A békés Georgia

Posted by
Dorosz Dávid
>Az USA-ban ma dőlhet el, hogy Joe Biden tud-e majd komoly belpolitikai eredményeket elérni, vagy a megosztott törvényhozás miatt leginkább csak kínkeserves kompromisszumokat tud kötni. Az amerikai elnökök ugyanis a külpolitikát a törvényhozástól kevésbé kötve tudják irányítani, de a belpolitikában nagy szükségük van a kétkamarás kongresszusuk mindkét szereplőjére a képviselőházra és a szenátusra. A képviselőházban a demokratáknak van stabil többsége, a szenátus azonban felülreprezentálja a kis államokat, amelyből a republikánusok egy ideje többet nyernek.
Így ma Georgia állam két “második fordulós” szenátorválasztásán múlik lehet-e a demokratáknak egyfős többsége a szenátusi szavazásoknál.
Hagyományosan az elnökök “ellenzéki” többségű törvényhozásokkal is együtt tudtak működni, de az egyre polarizáltabbá vált politikai élet ezt megnehezítette. Obama két év kormányzás után úgy veszítette el a képviselőházi többségét, hogy republikánusok két kongresszusi vezetője azt mondta: az elnök programjával az a célunk, hogy “megöljük, megállítsuk, lelassítsuk”, illetve, hogy “legfőbb célunk, hogy Obamát ne válasszák újra”.
Az utóbbit kijelentő Mitch McConnell ma is a republikánusok szenátusi vezetője. Az akkori fő céljuk jól mutatja, hogy a republikánus elitnek a gazdagokat segítő adócsökkentésen kívül nem sok belpolitikai célja van – a gazdagokat segítő adócsökkentések előnyei pedig sosem „csorogtak le” a szegényeknek. Amíg Joe Biden (részben Bernie Sanders és mások nyomására) sokkal több emberre kiterjesztené az egészségügyi ellátást és az eddigi kormányoknál többet tenne a klímaváltozásért, addig a jobboldalnál nem igazán tudjuk, hogy mivel segítenék az embereket.
Hiába támadta Trump és a republikánus elit az Obama által bevezetett egészségügyi rendszert (az Obamacare-t), a saját szenátoraik egy része sem szavazta meg annak lecserélését a félkész tervükre. Trump pedig két éve rendszeresen azt ígéri, hogy néhány héten belül bemutatja az új egészségügyi tervét – pontosabban a választások óta már nem is ígéri, csak a választási “csalással” foglalkozik.
Szóval a mai georgiai választáson eldőlhet, hogy az Egyesült Államok érdemben tud haladni, vagy újabb két évig gátolja a jobboldal nihilizmusa.
Címkép: (A képet Georgia fővárosában, Atlantában készítettem egy kora reggel – még jóval a koronavírus előtt. Szinte pontosan négy évvel ezelőtt, Trump beiktatása előtt pár héttel.)