Szembesítés

Posted by

Fábián András
>Kering egy bizarr kép a Facebookon. Két politikust ábrázol. A dandynek öltözött szakállas drogos légtornászt, a csatornák hősét, és a Fidesz frakcióvezetőjét mondén női ruhában, amint épp megérkeznek egy fogadásra, vagy valami rendezvényre. Sokan megosztották ezt a képet, többek között magam is. Néhányaktól kemény bírálatot kaptam érte, mondván, hogy ez nem vicces. Alpári módon, a rossz sztereotípiákat erősítve gúnyolódik, nem a politikusokon, hanem a szexuális orientációjukon.

A kép valóban nem vicces és én nem is annak szántam. Azt írtam fölé: Apa és anya? Vagyis eléggé egyértelmű célzást tartalmazott arra a tartalomra, amit én kiolvasni véltem a mémből. Az egyik szereplő ugyanis az a személy, aki a történelmi magyar Alkotmány forgalomból való kivonását tettleg támogatta. Egyszemélyes „szerzője” az ezeréves alkotmány helyébe lépő, Alaptörvénynek nevezett, a Fidesz hatalmának bebetonozására hivatott irománynak. A gránitszilárdságúnak, a megváltoztathatatlannak, amelyet kilenc év alatt kilencszer módosítottak.

Legutóbb az L) cikk (1) bekezdése helyébe a következő rendelkezést léptették: „(1) Magyarország védi a házasság intézményét, mint egy férfi és egy nő között, önkéntes elhatározás alapján létrejött életközösséget, valamint a családot, mint a nemzet fennmaradásának alapját. A családi kapcsolat alapja a házasság, illetve a szülő-gyermek viszony. Az anya nő, az apa férfi.
És hogy senkinek semmiféle kétsége ne legyen a diszkriminációt a gyerekekre is kiterjesztették azzal, hogy a XVI. cikk (1) bekezdése helyébe a következő rendelkezést illesztették be: „(1) Minden gyermeknek joga van a megfelelő testi, szellemi és erkölcsi fejlődéséhez szükséges védelemhez és gondoskodáshoz. Magyarország védi a gyermekek születési nemének megfelelő önazonossághoz való jogát, és biztosítja a hazánk alkotmányos önazonosságán és keresztény kultúráján alapuló értékrend szerinti nevelést.”

Az említett változtatásokat a Fidesz „igazságügyminisztere”, Varga Judit, a magyar jogállamiság élharcosa terjesztette a Tisztelt Ház elé. A Fidesz frakcióvezetője vezényelte a bátor 2/3-ot, amely azt megszavazta. Csak zárójelben jegyezzük meg, hogy annak az orgiának a szervezője szerint már a Fidesz további nyolc politikusa is megfordult a rendezvényein, amelyek egyikén az Alaptörvény-alkotó Fideszes EP képviselő is részt vett. Ha jók a megérzéseim, ezek a nevek majd, talán nem is olyan sokára, fel fognak bukkanni itt-ott. Az adott pillanatban azonban ők is előre megfontolt szándékkal vettek részt abban, hogy az országban az emberek egyenjogúsága megszűnjék. Legyenek elsőrendű állampolgárok, akik a heteroszexuálisok, és másodrendűek, akik nem azok. Gyorsan tegyük hozzá, hogy eszerint a besorolás szerint azok is elsőrendű állampolgárok, akik titkolják a másságukat, hogy ebből, úgymond „hasznot húzzanak”.

Én úgy vélem, hogy ez a kép nem több, mint szembesítés. A szégyenteljes diszkrimináció kivitelezőinek szembesítése önmagukkal. Hogyan éreznék ők magukat, mint a diszkrimináció alanyai? Emlékszünk még Terry Black emlékezetes fellépésére Vona Gáborral szemben, akiről azt állította, hogy több olyan rendezvényen találkozott vele, ahová melegek járnak. Emlékszünk még, hogy Ungár Klára melegnek nevezte Kocsis Mátét, aki támadta a Pride felvonulását. Kocsis sértve érezte magát a szerinte valótlan állítás miatt, ezért beperelte Ungárt, akit kétmillió forint kártérítés megfizetésére köteleztek. Ha emlékszünk, akkor nyilván az is megvan még, hogy a perben Ungárék nem kívánták bizonyítani, hogy Kocsis meleg-e, mert szerintük ennek puszta állítása sem lehet sértő, ugyanis a homoszexualitás nem negatív jelző. Nos, ez ma már nincs így, és erről a Kocsis Máté vezette Bátrak Frakciója gondoskodott. Nem tudom egyébként, hogy Kocsis meleg-e, közöm sincs hozzá, nem is érdekel, számomra ez senkiről sem lényegi információ. Kocsis és társai számára viszont nem az. Mert szerinte és a 133 bátor által hozott alkotmányos rendelkezés szerint bárki, aki nem hetero, az másodrendű állampolgár, ezért meg van fosztva olyan jogosítványoktól, ami egyébként más magyar embereknek jár.

Erről szól az a kép, amely az úgynevezett „jogalkotókat” állítja pellengérre, szembesíti őket saját alkotásukkal.

Persze, van, aki szégyenlősen vagy épp felháborodva lesüti a szemét. Ilyen képeket nem teszünk ki. Van, aki elhúzza a száját: ez nem vicces. Van, aki felháborodik: ez alpári, erősíti a sztereotípiákat. Lehet. Nem vitatom. Lehet, hogy igazuk van. Dugjuk a fejünket inkább a homokba. Annak ugyanis, hogy ma ez a vita egyáltalán felvetődhet, néven nevezhető felősei vannak. Szembesíteni kell őket önmagukkal. Úgy hívják őket: Orbán Viktor, Szájer József, Kocsis Máté, Varga Judit és az egész álkeresztény Fidesz és KDNP frakció, a homofób szélsőjobb összes prominensével egyetemben, akik az egyenlő emberi jogok – és egyben a magyar jogállamiság – felszámolásában tettlegesen részt vettek. A szándékuk ugyanis több mint egyértelmű. Semmiben nem különbözik a kormánypártok eddigi stratégiájától. Ellenséget alkotni, ellentéteket szítani, megosztani a társadalmat a lehető legtöbb törésvonal mentén. Sunyi, alattomos módon, ahogyan például a rasszizmust gerjesztik és terjesztik, vagy „alkotmányos” módon, ahogyan azt fentebb is láthattuk.

 

CímkéP Nem az említett fotó csak egy kollázs