Jönnek az első oltóanyagok

Posted by

Szombaton érkeznek Magyarországra a koronvírus elleni oltások első adagjai, tájékoztatta az országot Orbán Viktor a Facebook-oldalára feltett videójával. A miniszterelnök szerint az ország “a csata döntő fázisába” lépett. Az oltáshoz először “az orvosok, az ápolók és a betegek életéért küzdő intenzív osztályon dolgozók” juthatnak majd hozzá a miniszterelnök magyarázata szerint. Orbán Viktor az érintettekre váró oltás típusát nem árulta el, csak annyit hogy az engedélyező hatóságoktól is függ majd, hogy melyik lesz az.

De a kormány tárgyal az európai és amerikai gyógyszergyártók termékei mellett, orosz, izraeli és kínai termékek megvásárlásáról is. Orbán Viktor elmondta még, hogy nálunk is kapnak igazolást azok, akik átestek már a betegségen vagy beoltatták magukat. Ennek az első verzióját ennek a Belügyminisztérium csinálta, Orbán Viktor pedig ezt megtekintette. Müller Cecília országos tisztifőorvos szerdán megerősítette, hogy vasárnaptól kezdik el oltani a magyar jelentkezőket a Dél-pesti Centrumkórházban. A beoltottakat a helyszínen is tájékoztatják majd a részletekről.

Két oltás lesz várható időben lecsúsztatva, az első után pedig még nincs meg a teljes védettség. A beoltottak kapnak egy oltási kártyát is, amin szerepelnek az adataik, az oltás száma, és az, hogy mikor kell a második oltásra visszajönniük. Elmondta még, hogy az oltás úgy viselkedhet, mint más oltások. Pontosabban a helyén például bőrpír jöhet létre, ritkábban járhat hőmelkedéssel vagy izomfájdalommal is, de ezek elmúlnak. Az oltás után pihenés javasolt, tette még hozzá Müller Cecília.

Egyelőre nem ajánlják az oltást a terhes nőknek, vagy azoknak, akik 2-3 hónapon belül terveznek teherbe esni. Az egészségügyi dolgozók után a szociális intézmények dolgozói és lakói, aztán a rendvédelmi szervek tagjai kaphatnak az oltásból. Az óvodai és iskolai dolgozók a pedszures.kh.gov.hu oldalon december 30-án délig foglalhatnak időpontot a január 2-ra és 3-ra meghirdetett csoportos tesztelésre. Az országban 99 mintavevő ponton tervezik tesztelni akkor azokat a pedagógiai dolgozókat, akik regisztráltak és odamennek.

szabadeuropa.hu