Még egyszer a “”trumpizmusról”

Posted by
Kaltenbach Jenő
>Most, hogy Trump végre eltűnni làtszik (hogy mennyire az majd kiderül), ideje elgondolkozni azon, hogy mi a “trumpizmus” oka. A “trumpizmus” alatt nemcsak Trump illetve az USA értendő, màr csak azért sem, mert a jelenség máshol is létezik. Így példàul az EU-ban is, különösen keleten az új tagoknàl, de Olaszországban, Nagy Britanniában és màshol is.
Az okok sokrétűek, ezek közül néhányra, talán a legfontosabbakra térnék ki.
Az un. neoliberalizmusról sok szó esett, esik, nevezetesen arról, hogy a velejàró globalizáció elképesztően gazdaggà tett egy szűk réteget, de a trickle down ígéret nemcsak hogy illúziónak bizonyult, hanem az olló gazdag és szegény között soha nem làtott mértékben tàgult.
A másik dolog a tudomànyos technikai forradalommal függ össze. Ennek àldàsai aligha vitathatók, ugyanakkor azok tömege, akik ezzel a gyorsuló ütemmel nem tudnak lépést tartani szintén növelte a vesztesek tàboràt. A mesterséges intelligencia màris kiszorította az élő munka egy részét, és ez csak a kezdet.
 A hatàs nemcsak országon belül, hanem nemzetközi téren is igaz, így azok az országok, amelyek akàrcsak relatíve lemaradnak szintén vesztesnek érezhetik magukat.
A vesztesek frusztràciójàt fokozza az is, hogy a liberàlis elit figyelme az utóbbi évtizedekben országon belül és azon kívül is (egyébként helyeselhető célokból) erőteljesen a hàtrànyos helyzetű, vagy annak tekinthető csoportok (nők, nyelvi etnikai kisebbségek, melegek stb.) felé fordult, és ahogy az lenni szokott, helyenként az ilyen mozgalmàrok kissé túltóltàk a dolgot, ami enyhén szólva nem növelte a dolog népszerűségét.
Mindezek a pàrhuzamosan zajló folyamatok létrehoztak egy dagadó létszámú, egyre frusztràltabb mainstream, “lúzer” tömeget, amelyet aztán nacionàl-populista politikai kalandorok a sajàt hatalmi törekvéseik szolgàlatàba àllítva megszerveztek.
Egyes esetekben a manipulàtorok sikeréhez hozzájárult az adott orszàg történelmi traumàja,  vagy traumài, a zavart nemzettudat.
Az egyik legklasszikusabb példa minderre éppen Magyarorszàg, de hozzà hasonló Lengyelorszàg is, nem véletlenük ők az EU renitensei.
A problémahalmaz azonosítása az első lépés a megoldás, vagy legalàbb az enyhítés irányába, amely persze nem egyszerű feladat, mert a fent vàzolt folyamatok miatt, meglévő érdekeket sért, de enélkül nem fog megoldódni, sőt súlyossàga fokozódni fog.