Amerika percről percre: Gyözelmet hirdetett mindkét demokrata szenátor-jelölt

Posted by

Washingtoni tudósítás: Peter Kristof euronews
>Bejelentette győzelmét az a georgiai szenátusi pótválasztásn John Ossof, a jelenleg a tisztséget viselő republikánus David Perdue demokrata ellenfele. A szavazatszámlálás újrakezdése óta Ossof növelte az előnyét Perdue-vel szemben, azonban a legtöbb mértékadó hírügynökség szerint a verseny túl szoros ahhoz, hogy győztest lehessen hirdetni.

Már korábban bejelentette győzelmét Raphael Warnock, aki csak kis különbséggel vezetett a szavazatok 98 százalékának összeszámlálása után az Edison Research közvélemény-kutató intézet szerint, azonban az NBC, a CNN és a CBS televízió is az ő győzelmét várja. Amennyiben valóban megválasztják, az 51 éves baptista lelkész lehet Georgia állam első színes bőrű szenátora.

– Megtisztelő a felém megnyilvánuló bizalom. Megígérem, hogy a szenátusban minden georgiait képviselni fogok, azokat is, akik nem rám szavaztak – mondta Warnock kedd éjféli, interneten közvetített videóüzenetében.

A demokrata jelölt ellenfele, a hivatalban lévő republikánus szenátor is úgy nyilatkozott, hogy végül ő fog majd nyerni. Kelly Loeffler 49,6, Warnock 50,4 százalékon állt 98 százalékos feldolgozottságnál, és ezt az előnyt utóbb még növelni is tudta.

Ha mindkét demokrata jelölt nyer, a két pártnak 50-50 helye lesz az amerikai szenátusban, ahol szavazategyenlőség esetén majd az alelnök, azaz Kamala Harris leendő demokrata párti alelnök szavazata dönt. Ez azt jelenti, hogy a Biden-adminisztrációnak meglehet a szűk többsége ahhoz, hogy mélyreható változásokat vezessen be, nem kell alkudozniuk ehhez a republikánusokkal.