Hundub vagy 8chan?

Posted by

Szele Tamás

>Hosszú írás következik a Hundubról, a kormányról, a közösségi oldalakról, szóval akinek nincs ideje, energiája vagy indíttatása elolvasni, kérem, itt hagyja abba. Maradtunk, ahányan maradtunk, akkor kezdjük is, rögtön azzal, hogy „Óh, az én próféta lelkem”.
Ugyanis a Hundub nevű magyar fejlesztésű közösségi oldalról írtam volt én ezeken a hasábokon, egészen pontosan az indulásuk után egy nappal, december 14-én. Akkor még igyekeztem megelőlegezni a jóindulatot nekik, de éreztem némi aggodalmat is irántuk – hogy is volt?
Tömegigény mutatkozik a „nemzeti” Facebookra egyes körökben. És kettes, sőt hármas körökben is, ez már a magyar politikai élet természetéből fakad, kikerülhetetlen lesz majd néhány csata a fanatikusokkal. Akkor dől majd el, hogy ez a közösségi oldal „magyar Facebook” vagy „magyar 8chan” lesz végül. (…) Hát, meglátjuk, egyelőre sok dicsérni való nincs a Hundubon, teljesen olyan, mint a Facebook, mármint annak a régi felülete, a leginkább azt a jót lehet róla elmondani, hogy semmi szidni való sincs rajta, ami valóban kisebb csodának mondható. (…) Az a lényeg azonban, hogy ebben az oldalban sok lehetőség van. Amiknek nagyobb része rossz, kisebb része jó, majd eldől, merre orientálódik a Hundub.”

Kezd eldőlni, és kezdenek valóra válni aggodalmaim. Ezeket nagyon leegyszerűsített formában Hadházy Ákos fogalmazta meg tegnap egy Facebook-posztban:

„El tudja képzelni, hogy a magyar kormány betiltja a Facebookot és helyette az ősmagyar hun („magyari”) és dub („dob”) szavakból álló „cenzúramentes” mélymagyar pótfészbúkot szabad csak használni?

Ha ezt csak rossz viccnek tartja, jobban teszi, ha kezdi magát szoktatni a gondolathoz, mert a kormány orosz mintát követve készülhet a Facebook kiiktatására. A propagandasajtó mindenesetre már gőzerővel elkezdte reklámozni a fantasztikus újdonságot. Lelkesen számol be pl, hogy még nyereményjáték is lesz, aki posztol vagy lájkol, pontokat kap érte és nyereményeket kaphat.
A dolog mögött Orbánék piszkos pénze állhat. A cégnyilvántartásból kiderül, hogy a mélymagyar oldalt indító Hundub Kft egyik tulajdonosa a közép-amerikai Belize nevű offshore paradicsomban elrejtett Murmurati cég- így nem kell tudnunk, ki áll az egész buli mögött.
A dolog tényleg nem vicc: Putyin , Orbán orosz gazdája és példaképe hasonló dologban mesterkedik már egy ideje, most meg is szavazták azt a törvénytervezetet, ami megengedi az „orosz sajtót cenzúrázó külföldi oldalak” lekapcsolását. Ezt előzte meg a Putyin által támogatott orosz facebook-koppintás felfuttatása. A fideszes propaganda, fideszes politikusok, sőt, a jobb sorsra érdemes Péterfalvi „Adatvédő” Attila is elkezdett picsogni, hogy mekkora cenzúra van a Facebookon és hogy elnyomják ott az igazságot. Most pedig itt a pótlék is a magyaroknak, biztos ami biztos. Amikor megszorulnak, Varga Úrhölgy majd gyorsan beterjeszt egy törvényjavaslatot az „internetes cenzúra” ellen. Ahogy mindig továbbléptek eggyel, amikor megszorultak- mert hagytuk nekik.”

