A hős molnárlegény

Posted by
Gellért András
>Valamelyik jól pozicionált ifjú, talán épp egy átborozott éjszaka kellős közepén kitalálta, hogy a mai ifjúság új példaképe legyen Vasgerincű János. A 643 és fél évvel ezelőtt élt, és a maradék búzája miatt meghalni is képes, mélynövésű, alultáplált molnárlegényt kell tehát brandként „felépíteni”, befuttatni, szabadsághőssé nemesíteni.
Az egyenességéről határainkon túl is ismert főszerkesztő bátran rábólintott az ötletre. Szerinte ugyan a Vasgerincű-projektre épeszű ember egyetlen fillért sem adna, nem hogy milliárdokat. A központból beígért több talicskányi pénz azonban hatásosnak bizonyult: Vasgerincű Jánosból tehát sztárt fognak faragni.
– Hallottatok már a lápi malomról? – kérdezte a kreatívoktól a délelőtti értekezleten. – Mond nektek valamit Vasgerincű János neve?
– Ugye az a biztonsági őr, akit meglőttek egy Penny Marketben, és vaslemezt ültettek a gerincébe?
– Nem. A belét ontották ki, mert nem adta át magától a búzáját.
– Idén volt? – kérdezte őszinte sajnálattal Tóth Zsaklin, az ötletcsapat új munkatársa.
– Vág az eszed, Zsaklin. 643 és fél évvel ezelőtt. Idén lesz a halála évfordulója, tehát ássátok bele magatokat a témába, kampány lesz kurva nagy lóvéért.
– Biztosan sokan néznek majd minket – jegyezte meg unottan Kékes Bella, a tévés kreatív.
Vasgerincű arca elárasztotta az utcákat, a buszmegállókat. Kétmilliárdból elkezdődött az életéről szóló film forgatása, és társadalmi célú tévéreklámokban is megjelent. A pénz nem számít. Már épül a lápi malom.
/ Részlet a 2018-ban megjelent Befalazott csőgörény című könyvből. A kötet még megvásárolható a Fedél Nélkül utcai árusainál.