Amerika percről percre: Betörtek a tüntetők a Capitoliumba

Posted by

F.T. Csongos
(Washington)
>Magyar idő szerint este hat után kezdődött meg az a kongresszusi ülés, amelynek célja az, hogy  ratifikálja a demokrata elnök győzelmét. Az ülést Mike Pence alelnök vezeti, és Trump abban bízott, hogy alelnöke érvényteleníteni fogja az elektori szavazatok összeszámlálását, és ezáltal meg tudja akadályozni azt, hogy Joe Biden legyen az Egyesült Államok következő elnöke. De Pence már az ülés előtt kijelentette, hogy ez nem áll módjában. Mert ellenkezik az alkotmánnyal.

Ugyanakkor a Fehér Háznál tüntető tömeg megérkezett a Capitoliumhoz és betört az előcsarnokba. Csak néhány lépésre vannak az ülésteremtől, ahol a hivatalos aktus folyik.

Ez egy puccs kisérlet, kérdezik sokan? Itt Washingtonban jól látszik, hogy nem.  Csupán néhány képviselő kisérletéről van szó, hogy kikerüljék a törvényt. Nincsenek az utcán tankok. A hadsereg az alkotmányos rend oldalán áll. A bíróságok is. A kongresszus mindkét házának többsége. A nagy média. A gazdaság legfontosabb szereplői. De – és ez a legfontosabb – az amerikai választók többsége is.