Jimmy hangja és a középosztály

Posted by

Rab László
>A lánchídi oroszlánok Szilveszter éjjelén egyvégtében ordítottak. A Maxi (vice-király) kénytelen volt visszaüvölteni, más élőlény nem volt az utcán. Többek között ennek az aktának a leiratát szerezte meg oknyomozó riporterünk.

A vakcinás furgont miért nem tapizod, mint a maszkos repülőgép dobozait? – kérdezték elsőként a Minimaxitól, aki éktelen haragra gerjedt, kirohant a Karamella erkélyére, és az elmosódott felvétel tanúsága szerint csak annyit mondott: – A pofátokat befogjátok, kijárási tilalom van, ti meg ott randaléroztok a hídnál. Micsoda egy büdös népség! Mondtam, hogy lesz vakcina. Mit veritek most mégis a nyálatokat?
– Csak azért, mert úgy számoltunk, ott leszel, mikor megérkezik. De hát tudjuk, azt a pár tízezret az EU adta. Nem puccolhatsz ott úgy, mintha mi sem történt volna.
– Miért, mi történt? Adtam egy tockost a brüsszelitáknak, most ezzel jöttök nekem itt az új év hajnalán?
– Izrael és a jó öreg Anglia már tömegesen olt, csak úgy eszünkbe jutott. Te is azt ígérted, lesz oltás rogyásig, mert elintézed.
– És el is intéztem. Lehet rá regisztrálni. Az nem elég?
– Azt is mondtad, ha akarnád, egy hétvége alatt mindenkit be tudnál oltani, akár saját kezűleg is, nem olyan nagy kunszt az.
– Mondtam, mondtam. Olyanok vagytok, akár a pesti értelmiség. Elővesztek egy évekkel vagy hónapokkal ezelőtti mondatot, és úgy csináltok, mintha azok ma is ugyanazt jelentenék. Megy az idő, pupákok, mit számít az, hogy miket mondtam korábban. Az számít, hogy miket mondok most.
– És miket mondasz most, hadd tanuljunk. Csak nem azt, hogy mindent a magyarok találtak ki?
A pontos válasz így hangzott:„Egyébként mindenki ezt a nehezen kimondható szót használja: Pfizer, azt hiszem így kell mondani. De az valójában egy magyar vakcina. Ugye egy német prof is benne van ebben a dologban, a kutatásban, vagy a kutatás irányításában, de a legtöbben magyarok dolgoznak a kutatásban, vagy a kutatás irányításában. Kis túlzással, de mondhatjuk, hogy ez egy magyar vakcina, amerikai pénz és magyar ész van benne. Büszkék lehetünk a tudós asszonyra, aki egy kisújszállási asszonyság egyébként, mint megtudtam.”

