Life is life….

Posted by
Bruck Gábor
>A modern televízió egyik legpesszimistább karaktere, Rustin Cohle. Ő a True Detective sorozat nyomozója. Ez nem az a „pohár félig van” típusú pesszimizmus, ő filozófiai értelemben pesszimista. Azt mondja, hogy TIME IS A FLAT CIRCLE. Ez olyasmit jelent, hogy bármit is csinált vagy csinál az ember, azt újra és újra megteszi.
Egy nyomozó esetében érthető ez a megfigyelés, bár Rustin valószínűleg máshonnan ismeri az örök visszatérés gondolatát. Nietzsche, Schopenhauer vagy Marcus Aurelius lehet a forrás.
Ryan Holiday, amerikai író tovább fűzi a gondolatot. Nemcsak, hogy a rossz dolgok mindig visszatérnek, de nincs is olyan, hogy normális idők – ne is várd. Most például sokan hiszik, hogy a COVID teljesen felborította az életünket, de majd csak túlleszünk rajta és visszatér a normalitás.
De mi van, ha 2020 egyáltalán nem volt abnormális év. 100 éve is voltak pandémiás idők, a spanyolnátha leterítette fél Európát és volt közben háború és gazdasági válság. Volt pestis, himlő, kanyaró és ebola. Az ázsiai influenza 57-ben pusztított. Majd 68-ban a hongkongi influenzába közel annyi ember halt meg, mint most. 77-ben volt az orosz influenza, amely valójában Kínából jött. És ne felejtkezzünk el az AIDS-ről se. Túl azon, hogy a tudomány eddig mindig erősebb volt a járványnál, van más bajunk is.
Ha csak az elmúlt 30 évünket nézzük: volt rendszerváltás és több mint 1 millió ember vesztette el az állását. Egy hajszálra voltunk az államcsődtől, majd jött a koszovói háború a határainktól néhány centire. A 2008-as gazdasági válság, aztán Orbán és a Covid19. Nem volt egyetlen normális évtizedünk sem és nem is lesz.
Holiday szerint nincs olyan, hogy abnormális év, és 2020 sem volt az. Nyilván jó volna utazni, nyitva lenni, találkozni. Ha választhatnánk nem ilyen évet választanánk. De nincs választásunk. Life is life, és 2020 is olyan volt, amilyen. Legfeljebb az meglepő, hogy ennyire meglepődtünk.
A lejegyzett emberi történelem 98 százaléka erőszakos volt és durva, bizonyára nehezebb idők voltak, mint 2020-ban. Hogy milyen lesz a jövő nem tudjuk, de értelmes kérdés azért van: attól, hogy az élet rendszerint nehéz és kaotikus, érezhetjük-e jól magunkat? Lehetünk-e békések és nyugodtak?
Címkép: Rustin Cohle, a True Detective