Meditáció a közösségi médiáról

Posted by

Székely Ferenc

>A tegnapi washingtoni dúlás közelebb vitt ahhoz a már korábban érlelődő gondolatomhoz, hogy a közösségi médiát be kellene szüntetni, vagy legalább radikális kontroll alá kellene vonni.
Nem csak azért, mert anyagilag is tönkreteszi a hagyományos és SZABAD sajtót, hanem mert képtelen annak funkcióit kellően ellátni. (Sietek hozzátenni, hogy szabad sajtó alatt az internetes médiát is értem.)
Jelen állapotában nem szolgálja, hanem éppenhogy rombolja a véleményszabadságot azzal, hogy lehetővé teszi alaptalan híresztelések, rágalmak, hamis adatok, konteók, áltudományok korlátlan terjesztését, miáltal a vélemény (informáltság) torzul és aránytalanul befolyásolható.
Egyre inkább látom úgy, hogy a hagyományos média lehet csak az, ami többé-kevésbé gátolni tudja ezt a károkozást. Azért, mert a hírek és nézetek terjesztése az egyben egy szakma is, ami képzettséget és felelősségvállalást jelent, és ahol van lehetőség a kontrollra, mielőtt valamit rázúdítanak a tömegekre és a közvéleményre – legtöbbször helyrehozhatatlanul és visszafordíthatatlanul. Tegnap este ennek láttuk iskolapéldáját.
Trump elnök módszere az volt, hogy a hagyományos médiát egyszerűen kikerülve, leosztályozva, mellőzve – direkt szólította meg a közönségét, élvezve a posztjával járó védettséget, és kihasználva a szolgáltatók nyújtotta biztonságot. Közlései minden lényegi kontroll vagy ellenőrzés nélkül jelenhettek meg, éveken át.
Még titkos anyagokat is közzétett, megkerülve a saját hírszerző szervezeteit (lásd az iráni rakétakilövőről közölt műholdas katonai felvételeket a Twitteren).
Ugyanakkor igazságtalan volna csak vele kapcsolatban példákat hozni. A közösségi médiában mások is, sokan, sokféle érdektől vezetve teszik ugyanezt, naponta tömegével.
Egyre erősebb a kétségem afelől, hogy a közösségi média cserébe tud-e nyújtani olyan többletet, ami ezt a veszteséget kompenzálja, vagy olyan pluszt, amit a hagyományos sajtó ne tudna szolgáltatni.
Címkép: Trump titkos felvételt osztott meg a tweeten