Trump nem maradhat 14 napig sem – írja a Washington Post

Posted by

F.T. Csongos
(Washington)
>Mikor Donald Trump hívei megrohanták az amerikai törvényhozás épületét, a rendőrség mindenkit evakuált a képviselőház ülésterméből és az épületből. Az újságírókat és a dolgozókat az irodaház éttermébe terelték.
Az AP hírügynökség washingtoni tudósítója is a Capitoliumban tartózkodott. Mary Clare Jalonick arról számolt be, hogy előbb a törvényhozókat evakuálták az ülésteremből. Mivel a rotundában a rendőrök könnygázt vetettek be a tüntetőkkel szemben, figyelmeztették őket, vegyék fel gázálarcaikat mielőtt átmennek a termen. Sok képviselő számára feltehetően csak ekkor derült ki, hogy minden szék alatt van gázálarc. Az AP tudósítója szerint teljes volt a káosz. A politikusok kétségbeesetten próbálták felvenni a gázálarcokat és a lehető leggyorsabban elhagyni az üléstermet. A káosz ellenére igyekeztek fegyelmezetten követni a biztonságiak utasításait. 

Később kiderült, hogy az a nő, akit sebesülten kórházba szállítottak, meghalt. A rendőrség további három halottról is beszámolt.
A Washington Post szerkesztőségi cikket írt, amelyben Trump elnök azonnali eltávolítását javasolta. “TRUMP ELNÖK nem volt hajlandó elfogadni választási vereségét, és támogatóit felelőtlenül felbujtotta, amelynek kovetkezménye szerdán az elképzelhetetlen volt: erőszakos tömeg támadása az Egyesült Államok Kapitóliuma ellen, a rendőrségi erők félresöprése, és a kongresszus elűzése miközben a választói szavazatok számlálásáról folyt. A lázadásért egyértelműen az elnök a felelős. Az elnökre bebizonyította, hogyha hivatali ideje végéig marad, az komoly veszélyt jelent az Egyesült Államok demokráciájára nézve. Ezért el kell távolítani.”
“Az elnök alkalmatlan arrra, hogy a további 14 napban hivatalában maradjon. Minden egyes másodperc, amíg birtokolja az elnöki hatalmat veszélyezteti a közrendet és a nemzetbiztonságot. Pence alelnöknek, aki elhagyta a szenátus termét saját biztonsága érdekében össze kell hívnia a kabinetet és alkalmazni kell a 25. alkotmánykiegészítést. Ki kell jelenteni, hogy Mr. Trump “alkalmatlan hivatala hatáskörének és kötelezettségeinek az ellátására”. Ha Trump ezzel ellenkezik, akkor a kongresszusnak kell megtennie. Mr. Pence legyen az elnök Joe Biden január 20-i beiktatásáig” – írja a Post.

Egy szatírikus megjegyzés a CNN televízióban: ” Az az elnök, akit letíltott a Twitter és a Facebook még mindig rajta tartja az ujját a nukleáris indítógombon.”

Joe Biden a káosz közepette felnőtt a feladatához. “Felhívom a tömeget, hogy vonuljon vissza és hagyja, hogy a demokratikus rend munkája folytatódjék. Ami most folyik, az nem tiltakozás, ez lázadás. A mai nap fájdalmas emlékeztető arra, hogy a demokrácia törékeny” – mondta.

A tudósító mit fűzhet ehhez? Ami történt klasszikus értelemben nem  puccs volt. Még hagyományos puccskísérlet sem volt. Ez egy “törvényalkotási puccskísérlet” volt, amelyet egy elnök követett el és amelyet felfegyverzett felkelők irányítottak.