Nehéz reggel

Posted by
Batka Zoltán
>Keményen indult az Újév. Ébredés után fogmosás…nem érzem a fogkrém ízét. Döbbenet. Újra megpróbálom, hátha, de nem…valami fura, fémes íz helyette. Egy pillanat alatt rámtört, mit rámtört, valósággal rámomlott és lavinaszerűen betemetett a nyers, brutális valóság. Igyekeztem hideg fejjel végiggondolni mindent, nyugalom, sokan túlélték, nyilván én is túl fogom.
Évtizedek óta sportolok, erős a tüdőm, a szívem. Igen. Erre kell majd koncentrálnom.
Közben eszembe jutott a kínai orvosok tanácsa, hogy hogyan kell megvizsgálni magunkon, hogy ott, belül elindult-e a rettegett tüdőhegesedés: nagy levegőt kell venni, benntart tíz másodpercig, közben felemeled a kezed és ha nem kezdesz köhögni, akkor van remény. Így tettem: a tükör előtt állva, ahogy szabadtüdős búvárkodásnál tanultam alhasból kiindulva teleszívtam minden traktusomat levegővel, szorosan zártam a gégefedőimet, becsuktam a szemem.
Vártam, hogy jön-e a gyilkos köhögőroham,lassan kinyújtottam a kezem, mintha valami képzeletbeli tenger koralljait, mosdószivacsait akarnám megérinteni a plafonon.
Közben a szobából szólt a barátnőm, hogy hozzam be a gyerek piperecuccait a fürdőből, a popsikenőcs ott van a tükör előtt. Ekkor jöttem rá, hogy már fél perce a gyerek “NEOGRANORMON” márkájú popsikenőcsével mosok fogat.