Elúszni látszik Trump minden reménye a választási eredmény megfordítására

Posted by

Németh Árpád
(euronews)
>Kimerült szinte minden jogi lehetőség a 2020-as amerikai elnökválasztás eredményének megkérdőjelezésére. Az elektorok közül december közepén a választók akaratának megfelelően 306-an Joe Bidenre, 232-en Donald Trumpra voksoltak. A hivatalban levő elnök azonban ennek ellenére még mindig vonakodik elismerni vereségét.

A fellebbezések sorozatának eddigi utolsó beadványát egy olyan texasi bíró utasította el megalapozatlanságra hivatkozva, akit maga Trump nevezett ki. A republikánus Louie Gohmert azt próbálta meghiúsítani, hogy Mike Pence alelnök aláírásával hitelesítse a választási végeredményt. Jeremy Kernodle bíró azonban elvetette a beadványt, amit indoklásában feltevéseken alapulóknak minősített. Gohmert, a texasi republikánus kongresszusi képviselő fellebbezést helyezett kilátásba. Trump elnök barátai és republikánus hívei eddig tucatnyi beadványban vitatták el a kihívó, Joe Biden győzelmét.A kongresszus a hagyományokkal összhangban január 6-án ratifikálja a választási eredményt. A kongresszus republikánus tagjainak többsége a várakozásokkal összhangban megszavazza az elektori testület döntését, néhány képviselő azonban kilátásba helyezte ellenszavazatát, de ez valószínűleg nem fogja befolyásolni a kimenetelt. Az említett republikánus képviselők: Ted Cruz szenátor (R-Texas), Ron Johnson (R-Wis.), James Lankford (R-Okla.), Steve Daines (R-Mont.), John Kennedy (R-La.) Írja alá. , Marsha Blackburn (R-Tenn.) És Mike Braun (R-Ind.), Valamint a megválasztott szenátorok, Cynthia Lummis (R-Wyo.), Roger Marshall (R-Kan.), Bill Hagerty (R-Tenn.) és Tommy Tuberville (R-Ala.). Josh Hawley szenátor (Missouri állam). A törvény szerint, ha a ház bármely tagja – egy szenátorral együtt – kifogást emel a választási kollégium döntése ellen, akkor mindkét kamarának vitát kell folytatnia, majd szavaznia kell az eredményről. De a kihívás elkerülhetetlenül kudarcot vall, mert a demokraták többséggel rendelkeznek a Házban – ráadásul számos szenátusi republikánus is elismerte Biden győzelmét, és valószínűleg nem csatlakozik az akcióhoz.

A kongresszus ceremoniális hitelesítési eljárásán az alelnök, jelen esetben Mike Pence elnököl.

AP Photo/Patrick Semansky
Donald Trump beiktatása 2017. január 20-ánAP Photo/Patrick Semansky

Ugyancsak a hagyományokkal összhangban a megválasztott új elnököt január 20-án, az idei évben egy szerdai napon fogják beiktatni hivatalába. A járványügyi korlátozások miatt a rendezvényen a korábbi gyakorlattól eltérően csupán ezer meghívott vehet majd részt.