Vérhárs (részletek)

Posted by

Gergely Tamás 2020 szeptemberében megjelent könyvéből. Eltettük a részletek közlését az év utolsó napjaira. Kordokumentumként.
Rohingya paraszt. Elzavarták őket a szülőföldjükről, rohingya paraszt, jelenleg táborban lakik. A földje viszont megmaradt, s hát visszaszökött, megművelni azt. Elkapták a burmai rendőrök, verték. Puskatussal verték a fejét, a verésbe majdnem belehalt. Akkor engedték el, amikor megígérte, hogy többet nem tér vissza. Idegen a saját szülőföldjén.
Agyonlőtte. A lakásán ölték meg. a hírek szerint egy magyar katona lőtte agyon. Pénzért. Ötveneter eurót kapott helyben. Húszezer eurós adósságát leírták. A lakásban tartózkodott az újságíró Jan Kuciak menyasszony, Martina Kusnirova, lelőtték őt is. (Letesz a képzelt sírra két virágot).
Politkovszkaja.. A liftajtóban várta, kétszer mellbe, egyszer vállon, egyszer fejbe lőtte a gyilkos. Az áldouat, Politkovszkaja, ott helyben meghalt. (Letesz minden halott sarjára – amikor beszél róluk – egy-egy szál virágot).
Hasogdzsi, feldarabolták. A török hatóságok nyilvánosságra hozták, hogy felvételeik vannak a szaúdi konzulátus épületében történtekről, napról napra többet árulnak el, állítólag az is felvették filmre, amikor az újságíró holttestét egy fűrésszel feldarabolják.
A Mälar parton
végül találunk egy padot, amely nem hideg, ráadásul félárnyékos, és ahonnan a kilátás kitűnő, bár nyári meleg van …szeptemberében. Meleg és nyugalom.