Három Tarka Macska

Posted by
Demszky Gábor
>Hétköznap minden este elhozzuk a megmaradt jóminőségű pékárut az erre a névre hallgató két pékség üzleteiből és még vacsoraidőben a Dankó utcai hajléktalan szállókba juttatjuk el a küldeményt.
Tegnap este is ez történt.
Szemerkélt az eső, cudar idő volt, csúszott az út, nem volt kedvem kerépárra ülni. Vállamra vettem hát a két műanyag zsákot és az Oktogonnál villamosra szálltam. Amikor gyalogosan cipekedve megérkeztem a férfiszálló vaskapuja elé, a szokásos látvány fogadott. Mint ázott verebek, úgy üldögéltek hajéktalanok a a kapu két oldalán. Bebocsájtásra vártak.
A kapu negyedóránként nyílik és csak azok maradnak kívül, akik túl sok alkoholt fogyasztottak. A kapunyításra várva többen a nevemen szólítottak. Jól esett. Köztük volt Tamás és András, akikkel többször találkoztam még nyáridőben, és a Biblia olvasások kapcsán beszélgettem velük. Segítettek becipelni a nehéz zsákokat és az udvar védettebb részén lévő asztalra kipakolni, amit hoztam. Azonnal falatozni kezdtek és dícsérték a Három Tarka Macska pékjeit.
Én is ezt tettem. Ám hozzátettem, hogy a a pultnál álló és a pékárút szortírozó eladó kisasszonyok nélkül nem működne mindez. Csak dícséret illeti a Három Tarka macska eladóit. Számomra a pesti emberekben lakozó szolidaritás megtestesítői.