Columbo hadnagy és Raszkolnyikov

Posted by

Petrus Szabolcs
érdekes cikket ír a könyvtacskó blogba az utolsó 50 év legnépszerűbb tévé-sorozatóról, Columboról. Az írásból megtudható, hogy a két szerző, Richard Levinson és William Link osztálytársból lett barát majd egy életen át együtt dolgozó duó. A Columboval megérezték az idők változó szelét. Sokban újítottak az 1968-as premierkor. Véget ért a McCharthy-éra. Lazult a társadalmi légkör. A detektívek addig jogszabálykövető, megjelenésükben rendet sugárzó férfiak voltak. Az amerikai polgárjogi mozgalom és az európai diáklázadások évihez jobban illett a megjelenésében és munkamódszerében is az unortodox Columbo.
Különösen érdekes információ, hogy Levinson és Link a sorozat koncepcióját a világirodalom egyik klasszikusára alapozta!

A Columbo legnagyobb újításáról, a nyomozó és a gyilkos együttműködéséről szól Dosztojevszkij regénye   ’A bűn és bűnhődés’. „Még, ha a kezemben is lenne a döntő bizonyíték, miért kellene rögtön letartóztatnom, ahelyett, hogy együtt nyomozunk. Vannak gyilkosok, akiket rögtön őrizetbe kell venni, de olyanok is, akiket nyugodtan szabadlábon lehet hagyni” – vallja meg Porfirij, a nyomozótiszt Raszkolnyikovnak.
A hosszú és érdekes írás alapja  Michael Striss ’Columbo – Der Mann der vielen Fragen’ című kötete. (Büchner-Verlag, 2019, 512 oldal).

 

Címkép: Columbo sorozat Kettős vágás (1973)