Schmittelt vádak és hiteltelen támadások

Posted by

Vásárhelyi Mária

Látom, hogy a facebookon önálló életre kelt Schiffer András Prosti Srácokon megjelent interjúja, amelyben a kérdezővel együtt jelentős szerepet szánnak Vásárhelyi Miklós gyalázásnak. A beszélgetésből nyilvánvalóan kiderül, hogy erre megrendelést kapott Schiffer, mivel teljesen életszerűtlen, ahogy állandóan visszatérnek az ő személyére, csak azért, hogy elhangozzon a neve ebben a gyalázkodó kontextusban. Schiffer szerint arra, amit a Szabad Nép és nevezetesen Vásárhelyi Miklós művelt 49 után, nincs mentség. A probléma csak az, hogy Vásárhelyi Miklóst 1949-ben kirúgták a Szabad Néptől, tehát ő ha akart sem tudott volna részt venni abban – az egyébként valóban rémes uszításban -, amit a lap a Rajk per idején és azt követően művelt.

Előtte sajnos valóban részt vett a lap szerkesztésében, ezért vezekelt egész életében és érzett elsőrendű felelősséget Magyarország függetlenségének és szabadságának visszaszerzéséért. Arról a szánalmas és felesleges magyarázkodásról, ahogyan Schiffer a saját felmenőit próbálja mentegetni nem beszélek, mert semmiféle késztetést nem érzek arra, hogy akár Szakasits Árpádot, akár Schiffer Pált elítéljem, megítéljem. Azt viszont feltétlenül szeretném megemlíteni, hogy a kérdező, Mező Gábor önjelölt ügynökvadász, aki a beszélgetésben kitartóan erőlteti Vásárhelyi Miklós szidalmazását, és aki a Hankiss Ágnes által vezetett Hamvas Béla Intézet munkatársa (volt/van?) arról vált hírhedetté, hogy legfontosabb művét, amelyben a kommunista titkosszolgálatok működését leplezi le Szalai Sándor szociológus példáján keresztül, egy az egyben Gál Éva (Litván Györgyné) 2013-ban megjelent “Lejáratás és bomlasztás” könyvéből schmittelte. Olyannyira, hogy még Gál Éva könyvének címét is átvette. Gál éveken keresztül dolgozott ezen a könyvön, hatalmas munkával tárta fel Szalai Sándor álbeszervezésének történetét, amit Mező Gábor egy az egyben lenyúlt, saját műveként megjelentette, majd méltó társra találva, Huth Gergellyel filmet is forgattak erről, és ők sem vették a fáradtságot, hogy legalább új címet adjanak lopott művüknek.

Csak a teljesség kedvéért említem meg, hogy Mező Gábor főnöke, Hankiss Ágnes igazgató asszony ellen jogerősen pert nyertem kegyeletsértés vétsége miatt, mert “Vásárhelyi Miklós emlékét nagy nyilvánosság előtt elkövetett rágalmazással meggyalázta”. Így élünk Pannóniában…

Címkép: Vásárhelyi Miklós, Népszava fotó