Tatabánya: Magunkon kezdjük a spórolást

Posted by
Szücsné Posztovics Ilona
Tatabánya polgármestere
>Az önkormányzati bevételek járványhelyzet hatásai miatti csökkenése, valamint a kormányzati elvonások érdemben veszélyeztetik a közszolgáltatások biztosítását. Ezért felelős vezetőként kénytelen vagyok lépéseket tenni az önkormányzat pénzügyi helyzetének javításáért.
Szeretném a döntéseimet a következő időszakban megismertetni Önökkel.
Csökkentem a T-Szol Zrt. igazgatósági és felügyelőbizottsági pozícióit, valamint a közvetett önkormányzati tulajdonban lévő cégek esetében a felügyelőbizottságok tagjainak létszámát. A törvényben előírt minimális feltételeket betartva összességében kettővel kevesebb igazgatósági tagra, és kilenccel kevesebb felügyelőbizottsági tagra lesz szükség. Ezzel az intézkedéssel a nehéz helyzetben lévő önkormányzati cégek tulajdonos által rájuk rótt többlet teherviselését csökkentem.
A képviselői tiszteletdíjak 30%-os csökkentésével az önkormányzat képviselői, bizottsági tagjai is kiveszik részüket a közös tehervállalásból, egyben szolidaritásukat fejezik ki a város felé.
A költségek racionalizálásához a polgármesteri hivatal kiadásainak felülvizsgálata és csökkentése is hozzátartozik, melynek során a cél legalább 300 millió Ft megtakarítása:
– A munkámat segítő főállású alpolgármesterek száma egy főre csökken.
– Ezentúl nem a hűséget, hanem a teljesítményt kívánjuk díjazni, így a 2018-ban bevezetett „hűségpénzt” megszüntetjük.
– Egyes feladatokat összevonunk, így az előző ciklusban felduzzasztott munkavállalók létszámát hozzávetőleg 10%-kal csökkentjük, ugyanakkor az ügyfélbarát ügyintézés javítását továbbra is szem előtt tartjuk.