Trump a lehetetlent kéri Pence alelnöktől

Posted by

Kevin Liptak
>CNN  Mike Pence alelnök, aki négy éven át hűségesen szolgálta a főnökét, és most hivatalát a szokásos ceremóniával fejezné be, elképesztő nyomásnak van kitéve Trump által, hogy ezt a ceremóniát hiúsítsa meg. “Az alelnök joga, hogy a elutasítsa a csalással megválasztott elektorokat” – jelentette ki kedden Trump. De ez hamis állítás. Ugyanakkor hihetetlen terhet rakott alelnöke vállára, hogy lépjen ki az alkotmányos keretek közül.

Trump Georgiában beszélt lelkes támogatói előtt és kijelentette: “El kell mondanom, remélem, Mike Pence fellép majd értünk. De ha nem, akkor nem fogom ezután kedvelni”.
Pence és más fehérházi tanácsadói megpróbálják Trumpot meggyőzni arről, hogy az alelnöknek csupán protokoláris szerepe van, amikor elnököl a törvényhozás két házának együttes ülésén, amikor kihirdetik Joe Biden győzelmét. Az elnök tweet üzenetekben osztotta meg azon híveinek posztjait, akik azt követelték, hogy Pence az ülésen mondja ki a választás eredményének érvénytelenségét. De ez az alkotmány szerint lehetetlen. Pence mondhat néhány mondatot, amely eltér a megszokottól. De nincs módjában megakadályozni a választás eredményének a kihirdetését.