Oltakozzatok! Oltakozzatok!

Posted by

Fábián András
>Olvastam egy szakértői elemzést, amely arról számol be, hogy az oltási hajlandóságról több felmérés is készült. A legutóbbi adatok szerint a koronavírus-vakcinák elfogadottsága a magyarok körében mindössze 20-36 százalék. Ennél alacsonyabb a bizalom az orosz és a kínai vakcinák iránt (20-21 százalék), míg az amerikai és európai fejlesztésű szerrel a válaszadók 31-36 százaléka lenne hajlandó beoltatni magát.

Tudom, vagy legalábbis többé-kevésbé biztos vagyok benne, hogy a legtöbbünknek már a könyökén jön ki ez a dolog, én azonban úgy gondolom, hogy nem árt kicsit a mélyére nézni annak, hogy mi folyik itt, mi okozza ebben a kérdésben a nagy nemzeti apátitát és lényegében elutasítást.

Mindenekelőtt ma már gyakorlatilag egy éve élünk örökös rettegésben. A hölgyek feneketlen retiküljében a rúzs, a tükör, és a pudrié helyét elfoglalta a maszk, a kesztyű, a szemüveg és a fertőtlenítő folyadék. Az urak mindezt zsebben, kocsiban, kis táskában hordozzák magukkal. Gyanakodva nézünk arra, aki két lépésnél jobban megközelít bennünket. Hátra ugrunk, szemünk dühödt villámokat lövell. A szociális távolságtartás gyorsan beépült a társadalmi érintkezési szabályokba. Aki mindezeket a szabályokat megsérti – akarva vagy akaratlan, puszta figyelmetlenségből – azt dolgozó népünk megvetése sújtja.

Szögezzük le mindjárt: ez így helyes. Helyes, de fárasztó. Karácsony közeledtével meg egyenesen fájdalmas és elkeserítő. Hiányzik a család, hiányoznak a barátok. Csökken a türelem, felemésztődik a remény. Van, akiben ez a bezártság dühkitörést generál. Ez csupán azért különös, mert én még úgy járvány ellen eredményesen küzdeni nem hallottam, hogy felrúgjuk a kukát, betörjük a kirakatot és ellopjuk a színes tévét. Ilyen modern orvostudományi eredményről eleddig nem szóltak a hírek.

Azt viszont az első pillanattól tudjuk, hogy a megoldás az, ha minél többen szereznek védettséget a vakcina által. Ezt nevezzük nyájimmunitásnak és átoltottságnak.

Ne tessék nekem szemrehányást tenni, hogy mit zsolozsmázok én itten köztudott dolgokról. Puszta szószaporítás. E helyről üzenem, hogy nem. Nem az.

Tudjuk, hogy a mai napon Magyarországon és az Európai Unióban egyelőre egyetlen vakcina van engedélyezve: A Pfizer / BioNTech terméke, amely egy nagy klinikai vizsgálatban 95%-ban hatékonyan megelőzte a betegség kialakulását. Angliában már folynak a tömeges oltások is.

Orbán Viktor a december 18-i, pénteki igehirdetésen szóról szóra az alábbiakat mondta: „az operatív törzs már hónapokkal ezelőtt megalkotta (SIC!), hogy ha egy hétvége alatt kellene mindenkit beoltani, arra képesek lennének. Ma egy általános, országos, egy-két nap alatt történő, teljes átoltásnak a föltételei megvannak, az oltási tervünk rendelkezésre áll, az ehhez szükséges eszközökkel, számítógépes nyilvántartással, adatbázissal, helyszínkijelöléssel, mindennel készen vagyunk, a vakcina hiányzik. Most azért nem tudjuk ezt a rendszert megindítani, mert nincs annyi vakcina.”

Előtte meg azt szorgalmazta, hogy a nem tudni mire jó adatlapot, amit a nyugdíjasoknak kiküldtek küldjék vissza minél többen, mert abból fogják tudni, hogy hány adag vakcinára van szükségünk. A sorrend meghatározása szempontjából is nagy jelentőségű a dolog, mert ahogyan ugyancsak az egyszemélyi felelős mondta: „amikor már tömeges lesz az oltás, akkor a regisztráció szerint fogunk haladni”. Szóval annak alapján fogjuk tudni, hogy szombaton délelőtt, vagy vasárnap délután kerül majd ránk a sor. Be kell vallanom, hogy itt elröhögtem magam.

Ami pedig a vakcina-ellátottságat illeti: az Európai Unió illetékes szervei által kezdeményezett oltóanyag-beszerzés már 2020 augusztus 14-én 900 millió dózisnál tartott, Magyarország 5 millióra jelentkezett be addig az időpontig. Anélkül, hogy ismerte volna az oltakozni vágyók számát. Anélkül, hogy 2 millió nyugdíjast postai válaszborítékkal ellátott küldeményben megkérdeztek volna arról, hogy akar-e kapcsolatot tartani „Magyarország Kormányával”? Ebből a kérdésből mintha nem az következne, hogy amennyiben visszaküldöm a papírost, akkor ők majd megmondják, hogy én hányadik leszek a sorban és mikor kell majd valahol megjelennem, ahol gondos kormányunknak és személyesen Orbán Viktornak hála nem kell majd órákig tipródnom a sorban.

Ami meg az oltópontok kijelölését illeti. Egyelőre egyetlen ilyen helyet neveztek meg: a Dél-Pesti Centrumkórházat. Ott az egészségügyi dolgozókat oltják széles e hazából.

Hadd emlékeztessek újra a teljhatalommal felruházott miniszterelnök szavaira, aki egyben az Operatív Törzs nevű gittegyletet is elnököli: a „…szükséges eszközökkel, számítógépes nyilvántartással, adatbázissal, helyszínkijelöléssel, mindennel készen vagyunk, a vakcina hiányzik. Most azért nem tudjuk ezt a rendszert megindítani, mert nincs annyi vakcina.”

Az Európai Unió eddig 35 000 darab oltóanyagot szállított le az igényelt 5 millióból. Se nyilvántartás (mert ha van, akkor minek a nyuggereknek a kérdőív?), se eszköz, se adatbázis, se oltóhely. Semmi nincs kész, semmire nem vagyunk felkészülve. Hogy is mondta a miniszterelnök: „ha egy hétvége alatt kellene mindenkit beoltani, arra képesek lennének.”

Összegezném: ami a kormány részéről a vírus elleni védekezést illeti, az egész egy nagy hazugság. Azt tudjuk, hogy a vakcinát az EU gyakorlatilag ellenszolgáltatás nélkül biztosítja a tagországoknak, így nekünk is. Hogy mire megy ki a játék, azt még nem tudjuk. Annak okát azonban, hogy miért nincs az embereknek bizalma a kormány védelmi tevékenységében, és miért olyan alacsony az oltásra jelentkezők száma (ha ezek a számok egyáltalán igazak), a kormány totális hiteltelenségében kell keresni. A politikai manipulációban, a látványtervezésben és a tendenciózus hazugságokban. A propagandában és a látszatcselekvésben. Orbán és kormánya alkalmatlanságában.

Címkép: Breyer Gábor