Titkos éjszakai oroszlántalálkozó – „mi a tököm lesz, he?” Esténként lejönnek a híd talapzatáról, kolbászt esznek kovászos uborkával, hajnaltájban pálinkát nyakalnak. Hajnalban aztán úgy üvöltenek, hogy simán felhallatszik a..
… itt megszakad a felvétel, mert jöttek az ápolók. Friss hír, hogy a kijárási tilalom megszegése miatt letartóztattak négy kőoroszlánt a fővárosban. Láthatóan sokat italoztak előtte, részegen azt motyogták, hogy ők egy nagy világbirodalom részei, de most kénytelenek voltak kilépni, ezért mentek az utcára este nyolc után. A Karamella felé történt tiszteletlen üvöltözés miatt indít ellenük eljárást az KMB (Kőoroszlánokat Megfékező Bizottság). Az M1 rögtön a Trump elnök úr pennsylvaniai győzelmi ünnepségeinek közvetítése után mondta be az ítéletet (előre): a kőleókat 2021-ben ketrecbe zárva lehet csak visszatenni a hídfőkre. A Magyar Nemzetben Sopánka Ubul álnév alatt cikk jelent meg Rohadt GMO-t zabáló gender oroszlánok címmel…
Ilyen lesz az év, próbáltam modellezni. Teljesen képtelen és légből kapott hírekre vagyok fölkészülve, tökmindegy, hogy a vakcinakérdésről vagy Kocsis Máté zserbósütési receptjeiről lesz-e szó. Tarolni fog a kamu. Beérik, mint a friss marhatrágya. Ez fog gőzölögni egész évben édes hazánk fölött. Csatazajt lehet majd hallani, ennek 907-es kürtjeit már megfújták. Tavasz táján a Minielnök is bekapcsolódik, akkorra már nem csak a jelen háborúit vívja, hanem korábbiakat is meg fog nyerni. Vesztes csatákból lesznek a nyertes csaták, erre számítok, így lehet választást nyerni 22-ben. Világosnál Gyurcsány fogja letenni a fegyvert, a haza azonban nem lesz ellenzékben. Sorost pedig 1919-ben a Tanácsköztársaság után fogják legyőzni, ’56-ban ő fogja behívni a forradalmat leverő oroszokat.
A politikai ellenfeleket vesztes történelmi helyszínekre teleportálják, az idő és a hely a választók tudatában nem számít, a lényeg, hogy a Mini mindenféle helyzetben győztesen hagyja el a csatateret. Ott fog például állni a Csele patak partján, s amikor jön a király, beadat neki egy vakcinát, majd utána rögtön átveszi a Haza Megmentője kitüntetést Mészáros Lőrinc nádortól a törökök végső legyőzéséért. Egy másik pillanatban 3:2 áll majd a kijelzőn, 1954-ben leszünk Bernben, a Wankdorf stadion gyepére a 90. percben kifut egy kezdetben pókhasúnak tűnő, de aztán mégis daliás termetűre váltó labdazsongleur, első érintésből kiegyenlít, majd rögtön a hosszabbítás első percében egy felhőfejessel eldönti a meccset. A magyarok világbajnokok, adja majd hírül a Magyar Nemzetben Sunyiló Gerzson álnéven publikáló szerző, itt most közölném (előre! vigyázat, időkapu!) a cikk utolsó mondatát:
“Minden azzal kezdődött, hogy teleportált elnökünk futballistává átlényegülve hálóba passzolta a pettyest. Világbajnoki címünk megérdemelt!”
Ilyen lesz az év, tele leszünk portálva! A Mini időtlenül lebeg előttünk immáron nem csak a jelenben, de korábbi történelmi pillanatokban is, nagy nép leszünk, élre törünk, mint a lakosságarányos halálozási adatokban, melyben hamarosan már az amerikaiakat és az olaszokat is megelőzhetjük. (Ha valaki beidézné, mit mondott portált vezérünk a holtak számáról hónapokkal ezelőtt, amikor Ausztriát kipécézte laboratóriumnak, teljesen felesleges, mindegy, mikor mit mond, a Magyar Nemzetben úgyis győzni fog.) A vége úgyis az lesz, hogy jön Áder János és elmond egy kakasos mesét a népnek éjfélkor.

Apropó kakas. Érdeklődve figyeltem, amint a magyar sajtó próbál megbirkózni egy húsz évvel ezelőtti halálesettel, és azzal a tragédiával, mely Zámbó Jimmyvel történt. Az is egy kakassal kezdődött. Az angyali édességű dalokat éneklő, nem túl szerencsés külsejű énekes egy átmulatott éjszaka után egy pisztollyal kezdett babrálni, idegesítette a szomszéd kakasának kukorékolása. Csepelen történt a családi házában. Egyszer le fogja lőni (a kakast), mondta, és ennek nyomatékosítására egyet-kettőt a levegőbe lőtt. Majd neje megnyugtatására kiürítette a tárat, s hogy igazolja, nincs már a csőben golyó, a Berettát a homlokához emelte, majd meghúzta a ravaszt. Így halt meg, ilyen hihetetlen módon, ez volt a hivatalos verzió. Amit még sokan ma sem hisznek el. S noha az alsó középosztály egykori kedvenc énekesére (kinek kazettáit a Spotify előtt milliószám vették) ma már kevesen emlékeznek, az idősebbek kedvéért megszülettek az évfordulós cikkek, összeállítások.

