A felcsúti uraság

Posted by

Spitzer Gyöngyi
> Annyira büszke vagyok arra, hogy egy magyar NŐ, vagyis Karikó Katalin szabadalma alapján fejlesztették ki a Covid-19 elleni Pfizer–BioNTech-vakcinát, az első klinikailag is bizonyított hatékonyságú koronavírus elleni oltást. A Pfizer-vakcinával oltják jelenleg Európában, az USA-ban és itthon is az embereket.(Nem hiába, a magyar nő Hungarikum!)

Karikó Katalin a BioNTech cég alelnöke. Orbán Viktor viszont „kisújszállási asszonyságnak” nevezte őt.
Önmagában az “asszonyság” szóval nincs baj, ez egy régi, szép szavunk, de ebben a relációban ez nagyon nem adekvát, nem odaillő. Ebben benne van mindaz, ahogy O.V. (és még nagyon sokan a politikai életben) a nőkről, a nők “helyéről” gondolkodnak.
Én nem szoktam (és nem is szeretek) politizálni, de ezt a tiszteletlen hozzáállást kikérem úgy Karikó Katalin, mint az összes nőtársam nevében.
“Ahol a nőket kizárják az élet alakításából, ott a társadalmat esze háromnegyedétől fosztják meg.” Szerintük a szolgaság már a csalásban kezdődik. Ahol szabadság van a családban, ott szabadság van a társadalomban is.” (Yotengrit I. 51.oldal.) Vagyis amíg nincs teljes egyenjogúság, addig egy ország csak lehúzni képes magát. Felemelkedni csak teljes és kölcsönös tiszteletben lehet. Ezt az őseink is tudták.
És sajnos, amíg a politikai életben nem csak a férfiak, de még a nőtársaink között is vannak olyanok, akik még mindig azt hiszik, hogy a konyha, háló és gyerekszoba a nő egyedüli és egy életre legfőbb helye a világban, addig nem leszünk sikeres, békés, egyensúlyban levő ország. (Félre értés ne essék, le a kalappal minden olyan anya előtt, akiknek valódi kiteljesedést ad, ha főállású anya.)
Itt nem az oltásról van szó – ahhoz nem értek, nem vagyok orvos- hanem a hangnemről. Elég nehéz elképzelnem, hogy Karikó Katalin egy nyilvános interjúban Amerikában a miniszterelnököt úgy nevezi, hogy székesfehérvári/felcsúti uraság.
Szóval bocsánatot kérek Karikó Katalintól Orbán Viktor helyett, és ezúton gratulálok neki.