Következik: Portugália

Posted by
Adorján blog
>Csak a gyenge szereti önmagát, az erős egész nemzeteket hordoz szívében!” (Széchenyi)
Portugália január elsejétől fél évig vezeti majd az Európai Unió elnökségét.
Ennek az USA elnökválasztási eredménye után a hazai libernyákozók ugyancsak nem örülhetnek, hogy hosszú idő után ismét baloldali kormány lesz az EU élén.
Portugália területe és lakóinak száma nagyjából azonos hazánkéval. Mégis sokban különbözünk tőlük. Például a GDP összesben leköröznek bennünket vagy nyolcvanezer dollárral, de az egy főre jutóban is majd ötezerrel. Az infláció négyszer alacsonyabb, mint nálunk. A minimálbér kétszázötvenezer forint felett van, míg nálunk a kétszázezret sem éri el. Az egy főre jutó egyéni fogyasztás tekintetében is lemaradunk Portugáliától és sorrendben az EU országok végén kullogunk. Ennyit a főbb gazdasági mutatókból szemezgetve.
Az egész világot sújtó COVID-19 egymillió lakosra jutó haláleseteit tekintve Portugáliában jóval kevesebb az elhunytak száma, mint nálunk. Mivel kormányunk szerint ez nem politikai, hanem egészségügyi kérdés, ezért megkockáztatom, hogy nálunk az egészségügy sokkal alulfinanszírozottabb, mint Portugáliában.
Portugália az egyik legrégebbi nemzetállam, határai 1139 óta változatlanok, ez az ország lett az első globális nagyhatalom Európában, mégsem szállt fejükbe ottani kormányuknak annyira a dicsőség, mint hazánk magyarságának fetisizálásával az itteninek!
A mi világnemzetiségünkkel való melldöngetés mellett megjegyzendő, hogy a portugál a világ hivatalos nyelveinek egyike, 236 millió ember anyanyelve. Még nálunk is konzervatívabb országról van szó, lakosainak több mint 80%-a katolikus. Így aztán érthető, hogy ott a nemzeti hitvallás és az emberi méltóság feltehetően szervesebb egységben van, mint idehaza.
Portugáliában a baloldali kormánynak nincs azzal gondja, hogy az Európai Parlamentbe delegált küldöttségének vezető posztjait betöltő személyek közül bárki is olyan szégyent hozott volna hazájukra, mint nálunk egyesek idehaza. Persze az a kormány is más, mint a miénk. Ott ebben a félévben is, az Európai Unió elnökségét vezetve a szociális modell megőrzésére fognak összpontosítani, míg nálunk ilyesmi jelenleg elképzelhetetlen lenne!
Ami pedig a nemzeti büszkeséget illeti, abban Portugália sincs szűkében, legfeljebb ők nem kérkednek annyira azzal, mint mostanában mi magyarok.
Például övék a legrégebbi európai ország változatlan határokkal (1139 óta). Lisszabon pedig régebbi város, mint Róma, időszámításunk előtt 1200 táján főniciaiak lakták elsőként. Övék a világ leghosszabb hídja, a lisszaboni Vasco da Gama-híd 17,2 km hosszú építése 1995-ben kezdődött és három év múlva adták át a forgalomnak. És itt van a világ legrégebbi könyvesboltja is. Azt pedig még az eudns-en kívül is sokkal többen tudják, hogy a fociban előkelőbb helyen vannak nálunk. Egyszóval ők nem portugálkodnak annyit, mint amennyit mi magyarkodunk, pedig joggal tehetnék!