Húsz éve is azt éreztem, hogy az alsóbb néposztályok kultúráját kevesen tudják megérteni, és nincs is rá különösebb fogékonyság. Jimmy követőit akkor is leszólták, s leszólják ma is: micsoda fertelmes hangja volt szegénynek. Az volt, valóban. De hát fertelmes hangja van a Jimmy-életművet felidéző szpíkernek is, mert dadog, hüttyög, ugyanúgy, mint az oktávokkal fölöslegesen brillírozó, csinált zenét imitáló egykori sztárnak, az igazi magyar drámai hősnek, aki rendszeresen megbotlott a popkultúra küszöbén, s nem jutott be abba a hazug mennyországba, amelyben a mi sótlan, névtelen, hangnélküli sztárcelebjeink ma ugyanúgy dagonyáznak, mint egykor Galambos Lajcsi, Fásy Mulató vagy maga a Király (ez volt Jimmy beceneve Elvis után szabadon). Nem tudják ma sem megymagyarázni, mi lehetett a titka a hallatlan népszerűségnek (megjegyzem, abban az évben, amikor nekem könyvem jelent meg 3 ezer példányban, Győzikének 2,4 milliós nézettsége volt az RTL Klub-os műsorában, ami kellő óvatosságra intette irgalmatlan magaslatokban hengergőző kulturális egómat.) Nem értették, s ma sem értik, hogy mit szeretett ebben a csetlő-botló, de a kulisszák mögött kőkemény maffiamódszerekkel operáló akarnokban a magyar nép. A tömeg, mely négyévenként választani is szokott. Az elit hüttyögve, régi befolyását elvesztve sem érti meg, hogy elvágta azt az utat, mely az alsóbb néposztályokhoz vezetett (volna). A rendszerváltás nagy tanulsága, hogy soha nem is kereste a Csepelre vezető utakat. Az, hogy a külváros népe mit szeretne, hogy akarná, nem volt téma Jimmy halála idején, s nem túlságosan fontos ez ma sem.

<<FRISS HÍREINK>>

A Király halála – ez lehetne a címe

De hát akkor, hüttyőgőkéim, hogy akartok választást nyerni, kérdem csöndben, a tragikus sorsú Jimmy dalait hallgatva? Hiszen ezek miatt néztétek le és szóltátok le a Királyt abban az országban, amelyben ma is egy Jimmy-típusú alsóközéposztály-beli gyerek körül forog minden. Törődjetek hát azzal, hogy ha sikereket akartok elérni, keressetek magatoknak hozzá egy alkalmas hangot!

Nem hiszem különben (a nagyívű sajtóközlések nem térnek ki rá, mintha ez teljesen fölösleges lenne), hogy minden úgy történt a csepeli családi házban, ahogy húsz éve tudjuk. Voltak ott még akkor páran a családból, pontosan látták, tudják, hogy s mint esett meg a dolog. Megjelent a vértócsában úszó sztár mellett a hajdani csepeli rendőrkapitánynő, aki később könyvet írt az eseményekről, de azért vegyük számításba, hogy 25 évre titkosították az aktákat. Van még öt évünk, jó kis netflixes filmsorozat kijöhetne belőle. Nagyon, nagyon gazdag ember lehetnék, ha meg tudnám szerezni a megfilmesítés jogát. Ez volt az 1-es hét, a bejgli elfogyott, az oltás körül (nem lep meg) fokozódik a zűrzavar. Addig írom a heti összefoglalókat, amíg van iránta érdeklődés. Boldog 21-es esztendőt!

Városi Kurír