Nézze meg az ember

Posted by

Fábián András
> Még novemberben olvastam egy írást Szalay Dániel online média platformján a MEDIA1-en, amelyben az RTL Klub és a TV2 versengését elemezte. A szerző azt vizsgálta, hogy hogyan lehet az, hogy mindkét csatorna piacvezetőnek értékeli magát, és ráadásul mindkettőjüknek igaza is van. Nem csigázom a – gondolom – már így is feszült érdeklődést tovább, bár aki akarja, itt elolvashatja részleteiben is az anyagot (https://media1.hu/2020/11/10/az-rtl-klub-es-a-tv2-is-piacvezetonek-nevezi-magat-hogyan-lehet-ez/). Arról van benne szó, hogy miközben az RTL Klub a főműsoridőben büszkélkedhet a legmagasabb nézettséggel, addig a TV2 a délelőtti és délutáni lényegesen kevesebb érdeklődő által figyelemmel kísért műsoridőt „uralja”. Szalay Dániel rámutat egy politikai szempontból lényegi különbségre is: „Az RTL közleménye kitért arra is, hogy a 10 legnézettebb hazai televíziós program közül 9 az RTL Klubon futott, és arra, hogy Magyarország legnézettebb televíziós hírműsora továbbra is az RTL Híradó. A hírműsor az év első 10 hónapjában átlagosan 18,3 százalékos közönségarányt hozott a 18-49-es fő célcsoportban” (kiemelés tőlem).

Az RTL Híradó nézettségi aránya pedig valószínűleg azóta tovább nőtt.

Annál is bántóbb ez a helyzet a kormánypropaganda számára, hiszen alig pár napja jelent meg a hír, hogy az évi 3 milliárd nyereséget termelő TV2 csoport 23 milliárd forint hitelt kényszerült felvenni. A TV2 Média Csoport Zrt. tulajdonosai között megtaláljuk többek között Vida Józsefet és az ő bizalmasait (Vida pedig tudjuk, hogy ő Mészáros Lőrinc bizalmasa), valamint egy ugyancsak Mészáros Lőrinchez köthető tőkealapot is. Az említett hitelt pedig két bank szolgáltatta: az MKB Bank és a Takarékbank. Vagyis Mészárosék valójában a „saját” bankjuktól vettek fel hitelt, hiszen az MKB Bankban Mészáros Lőrincnek 48,62 százalékos tulajdonrésze van, a Takarékbanknak pedig Vida József a tulajdonosa. Tovább árnyalja, mondhatnánk szépíti a képet, hogy a cégcsoport portfóliójába tartozó csatornák egyre gyakrabban jelentetnek meg a Mészáros és Mészáros Kft. által finanszírozott műsorokat, vagyis reklámokat. A kereskedelmi műsorok reklámbevételeinek egy részét tehát, amit a hitel visszafizetésére kellene fordítaniuk, saját egyéb cégeik nyereségéből vonják el. Így aztán amikor a csatorna bevételeinek egyik mutatóját, a reklámbevételeket vizsgáljuk, akkor meglehetősen torz képet kapunk.

Mindezen hosszas, ám feltehetőleg nem érdektelen bevezető után elmondom, hogy mi indított a mai jegyzetem megírására. Megjelent egy petíció a jó nevű (?) CitizenGo nevű, madridi székhelyű „virtuális irodában” (!) működő cég honlapján. A CitizenGo (és ezt most szó szerint idézném!) „…aktív polgárok közössége, akik célul tűzték ki az emberi élet, a család és a szabadság védelmét világszerte. Azért dolgozunk, hogy a hatalmon lévők tiszteljék az emberi méltóságot és az egyén jogait.” saját bevallása szerint a szervezet mintegy 50 kormányra gyakorol befolyást a nagyvilágban. E szervezet állítólagos aktivistája az a Schittl Eszter (leánykori nevén Zaymus Eszter) „… aki élet- és családvédő aktivista, keresztény, katolikus, magyar ember, fiatal és boldog feleség!”, aki az említett petícióban, karácsony szent napján, bojkottot hirdetett az RTL Klub műsorai ellen.

