Amerikában a polgári demokrácia jövője a tét

Posted by
Magyar Békekör
Washington
Közép-európai idő szerint szerdán este összeül az amerikai szenátus és képviselőház, hogy együttes ülésen jóváhagyja vagy elutasítsa a november 3-i elnökválasztás eredményét, és megnevezze, ki legyen az Egyesült Államok következő elnöke. Amerikában a polgári demokrácia jövője a tét – jelentette a Magyar Békekör tudósítója hétfőn.
Az összevont ülésen Mike Pence elnököl. Ő az USA hivatalban lévő alelnöke, egyszersmind a szenátus elnöke. Donald Trump hatalmon maradásához ragaszkodó republikánusok arra szeretnék rábírni, hogy vita esetén egy személyben döntsön a leendő elnök személyéről, egy XIX. században hozott, ám azóta sem alkalmazott törvény felhatalmazása alapján.
Nem fér kétség ahhoz, hogy Trump hívei a kongresszusban elvitatják majd a nagyválasztói eredményt, mely szerint 306 szavazattal 232 ellenében január 21-én Joe Bident kell beiktatni az Egyesült Államok elnöki tisztségébe.
Donald Trump és hívei nem csak tagadják a hivatalban lévő elnök választási vereségét, hanem arra buzdítják szavazóikat, hogy eleve tekintsék illegitimnek Bident, ha mégis letenné az esküt. Trump változatlanul magát tekinti az USA megválasztott elnökének arra hivatkozva, hogy a választást elcsalták, a rá adott voksokat nem számolták össze. Az állítására épülő kereseteket rendre elutasították a bíróságok, köztük a legfelső bíróság, alaptalannak nyilvánítva őket.
Mivel azonban nem alaptalan annak feltételezése, hogy Trump esetleg hajlana a fegyveres erők igénybe vételére hatalmon maradása céljából, az Egyesült Államok tíz egykori védelmi minisztere vasárnap a The Washington Postban közzétett közös nyilatkozatban figyelmeztette őt arra, nehogy „veszélyes, törvénytelen és alkotmányellenes talajra” lépjen, s a fegyveres erők segítségét vegye igénybe a választási eredményt elvitató állításának alátámasztásáért. Dick Cheney, William Perry, Donald Rumsfeld, William Cohen, Robert Gates, Leon Panetta, Chuck Hagel, Ash Carter, James Mattis és Mark Esper, a tíz demokrata és republikánus párti volt miniszter így ír: „Az eredmények megkérdőjelezésének ideje lejárt; elérkezett az alkotmányban és az alapszabályban előírt választói kollégium szavazatai hivatalos összeszámlálásának ideje. Az amerikai fegyveres erők bevonása a választási viták rendezésébe veszélyes, törvénytelen és alkotmányellenes területre vinne bennünket. Az ilyen intézkedéseket irányító vagy végrehajtó polgári és katonai tisztviselők felelősséggel tartoznak, köztük potenciálisan büntetőjogi szankciókkal kell szembenézniük cselekedeteik köztársaságunkra gyakorolt súlyos következményeiért”.
Számos magas rangú katonatiszt, köztük Mark Milley tábornok, a fegyveres erők egyesített vezérkari főnökségének elnöke az elmúlt hetekben nyilvánosan hangoztatta, hogy a hadseregnek nincs szerepe az amerikai választások kimenetelének meghatározásában, és hogy az alkotmányhoz hű, nem pedig egyes vezetőkhöz vagy politikai pártokhoz.
Trump, és a Deep State mögötte álló köreinek hatalmi céljaira utal továbbá a feszültség szítás Iránnal szemben. Egyes megfigyelők nem tartják kizártnak, hogy esetleg háborús akcióval kísérelné meghiúsítani Biden beiktatását, „rendkívüli helyzetre”, azaz hadiállapotra hivatkozva. Tény, hogy az Öbölbe vezényelték a Nimitz anyahajót, és B-52 stratégiai bombázókkal demonstrálják elszántságukat. Irán ügyesen kitért a provokációk elől, de tudatta, hogy drágán meg kellene fizetnie annak, aki megtámadná.