Oltogatás

Posted by
Adorján blog
>A mostani magyarországi helyzetben ténykérdés, hogy az oltás a legfontosabb dolog a társadalom minden tagja számára. Már megjelent az egészségügyi dolgozóknak kijelölt oltópontok elérhetősége. Az oltásnál már csak egy fontosabb dolog van, a beadás gyorsasága, több oltási ponttal, hogy minél több ember legyen beoltva.
Igen ám, de ahhoz oltóanyag is kell, és oltó személyzet. Az oltási sorrendet figyelve nem is az első két csoport okoz problémát a létszámot tekintve, hanem az utánuk következő veszélyeztetett idős korosztály jelenti majd a nehezebb feladatokat. Az lenne a jó, hogy a társadalom szélesebb köréből a veszélyeztetettek kerüljenek előre, ezt nem én mondom, mint érdekelt, hanem a Magyar Orvosi Kamara elnöke.
Oltogatás, oltakozás, de akadnak azért a fogaskerékben problémák. Az eudns improvizálása, mely szerint a választási helyiségek oltási pontokként kijelölhetők és akár egy hétvégén is megoldható a teljes körű oltakozás, inkább tartoznak az oltogatás politikai kommunikációjának propaganda, semmint a valódi szakmai teendők körébe.
Már az eddigi kevéske oltakozás is hagyott kívánnivalót maga után. A szakemberek sem ítélték meg egységesen a teendőket, a már végrehajtott intézkedésekkel együtt. Boldogkői Zsolt, a Szegedi Tudományegyetem Orvosi Biológiai Intézetének vezetője nyilatkozta “Egyértelműen kötelezővé tenném az oltást, de szerintem Európában és így Magyarországon nem ez fog történni. Így viszont nem érjük el a nyájimmunitást: bár csökkenni fog a járvány intenzitása, de még jobban el fog húzódni és sokkal nagyobb gazdasági kárt fog okozni.”
Szóval nehézségek márpedig vannak. Sok szakember a tesztek számát kevesellte, míg mások ad hoc jellegű szükségtelen intézkedésnek tartották az iskolai lázmérést is. Nagy valószínűséggel már Magyarországon is jelen van fertőzőbb brit változata a vírusnak – mondta Rusvai Miklós. De akkor miért oldották fel éppen tegnap, az Angliából érkező személyszállító repülőgépek leszállásának tilalmát?

Az MTA Orvosi Tudományok Osztálya mindenkit arra biztat, hogy amennyiben valamilyen speciális orvosi okból nem ellenjavallt, akkor mindenki vegye igénybe a védőoltást. Kérdés, lesz-e annyi vakcina, oltóhely és legfőképpen személyzet arra, hogy az oltást beadja. Az pedig egyenesen ízléstelen kampányfogás, amit a kormány képviselői közzétettek. https://www.napi.hu/…/orban-viktor-oltas-magyarorszag…

Jut eszembe, ezzel meg mi újság? A 2020 áprilisában rendelkezésre álló, előzetes klinikai adatok alapján, a Természettudományi Kutatóközpont (TTK) és a Pécsi Tudományegyetem (PTE) vezetésével kezdődött meg a széles spektrumú japán antivirális gyógyszer, a FAVIRIVAPIR magyarországi fejlesztése. Hol tartunk most? https://www.vital.hu/koronavirus_faviparivir

Vigasztalásul elégedjen meg mindenki azzal, amivel az eudns, majd akkor leszünk beoltva emberek, ha majd sorra kerülünk. Felfogták? Kampó!