Mint felháborodottan írja, a héten az „…RTL Klub kezdett el homoszexuális propagandát sugározni társadalmi célú hirdetésként.
Az RTL-en rendszeresen futó hirdetések célja a homoszexuális párok örökbefogadása és gyereknevelése iránti érzékenyítés. Az RTL Klub ezzel a lépésével megosztottságot hoz a szent ünnepkörbe, megzavarja a társadalmat, a családokat és a gyermekeket, akik a karácsonyi szünetben sajnos valószínűleg több időt fognak a tévé előtt tölteni.”

Ha valaki ráklikkelne az idézetben lévő hivatkozásra, tüstént a Humenmagazin című, elsősorban melegeknek szóló oldalon találja magát, ami azért – valljuk be – nem a legjobb illusztrációja egy ilyen kifejezetten homofób felhívásnak.

Ráadásul egy olyan felület biztosít teret Schittl Eszter úrhölgynek az emberi jogokat és az emberi méltóságot mélyen sértő propagandájához, amely – mint említettük – azért dolgozik, hogy a hatalmon lévők tiszteljék az emberi méltóságot és az egyén jogait. Igaz, hogy miközben politikamentes szervezetnek tekintik magukat, mégis büszkén állítják: „Több mint 50 ország intézményeinek, kormányának és szervezeteinek döntéseire vagyunk hatással.”. Most és itt meg éppen azt látjuk, hogy a magyar kormány homofób propagandájának szócsöveként funkcionálnak.

A hiperaktív Schittl Eszternek nem ez az egyetlen robinzonádja. Gyűjtött ő már aláírást az LMBTQ „egyre növekvő befolyása miatt” az Európai Bizottság, a Walt Disney produkció elnöke és a Nők Lapja ellen is. De harcosan kiállt Hollywooddal párviadalra a melegnek ábrázolt Jézus miatt éppúgy, mint a női Jézus-ábrázolás miatt. Mindeközben még az abortuszlobbi ellen is maradt ideje kirohanni és többször védelmébe vette a családi ügyekért felelőssé tett Novák Katalint is.

Nem tudom, miért, de valahogy mégis az a benyomásom, hogy az ifjú hölgy minden megszólalása a magyar kormány éppen aktuális propagandájának szolgálatában születik. Talán még jó pénzt is fizetnek neki ezért. Mással ugyanis nem tudjuk megmagyarázni ezt a nagy aktuálpolitikai buzgalmat.

Gyanúm igazolására elég, ha elolvassuk a láthatóan homofób szerző ájtatosságát a Szájer József botrányát követő országos felháborodás apropóján. Így ír: „Imádkozom Szájer Józsefért, és mindannyiunkért, hogy legmélyebb időszakainkban Jézushoz tudjunk fordulni. Hiszem, hogy ha kérjük, Ő felemel minket, megment minket.” ugyanis „…sosem késő letérdelni Előtte, és hagyni, hogy meggyógyítson minket.” (https://www.facebook.com/schittleszter/timeline) Már persze ha ez ilyen egyszerű lenne. Szájernek azonban minden bizonnyal kijár a megbocsátás. Schittle asszony személyéről befejezésül még csak annyit, hogy az általa indított egyik petíció alatt sárga keretben ez olvasható: „A petíció elindítójával a CitizenGO nem áll jogi kapcsolatban. A CitizenGO nem vállal felelősséget a petíció tartalmáért.” Szépségtapasznak talán elfogadható.

Azon meg már nem is csodálkozunk, hogy az élet és családvédő, keresztény, katolikus fiatal boldog feleség felhívását a HírTV reklámozza. Vagyis ennek az egész ügynek két érdemi és nyilvánvalóan aljas motivációja válik immár napnál világosabbá. Egyrészt így is erősíteni akarják a kormány homofób propagandahadjáratát az LMBTQ közösség ellenében, a szivárvány családok örökbefogadása kapcsán, még ha ezzel újra és újra felelevenítik Szájer József brutális brüsszeli bukásának keserű emlékét, akkor is. Másrészt egy meglehetősen aljas húzásnak lehetünk szemtanúi az emberi jogok védelmében felszólaló konkurencia ellen. Van azonban egy rossz hírem. Biztosra vehető, hogy ettől még sem a HírTV-nek, sem a TV2-nek, sem a Mészáros család többi csatornájának nem lesz nagyobb a nézettsége. A Fidesz támogatottsága meg, mint tapasztaljuk, tovább zuhan.