Ezt mondja tehát Hadházy Ákos, pedig mondhatott volna többet is, ha alaposabban ismerné a témát. A „magyar nemzeti Facebook” ötlete egyszerre vagy inkább egymással párhuzamosan született meg körülbelül másfél-két éve (korábban is voltak ilyen kísérletek a kormány részéről, például a hamvába hótt Nemzeti Regiszter), amikor is megbízták a Századvég Intézetet, hogy dolgozza ki a meglévő Facebook államosításának elvi alapjait, ki is dolgozták, máig elérhető nyilvánosan. Ebből idéznék (mondtam, hogy hosszú lesz ez az írás):

„A Századvég Alapítvány szerint a nemzeteken a sor, hogy megvédjék a szabadságot.
Mit tehetnek a nemzetek?
1.Hagyományos tömegmédiának minősítik a közösségi médiát és ugyanúgy szabályozzák, mint a többi tartalomszolgáltatót.
2. Trösztellenes intézkedéseket hoznak, feldarabolják a monopol szolgáltatót, vagyis a kisrészvényesek tulajdonába adják azt.
3. Kiterjesztik a közösségi média tevékenységi körére a nemzetállam területi hatályát és alkotmányos szabályait.
4. Keményebb jogi eszközökkel lépnek fel a szólás- és véleményszabadság alkotmányos jogainak külső korlátozóival – az önjelölt cenzorokkal szemben.
5. Például úgy, hogy az ilyen jellegű „önkényes online szolgálatói cenzúra” esetére is kiterjeszti – a sajtó-helyreigazítási perekhez hasonlóan – a bíróság soron kívüli eljárásait, egy rövidebb eljárási időtartamot biztosítva ezzel.
6. Vagy úgy, hogy közigazgatási hatáskörbe utalja ezeket az ügyeket. Ebben az esetben a hatóság – célszerűen a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság – járna el rövid határidőn belül, amely döntésével szemben a közigazgatási bíróságokhoz lehetne fordulni, amely szintén soron kívül döntene.
7. Még nagyobb elrettentő hatása lehetne azon megoldásnak, amely büntetőjogilag rendelné szankcionálni az olyan magatartást, amelynek keretében valaki közreműködik az alkotmányosan biztosított vélemény-, szólás- és sajtószabadság jogok gyakorlási lehetőségeinek korlátozásában. Tehát a büntetőjog eszközeivel lehetne élni a jogellenes „moderátori-cenzori” munkát, tevékenységet szervezőkkel, illetve végzőkkel szemben.
8. Egy szó mint száz: a közösségi médiát a nemzeti szuverenitás számára rendelkezésre álló eszközökkel kell arra szorítani, hogy tiszteletben tartsa a felhasználók szabadságát!”

Ez lett volna tehát az államosítási terv 2019 áprilisában: a közösségi oldalak hagyományos médiává minősítése, feldarabolásuk és állami tulajdonba vételük. A „kisrészvényes” kifejezés egy vicc a szövegben, állami tulajdont értenek alatta. Ha lehet, szeretnék ingyen megkapni: a kormány erről még nem tett le, erre mutat a Digitális Szabadság Bizottság léte és működése is. Ezzel mintegy párhuzamos projekt lehetett egy saját, „nemzeti” közösségi oldal létrehozása ideiglenesen vagy akár véglegesen is. Emögött állhat a kormány és állhat a magyar szélsőjobboldal is, sőt, akár állhatnak politikától független üzletemberek úgyszintén (azért ezt én sem bírtam mosoly nélkül leírni), és ez lehet a Hundub.

Honnan veszem én, hogy a Hundub kezd magyar 8chan-ná válni? Saját kutatásaimból. Jóllehet a legtöbb magyar politikai pártnak van már oldala a közösségi felületen de ezek kietlen, csendes, lény nem lakta helyek, legalábbis a honi szélsőjobboldal oldalaihoz képest. Arról a térfélről viszont sokkal népesebb a részvétel, még a kisebb szervezetek körül is valósággal forr a levegő. Kezdjük a „Hitvány ballibsik” felületével, ami már belépéskor magas lóról szólítja meg a gyanútlan érdeklődőt.
„Ez egy közösségi szerkesztésben lévő liberálisoktól mentes oldal, A liberális vélemény hangoztatása, népszerűsítése oldalunkon nem megengedett”

Mindezt a cenzúramentesség jegyében, ugyebár. Rájuk ver azonban a Légió Hungária, ugyanis a Hitvány ballibsiknek csak 514 kedvelésük van 55 bejegyzésre, ellenben a Légiónak 931, összesen 4 posztra. Ezzel népszerűbbek magánál a Fidesznél is, az ő oldalukat csak 886-an kedvelik. Pedig van rajta 39 bejegyzés.

