Egy Publicus felmérés margójára

Posted by

Fábián András
>Gyermekkorom kedvenc színész-humoristája volt a tragikusan korán eltávozott Benedek Tibor, a kiváló és általam ugyancsak nagyon kedvelt színművész, Benedek Miklós apukája és a fájdalmasan fiatalon elhunyt vízilabdázó, Benedek Tibor nagypapája. Nem csupán sajátos karaktere, de különleges előadásmódja is megmaradt annak az emlékezetében, aki egyszer látta őt a pódiumon. Benedek Hofit és a mai stand uposokat jócskán megelőzve adta elő akkoriban konferansznak nevezett magánszámait. Ő volt a gyalogos, aki gyaloglábon haladt, rendszámmal a nyakában „Bezony!”. Ő szöktette haza a vödröt a munkaszolgálatból hét határon keresztül. Látták, hogy nála a vödör, vagyis vizet visz valahová. Egészen hazáig jutott, mire kiderült, hogy abban a vödörben nincsen semmi. Ugyancsak ő volt az, és ezért jutott nekem éppen most, karácsony táján Benedek Tibor az eszembe, akinek szállóigévé vált szavai szerint: Elmúla az ünnep, de nem múla el a bájgli.

Ez a poén ugrott be azonnal, amikor elolvastam a Publicus Intézet felmérését. Az Intézet a Népszava megbízásából december 14-17 között 1499 fő megkérdezésével készített országos reprezentatív közvéleménykutatásban vizsgálta az emberek véleményét a Szájer-üggyel kapcsolatban. Többen is hivatkoztak mostanában erre a kutatásra, ami helyes, mert ezt az ügyet még akkor sem lehet lazán a szőnyeg alá söpörni, ha a kormánypártnak ez lenne a legkényelmesebb. Tulajdonképpen egy rémálom kellős közepébe kormányozta magát Szájer segítségével a „keresztény értékeket valló” „konzervatív, illiberális” Orbán-kormány. Alig egy-két nappal korábban foglalták alaptörvénybe azt, hogy Magyarországon a homoszexuális állampolgárokat kevesebb jog illeti meg, mint a heteroszexuálisokat. Ráadásul pont abba az alaptörvénybe, amelyet Szájer József gründolt a vonaton. Ugyanaz a Szájer, aki talán éppen a parlamenti voksolás alatt az ereszen lógva menekült egy meleg-orgiáról droggal a puttonyában, mint valami meleg Mikulás. A letartóztatásáról és a nála talált kábítószerekről készült video megtekinthető a HLN hírportál oldalán.

Bevallom, ellentétben a cezaromániás magyar miniszterelnökkel, én nagyon nem szeretném, ha ez az ügy gyorsan a feledés homályába hullana. Hiábavaló a „bocsánatkérés”, a „bűnbánat”, a belátó lemondás, és hiába Szájer haverjainak törekvése arra, hogy az egész ügyet „magánügyként” próbálják kezelni. Nem jön be az a tíz éves gyakorlat sem, hogy az „ügyet lezártnak tekintjük, nincs több hozzáfűzni valónk.” Újra és újra előkerül Szájer neve és a blamázs, amivel az egész országot lejáratta. Még csak azt sem kell bizonygatnom, hogy a közvélemény egyáltalán nem Szájer szexuális magatartásán van felháborodva. Némely Fideszesek szerint ugyanis az ellenzék, amely a melegeket védi, most szembemegy saját magával, de erről szó sincs. A tolerancia hiányáról szó sincs, és ezt az említett felmérés a nagyon korrekt és pontos kérdésekre adott válaszokkal alá is támasztja.

Az nyilvánvaló, hogy a gyors és intenzív agymosás láthatóan sokak fejében áttette a közügyből a magánügy kategóriájába az esetet. Ha bármely magyar állampolgárt tartóztatnak le egy ilyen orgián, akkor az valóban magánügy. Ámde nem az egy választott Európai Parlamenti képviselő esetében és különösen nem az Magyarországon, ahol a homofób kormányzat kíméletlen harcot folytat nem csak a melegek ellen, de még a sokszínűséget tudományosan vizsgáló gender-elmélet ellen is. Maga a kormány tette alkotmányos közüggyé Szájer ügyét, amikor az LMBTQ közösség tagjait módszeres alapossággal másodrendű, vagy még pontosabban jogfosztott állampolgárokká minősítette. Ezt pedig soha ne feledjük el hangsúlyozni, amikor az emberi jogok védelmében és a jogállamisági vitában megszólalunk.

Ugyanakkor, miközben a kormány szóban kíméletlen harcot hirdet a könnyű és kemény drogok ellen, Szájer esetében ezt a kérdést elhallgatja, mintha semmi sem történt volna. Egy Fideszes Európai Parlamenti képviselő, ráadásul az Európai Néppárt frakcióvezető helyettese és vezérszónoka kábítószer élvező!

