Nyugodt hang kell

Posted by
Cseh Katalin
>Drámai és szívszorító képsorokat láthattunk tegnap a demokrácia egyik őshazájának számító Amerikából, a Capitoliumból, amikor a távozó amerikai elnök, Donald Trump támogatói betörtek az épületbe. Trump az elnöki évei alatt a végletekig megosztotta az amerikai társadalmat, majd miután elveszítette a választásokat, addig hergelte a valóság ellen híveit, mire azok megtámadták az amerikai törvényhozás épületét.
Láthattuk, hogy hová vezet az, ha valaki a hatalmát arra használja, hogy egymás ellen fordítja az embereket, leépíti a demokratikus intézményrendszert és semmibe veszi a szabályokat, nem fogadja el azt, ha egy szabad és tisztességes választás során vereséget szenved. Szomorú látnom, hogy világszerte mennyire eldurvult a közbeszéd és milyen károkat tudnak okozni a populista vezetők.
Mostanra helyreállni látszik a rend Washingtonban, a Kongresszus hitelesítette Joe Biden győzelmét, a következő lépés az elnöki beiktatás január 20-án. Az új elnöknek békét és megnyugvást kell hoznia, helyre kell állítani a közbizalmat a demokratikus intézményrendszerben.
Ugyanígy békére és nyugodt hangra van szükségünk Európában és Magyarországon is.
Címkép: A demokrácia támadás alatt