Egy eltitkolt interjú Áder Jánossal

Posted by
Föld S. Péter
>- Áder úr, Ön újévi köszöntőjében arról beszélt, hogy hálásnak kell lennünk. Meg arról is, hogy ne legyenek kételyeink, kérdezzünk kevesebbet, legyünk elfogadók és legyen bizalmunk. Mit kell értenünk ez alatt?
– Ezt csak úgy mondtam. Szilveszterkor kell valami vidámság. De óvnám Önt attól, hogy ebbe bármit is belegondoljon.
– Térjünk át komolyabb dolgokra. Elődje, Schmitt Pál azt mondta, hogy ő nem fékje, hanem motorja szeretne lenni a kormánynak. Ami azt jelenti, hogy minden kormányzati előterjesztést aláír. Ezzel szemben Ön azt mondta, hogy a jó törvények közül százból százat aláír, a rosszak közül pedig százból százat visszadob.
– Igen, ez azt jelenti, hogy én nem báb vagyok, mint Plagi bácsi volt, hanem pártkatona. Vagyis, igyekszem adni a látszatra. Plagi bácsi minden feneket képes volt, mondjuk így, megkörnyékezni, nekem árnyaltabb az ízlésem. Én mielőtt nekivetemednék valami hasonló jellegű tevékenységnek, úgy teszek, mintha futnék egy kört.
– Egy időben úgy hírlett, hogy Ön pályázik az ENSZ főtitkári címre.
– Voltak ilyen ambícióim. De miután kiderült, hogy erre nincs esélyem, úgy döntöttem, hogy inkább lehúzok még öt évet az ország élén. Elég égő állás, de fizetést adnak, szolgálati autót, és fent lakhatok a Várban.
– Miért nincs esélye arra, hogy az ENSZ főtitkára legyen?
– A Viktor miatt.
– Orbán Viktor nem akarja, hogy Ön ENSZ főtitkár legyen?
– Nem erre gondoltam. Hanem arra, hogy a Viktor – elnézést, én már csak így hívom Orbánt, kollégiumi társak voltunk, és sok olyan dolgot tudok róla, amit nem tenne ki az ablakba – szóval, a Viktor miatt Magyarország, finoman szólva, nem egy nyerő hely mostanában. Nem kedvelnek bennünket a demokratikus világban, amin persze, köztünk szólva, nem csodálkozom. De az, hogy úgy tekintenek ránk, mint a leprásra, és messze elkerülnek bennünket, azért már engem is meglepett.
– Mit gondol Magyarország lehetőségeiről? Mikor érjük utol, vagy közelítjük meg a fejlett országokat?
– Soha. De nem is ez a cél.
– Nem az a cél, hogy az emberek jobban éljenek?
– Akik nekünk fontosak, már most is jobban élnek. Orbán Viktor családját, barátait, csókosait említhetném elsősorban, de az én ismerőseim sem panaszkodhatnak. Úgyhogy, ennél többet most nem is kellene akarnunk.
– Áder úr, köszönjük a beszélgetést.
– Én köszönöm, hogy végre elmondhattam, amit akartam. Azért, ha lehet, ne jelentessék meg ezt az interjút. A saját érdekükben mondom ezt, nem szeretném, ha valami baja esnék az újságjuknak.
– Mire gondol? Megveszi Mészáros Lőrinc? Esetleg Schmidt Mária?
– Nem én mondtam. Csak jelezni szerettem volna, hogy ne keressék a bajt. Jön az magától.
Föld S. Péter blog