Marx és Hitler kettőse fogja énekelni, hogy „egy az Isten”

Posted by

Gábor György
> „A brüsszelieknek is meg kell érteniük, hogy Közép-Európában Marx, Lenin és a kommunizmus iránt érzett megvetésünk nem kisebb, mint amit a nácik és a nemzetiszocializmus iránt érzünk” (forrás: miniszterelnok.hu). Világos, ugye? És én most kifejezetten Marxról szólnék. Szóval Marx felelős a Gulágért, Prohászka nem felelős az antiszemitizmusért és Horthy, a „kivételes államférfi” nem felelős a deportálásokért.

Amúgy az unalomig megszokott, történelmileg a teljes tudatlanságról és igénytelenségről árulkodó, a saját hasznosításra átpingált múlt, a folytonos kiegyenlítősdi, amiről a számukra egyszeriben oly fontossá vált Kertész Imre így írt: „Ideje futó pillantást vetnünk a század grand guignoljának két társszerzőjére, a náci meg a bolsevik mozgalomra. Az elbeszélés szelleme mint szerződésszegőket tartja számon őket, más szóval: bűnözőkként… Mindketten az elbeszélés szelleméből indulnak ki: az egyik látszólag (azaz ideológiája szerint) beteljesítve azt, a másik nyílt dühvel szembeszállva vele. Az egyik megváltóként jelenik meg, és köntöse alatt az ördög lapul; a másik sátánnak öltözik, és az is. Az egyik a törvényt alkalmazza törvénytelenül, a másik törvényen kívül helyezi a törvényt.” (Táborok maradandósága, in: A holocaust mint kultúra, Századvég Kiadó, Budapest, 1993. 13.)

Ez a Marxtól a nácikig és a nemzeti szocializmusig feszülő mondat amúgy remek alapanyagnak tűnik ahhoz, hogy Kásler kedvenc intézetétől erről is megrendeljen egy animációs filmet. Gondolom, abban Marx és Hitler kettőse fogja énekelni, hogy „egy az Isten”.