttak neki a munkának, az egyik csoport irányítását maga Orbán Viktor ragadta magához. A pártelnök névsort olvasott, szervezte a munkát, irányította az embereket.{…}

„A bontás után Orbán azt mondta, hogy konspiráltak az akció kitervelésénél, csak néhány ember tudott az ötletről. Ha bármi jogi problémával kell számolniuk a bontás miatt, lemondanak mentelmi jogukról, mondta a Fidesz elnöke.” (Nem emlékszem rá, hogy erre sor került volna.) A tudósítás az akció jogi értelmezését illetően megjegyezte: „Szájer József EP-képviselő bejelentette, hogy polgári engedetlenségi akció keretében bontják le a kordont.”

Egyébiránt az Index azt is megírta: „Röviddel a bontás után megjelent az első árpádsávos zászlós személyautó, nem sokkal később pedig 10-20 ex Kossuth téri tüntető is feltűnt a téren. Fél órával az akció kezdete után az első három csapatszállító autó is megjelent a téren” {…}

Címkép: 2021. januári kép Washingtonból: „Megmászhatatlan kerítést vontak a Capitolium épületei köré”. Képernyőfotó youtube-ra felrakott tudósításból.