Persze nem ő az egyetlen abban a képviselőcsoportban. Idézek egy rendőr 2015-ös bírósági tanúvallomásából (https://nepszava.hu/1080259_deutsch-elbukta-a-drogpert) : „1998 nyarának végén érkezett információ arról, hogy a XVI. kerület, Sashalomban található masszázsszalonban kábítószer-terjesztés és -fogyasztás zajlik rendszeres jelleggel. Konkrétan heroinról és kokainról volt szó… egységünk megjelent (a helyen), igazoltattuk a bent tartózkodókat, emlékezetem szerint néhány személyt elő is állítottunk, illetve kábítószer gyanús anyagokat foglaltunk le… Azt tapasztaltuk, hogy az egyébként számunkra ismeretlen vendégek között ott tartózkodik Deutsch Tamás is. Klinikai tünetek alapján, megítélésem szerint kábítószer hatása alatt állhatott, viselkedése zavart volt, beszéde összefüggéstelen. A mentelmi jogra való tekintettel vizsgálatot nem végezhettünk rajta, nem igazoltathattuk…” Ki is mondta a bíróság, hogy Juhász Péternek igaza volt, amikor drogosnak nevezte Deutsch Tamást. Mindennek persze nem volt és máig nincs következménye. Mi több azóta is, nyilvánosan is, többször előfordult, hogy „Deutsch Tamás klinikai tünetek alapján, kábítószer hatása alatt állhatott, viselkedése zavart volt, beszéde összefüggéstelen…”. Kovács János magyar állampolgár már rég a börtön hűvösében elmélkedhetne arról, hogy mit fog csinálni, ha kiszabadul.

Szájer ügye egy rendkívül szélsőséges példát szolgáltatott arra, hogy Orbán Viktor és a Fidesz politikai tevékenysége mennyire hazug. A Fideszt csak a hatalom és a pénz érdekli! A közpénzek mára már törvényileg is legalizált, folytatólagosan elkövetett eltulajdonítása mellett a keresztény családról és a keresztény erkölcsi értékekről nyomott szövegek sem érnek egy lyukas garast sem. Mégsem látunk egyetlen Fideszes erkölcscsőszt vasba verve, vezetőszáron rángatni rendőrségről ki, bíróságra be fogdából ki, börtönbe be. Hazug kormány bűnpártoló, hazug jog- és intézményrendszere. Hazug alkotmányozó hazug alkotmánya. Tegyük hozzá, hogy még a magukat kormánypárti szavazónak vallók 57%-a szerint is elítélendő, amit Szájer művelt, és mindössze 17 % szerint nem az.

Azt is kérdezték a közvélemény kutatók, hogy fellelhető-e „ellenérdekelt” titkosszolgálati szál a történetben. A Fidesz-KDNP szavazóinak 84%-a szerint igen. Vagyis eszerint a szcenárió szerint valójában megintcsak a „magyarok elleni” összeesküvéssel állunk szemben. Mint említettük a Szájer-ügy november 28-án, szombaton történt, november 29-én, vasárnap, már le is mondott EP mandátumáról és pánikszerűen elhagyta Brüsszelt. December 1-én a honi pártsajtó széles körben terjesztette Szájer verzióját erről az ő magánügyéről és a puttonyába csempészett kábítószerről. Azonnal működésbe lépett a Fidesz-propaganda gőzhengere, amelynek egyik vaskos verziója volt a titkosszolgálati szál is. Van némi olvasmányos tapasztalatom az ilyesféle akciókról, és azok alapján az a kép alakult ki bennem, hogy egy ilyen lejárató operációt csak olyan célszemély esetében lehet végrehajtani, aki arra megfelelő alany. Amennyiben az „ellenérdekelt” titkosszolgálat egy ilyen műveletre szánta el magát, akkor azt széleskörű adatgyűjtés és felderítés előzte meg, melynek során kiderült, hogy nem lesz nehéz dolguk, és nem futnak lukra az akciójukkal. Magyarul kompromittálni csak azt lehet, aki kompromittálható. Üzenem ezt mindazoknak, akik szerint szegény szájerjózsit csőbe húzták. Minden egyéb magyarázkodás csak üres mellébeszélés. Nem mellesleg, ha igaz a titkosszolgálati szál, akkor egy koronatanú szerint van még hasonlóképpen zsarolható nyolc Fidesz-KDNP-s képviselő a titkosszolgálatok tarsolyában. Minden csak az időzítésen múlik.

Szájer a lemondása kapcsán kiadott közleményét az alábbi szavakkal fejezte be: „A botlásom teljesen személyes, csak én tartozom érte felelősséggel. Arra kérek mindenkit, hogy ne terjesszék ki [ezt az ügyet] a hazámra vagy a politikai közösségemre.” Megnyugtatom Szájer urat, hogy a hazának ehhez az egészhez a világon semmi köze. Az ő ügye azonban ennek ellenére közügy, mert választott magyar Európai Parlamenti képviselőként, droggal teli hátizsákkal menekült a rendőrök elől, a csatornán légtornászva, kijárási tilalom idején egy melegorgiáról. Az ő politikai közösségének pedig igenis köze van hozzá, hiszen harminc éves pályafutása során része és részese volt e politikai közösség minden tettének, mi több, ő írt nekik alkotmányt. Még akkor is közös a megítélésük, ha Orbán szerint: „amit Szájer József képviselőtársunk tett, az a mi politikai közösségünk értékrendjébe nem fér bele”. Harminc évig belefért. Igaz, hogy ez az úgynevezett „értékrend” 30 év alatt annyit változott, hogy azt már se rendnek, se értéknek nem lehet nevezni. Keresztényinek és erkölcsösnek meg végképp nem.