Ha két óra múlva lecsap a Bóra

Posted by

Fábry Béla

>A covid-“oltakozás” – beoltassam-e magamat a vakcinával van nem – kapcsán egy tengeri kajaktúrán történt esemény jutott eszembe.
Magányos túrán voltam az Adrián. Álmoskönyvek szerint ez önmagában nem egy életbiztosítás, de akkor éppen ez jött össze. A Kvarner vidékén csavarogtam, éppen Maun szigetét hagytam el, útban voltam Olib felé. Ez egy cc. 10 km-es átkelés egyik szigetről a másikig, közte van úgy 2/3 úton egy kis sziget Planik. Térkép alapján lakatlannak látszott, de ahogy kikötöttem a sziget Olib felőli oldalán, egy felújítás alatt lévő hajót láttam a parton.
A közelében volt kikötésre alkalmas hely, s kikötés után, gondoltam, rövid pihenés, kajálás, ivás után folytatom utamat. Egyszer csak feltűnt a hajóhoz tartozó ember is. Odajött hozzám, kérdezte merre tovább. Mondom, Olibra, a következő szigetre. Csóválta fejét, hívott menjek vele. Közeli házában laptopján mutatta az időjárási előrejelzést. Bóra jön. Ez egy rendkívül heves szél, ami a Velebit 1200-1500m-es csúcsairól bukik le a tengerre, és csúnya dolgokat művel, a széllökések elérhetik a 150-200 km/h sebességet is. Mutatta, az előrejelzés szerint 2 óra múlva éri el a Pag-Maun-Olib térséget.
Figyelmeztetett, fontoljam meg, megyek e tovább … Két óra, addig én átérek Olibra – mondtam. Ekkor ő becsukta a laptopját, és csak annyit mondott: A TE ÉLETED, A TE DÖNTÉSED. Ezzel ott hagyott, bement a házába.
Visszatérve az oltásra: mindenkinek a saját élete ügyében magának kell meghoznia a döntéseit. Itt annyival más a helyzet az én akkori kajakos dilemmámhoz képest, hogy aki beoltatja magát a védőoltással, az nagyon nagy valószínűséggel nem lesz covid-beteg, és másokat sem fertőz meg! És itt a lényeg! A védőoltás akkor hatékony az egész népességet tekintve, ha az egy populációhoz tartozó összes ember legalább 85-90%-a felveszi (megkapja) az oltást. Ha ennél kisebb az átoltottság – olvasom a szakemberek szakkifejezését -, akkor van kockázata annak, hogy ez a vírus szedni fogja az áldozatait.
Fontolja meg tehát mindenki, kérem én laikusként e kérdésben, hogy a saját érdekében, minden olyan ember érdekében, aki fontos neki, minden más ember érdekében, ha módja lesz rá, beoltatja-e magát vagy sem.
E kérdésben van néhány referencia-személy. Nem az Énsohanemhazudtam minielnök, nem a tisztifőorvos (szegény Nyunyókanéni), hanem mások. Ők azt mondják, mindenkinek be kell oltatnia magát.
Ehhez már csak azt kell hozzátenni: ha lesz mivel …
Címkép: Maun sziget partja