Intenzív terápia

Posted by

Fábián András
>Azt mondja az asszonyság (uraságnak mégsem nevezhetem), hogy amennyiben valaki nem olttatja be magát, vegye számításba, hogy egy 2-3 hetes intenzív osztályos kezelést a saját zsebéből kell megfinanszíroznia, ami akár 14-21 millió forintra is rúghat. „Ennek az információnak a fényében már nem biztos, hogy olyan sokan tiltakoznának az oltás ellen” – mondta az Inforádióban. Az asszonyságot (uraságnak mégsem nevezhetem) Daróczy-Gaál Ágnes néven tisztelhetjük, és nem más ő, hanem a Magyar Orvosok Szakszervezetének alelnöke.

Mindjárt az elején le kell szögeznem: az elmúlt tíz év sajnos megtanított arra, hogy ne lepődjek meg a magyar szakszervezeti vezetők nyilatkozatain. Olyan időket élünk, amit a Tanú című filmben szemléletesen mutat be az alábbi emlékezetes párbeszéd Pelikán és a leánya között a börtön rácsán keresztül:

Pelikán József: Mennyit kapok?
Pelikán lánya: Hát az attól függ, mert lehet, hogy csak pénzbírság, de lehet, hogy a legsúlyosabb, hát szóval halál. Tetszik tudni az a kérdés, hogy apukával példát akarnak-e statuálni.
Pelikán József: Micsoda? Halál?
Pelikán lánya: A statuálás a lényeg, mert aszerint kapja apuka a büntetést.
Pelikán József: Szép dolog. Mit mondott még az ügyvéd?
Pelikán lánya: Azt mondta, hogy majd ne tessék csodálkozni, ha ő a tárgyaláson igen súlyos büntetést kér.
Pelikán József: Kicsoda? A védőügyvéd?
Pelikán lánya: Igen, mert ha apuka kulák volna, azokból most sok van, de mert apuka párttag, ő meg párton kívüli, hát szóval szocialista jog, meg minden.
Pelikán József: Mi van a szocialista joggal? Gondolkozz csak!
Pelikán lánya: Hát a statuálás a lényeg. És hogy ne tessék idegeskedni.

Azért nem vagyok meglepve, mert mára már bizton elmondhatjuk, hogy szakszervezeti vezető csak abból lehet, aki Orbán Viktornak és a Nemzeti Együttműködés Rendszerének elkötelezett híve. Tetszik érteni: az együttműködés a lényeg! Meg Orbán Viktor. Mondhatnánk e kettőbe vetett hit a megbízhatóság záloga. Most úgy tűnik, ennek az asszonyságnak szóltak (uraságot mégsem mondhatok), hogy mondjon már valami eget verő ostobaságot, amin kiakad boldog-boldogtalan, magára vonja a dolgozó nép haragját, és beszédtémát ad végre, újra a hülyeségre szomjúhozó publikumnak. A Fidesz ugyanis egy ideje mintha elveszítette volna a közbeszéd befolyásolásának képességét. Pontosabban azt a kezdeményező szerepet, amellyel évek óta képes volt indifferens témákkal elterelni a figyelmet a kormányzásra képtelen vergődésről, a lopásról, a hazugságokról.

Nem tudom, hogy az asszonyság orvos-e, Magyarországon él-e, szokott-e újságot olvasni, jelen van-e a Facebookon, netán néha nézi-e a televíziót, és azon belül is esetleg mást is mint a HírTV-t vagy a Pesti TV-t? Tételezzük fel, hogy minden kérdésünkre a válasz: igen. Ebben az esetben illő lenne tisztában lennie azokkal a tényekkel, amelyekkel én itt mindjárt előjövök, habár nem vagyok orvos, pláne nem az orvosok szakszervezetének alelnöke.

Az egyszemélyi felelős Orbán Viktor, az ő kormánya, az egészségügyi kormányzat, de még az asszonyság (uraságot mégsem mondhatok) által képviselt szakszervezet sem tett semmit annak érdekében, hogy mire arra lehetőség kínálkozik, az emberek ugrásra készen várakozzanak a kijelölt oltópontok előtt. Mi több! Éppen ellenkezőleg. Azt tapasztalhatjuk, hogy alig pár tízezer vakcina érkezik kéthetenként az országba. A mai napon 0,12 ezrelék (nulla egész tizenkét ezrelék) a Magyarországon első alkalommal beoltottak száma. Körülbelül tízezer emberről beszélünk. Ennyi jelenleg a koronavírusban elhunytak száma is. Ezzel valahol a legszegényebb afrikai országok között állunk a rangsorban.

Vagyis hazánkat semmiképpen sem tekinthetjük egy olyan Európai Uniós tagállamnak, amelynek lakossága kellőképpen felkészített és felkészült az oltakozásra és rohamléptekben halad az átoltottság irányába. Ráadásul hiába szeretné valaki beoltatni magát, nincs mivel. Mit akar itt az asszonyság (uraságot nem mondhatok mégsem) egyelőre azokkal, akik nem akarják magukat beoltatni? Hogyan kíván majd szelektálni az oltakozni akarók (nem fizetnek az intenzív ápolásért!) és az oltakozni nem akarók (fizetnek az intenzív ellátásért) között?!

Van egy rossz hírem az asszonyság számára. Amennyiben ilyen ütemben kapjuk a vakcina szállítmányokat, akkor ennek az úgynevezett „oltási tervnek” a végrehajtása – az egyszemélyi felelős láthatóan eltökélt szándékának megfelelően – el is fog tartani egy-két évig. Talán a választásokig is. Talán a választásokat is el lehet majd halasztani. Talán időközben befut az a nagyon várt kínai vakcina szállítmány is, ami valószínűleg sok száz milliárdjába kerül majd az országnak. De legalább nem kell majd hálálkodnunk az Európai Uniónak az ingyenes vakcina miatt, amely már most is korlátlan mennyiségben rendelkezésre állna, de nem jön, az istennek sem.

Úgy gondolom, hogy az asszonyságnak nem a lakosságot kellene egy-egy ilyen megszólalásakor halálosan megfenyegetnie a végromlásba döntés gondolatával, hanem talán az Operatív Törzsnek nevezett gittegyletet kellene a szó szoros értelmében tetemre hívnia. Tízezer halottal a háta mögött és ki tudja, mennyivel még előtte. És akkor még nem is beszéltünk azokról, akik azért haltak meg, mert nem jutott erő, eszköz, pénz a gyógykezelésükre a koronavírus miatt. Nem szóltunk azokról, akik a kórházi fertőzések áldozataivá váltak és fognak válni. Talán Orbán Viktortól és az ő kormányától kellene követelnie, hogy azonnal gyorsítsák fel az oltási propagandát, és a vakcinaszállítmányok tömeges megrendelését. Követelni a kormánytól minden támogatást ahhoz, hogy valóban mielőbb megtörténjen az oltóhelyek kijelölése, rendelkezésre álljon a szükséges személyzet, és készen álljanak a nagy tömegű oltási tevékenység végrehajtására.

Sajnos azonban lelki füleimmel szinte hallom az asszonyság felháborodott kifakadását, már ha egyáltalán venné magának a fáradságot, és elolvasná ezeket a sorokat: hát kicsoda maga, hogy megmondja nekem vagy bárki másnak, hogy mit kellene tennem?! Tényleg. Ki vagyok én? És -ha már a pénznél tartunk – mennyit ér ma egyáltalán egy ember élete?