Helyet követel magának a Farkasok Bajtársi Közösség, ha szerény helyet is, 170 kedveléssel 5 bejegyzésre, ők így írják le céljaikat:

„2011 óta létező közösségünket a magyar virtus felébresztésének szándéka hívta életre. Felmutatni korunk harcosait, akik önképzéssel válnak egyre jobbá minden szinten.
Ifjúsági képzés, honvédelmi alapismeretek, természetszeretet, baráti közösség, önismeret és harcművészet, airsoft csapat, katonai hagyományőrzés.”

Menjünk tovább, ránk köszönnek a Nemzeti Ifjak, 95 kedveléssel, 5 bejegyzésre, ám harcos homofóbiával. Életemben nem gondolkodtam annyit a homoszexualitás jelenségén összesen, mint ezek az emberek fél óra alatt. Mit tehetünk: van, akinek így vagy úgy, de erről szól az élete.

Nemzeti InternetFigyelő régi ismerős az álhírek és a radikális szélsőjobb világából, csak korábban egy tíz évvel ezelőtti küllemű oldallal nyomultak, nekik valóságos megújulást hozott a Hundub. A középmezőnyben evezget a Hír-Express – Jobboldali Hírek 199 kedveléssel 44 bejegyzésre – de van forgalmuk, senki sem állíthatja, hogy nincs, Kicsit szerény egyelőre.

Náluk nagyobb hal, bár nem fehér bálna egyelőre a Bayer Zsolt Fanklub, 370 kedveléssel 8 bejegyzésre, de ígéretesen indul, annyi szent.

Gyengébben szerepel régi ügyfelünk az álhíres világból, nevezetesen a VilagHelyzete.com, 300 kedvelést kaptak csak 18 bejegyzésre, de hát keserű az álhírlapírók kenyere, sokat kell dolgozni az ilyen embernek.

Fut még a Mi Hazánk csoportja általában és a helyi csoportjaik is, őket, ugye a Facebook letiltotta, van oldala a Hatvannégy Vármegyének is, 456 kedveléssel 21 bejegyzésre, dolgozik a Patrióta Európa mozgalom (ők az identitáriusok) 826 kedveléssel, 95 bejegyzésre, szóval van itt minden, mint egy szélsőjobb búcsúban.

Ennyi mozgalom mellett a hivatalos politika labdába sem rúghat. Rendben, vannak más oldalak is, de olyan mértékben jelent meg a hazai szélsőjobb a Hundubon, hogy kizárólag annak ajánlanám a közösségi oldalt, akinek ilyen (és csakis ilyen) minden kérdésben a világnézete.

De annak feltétlenül.
Azt nem állítanám, hogy az oldal indítói, fejlesztői szándékosan ezt a közönséget célozták volna meg, de a tények könyörtelenek: akár kormánytámogatással, akár anélkül (ugyanis azt sem hinném, hogy a kormánynak célja lett volna egy ilyen közösség létrehozása, ha csak nem azért, hogy egy helyen legyen minden efféle ember és szemmel lehessen őket tartani), de elmondhatjuk:

röpke két hét alatt egy általános és ártatlanul induló közösségi oldalból megszületett a magyar 8chan, a szélsőjobboldal általános gyülekezőtere.

Aki ezt nem kedveli, inkább ne is menjen oda, ez a felület a nem szélsőjobboldali közönség számára menthetetlenül elveszett.
Ha pedig a magyar belpolitikába netán jobboldali radikális előretörés következne be – vannak komolyan vehető jelek, melyek erre utalnak – kérem, ne tessék azt kérdezni, hogy „Hát ezek meg honnan kerültek elő?” Innen. Különben mindig is itt voltak, csak eddig viselkedniük kellett.