A Fidesz reagálása az ellenzéki együttműködésre

Posted by

S. Balogh Éva
>Az ellenzéki pártok bejelentették, hogy a 2022-es választásokon együttmûködnek, közös listát, közös miniszterelnöki jelöltet és mind a 106 választási körzetben közös jelöltet indítanak. Mielőtt elmélyednénk a bejelentésére adott válaszokban,  vessünk egy gyors pillantást a közelmúltban közzétett közvélemény-kutatásokra. A Nézőpontnak, a Fidesz közvélemény-kutatójának a kivételével minden közvélemény-kutatás a Fidesz támogatásának folyamatos csökkenését mutatja az országban. Ez a támogatásvesztés különösen szembetűnő Medián legutóbbi felmérésében, amelyet a Szájer-botrány nyilvánosságra kerülése után készítettek. Medián korábbi közvélemény-kutatása hat százalékpontos Fidesz-vezetést mutatott az ellenzéki pártok összesített eredményeivel szemben, de ez az előny december közepére elpárolgott. Most a Medián a Fidesz támogatásának 6 pontos csökkenéséről és az ellenzéki pártok támogatásának csekély mértékű növekedéséről számolt be  .

A Závecz Research először szeptemberben figyelt fel a Fidesz népszerűségének enyhe visszaesésére. Egy hónappal később arról számolt be, hogy augusztus és november között a Fidesz elvesztette támogatásának 4% -át Budapesten  és azon kívül egyaránt. Annyira egy hipotetikus közös ellenzék legyőzheti a kormánypártot. Decemberre a Závecz Research közzétette legfrissebb eredményeit, amelyek szerint a Fidesz augusztus és december között elveszítette támogatásának 6% -át, vagyis mintegy félmillió szavazót.

Más közvélemény-kutató cégek hasonló tendenciáról számoltak be. Az IDEA megállapította, hogy mindössze egy hónap alatt, az október 31. és november 5. között  a Fidesz elvesztette szavazóinak 2% -át, és most már csak a választók 32% -a támogatja. Még az elkötelezett szavazók is elvesztették hitüket; számuk szintén két százalékponttal zsugorodott. A Publicus Intézet november 18. és 21. között készített közvélemény-kutatási adatai szerint a választóknak csak 29% -a szavazna a Fideszre, szemben az ellenzéki pártok 33% -ával. Tekintettel a jelenlegi meglehetősen komor gazdasági és egészségügyi mutatókra, a Fidesznek igazán látványos új mutatványt kell kitalálnia, hogy megfordítsa választói tömbjének olvadását. Nem hiszem, hogy a kijárási tilalom feloldása karácsony estéjére megcsinálja a trükköt.

A Fidesz csökkenő népszerűségét erősítheti az ellenzéki szimpatizánsoknak a közös fellépés iránti erőteljes támogatása. Most, hogy ilyen kooperatív politikát hirdettek, néhány bizonytalan választópolgárra potitív hatással lehet az ellenzéki szövetség . A Fidesz, mint minden populista, autokrata párt, hisz a közvélemény folyamatos tesztelésében. Orbán Viktor és csapata kétségtelenül szorosan figyelemmel kíséri a trendeket, és a Fidesz korlátlan forrásai alapján valószínűleg többet tudnak, mint amit a nyilvános közvélemény-kutatásokból megtudhatunk. Ezért az olyan kormánypárti propagandalapok olvasásae, mint a Magyar Nemzet, az Origo és a Pesti Srácok, némi betekintést nyújthat számunkra a Fidesz stratégiai gondolkodásába.

Ezek a kiadványok az újonnan alakult szövetség három szempontját hangsúlyozzák, amelyek számukra kifogásolhatók, és meg nem bocsáthatók. Az egyik ilyen propagandalépést a párt kommunikátorai még nem dolgozták ki teljesen, de már láttam utalást a „közös ellenzéki listára, amelyet nyilvánvalóan Brüsszel és a Nyílt Társadalom is támogat”.  Egyáltalán nem lennék meglepve, ha teljes körű összeesküvés-elmélet születne arról, hogy az Európai Unió titokban támogatja az ellenzéket Orbán Viktor eltávolítása érdekében.

A második kedvenc téma a Fidesz felháborodása a Jobbik azon döntése miatt, hogy csatlakozik a balközép szövetséghez. A propagandisták egyelőre nem tudják eldönteni, hogy a Jobbikot, az egykor volt  „radikális nacionalista pártot” figyelmeztetik-e, vagy pedig megdorgálják a demokratikus pártokat, mert helyet adnak egy antiszemita pártnak a koalíciójukban. Jó példa erre Pataki Tamás véleménycikke a Magyar Nemzetben, „Gyurcsány lábtörlői” címmel. Az írás a régi radikális Jobbik halálát gyászolja, amelynek tagjai a Nemzeti Gárda egyenruhájában a Székelyföldön vonultak és az Árpád-ház történelmi zászlait vitték. Még a párt logóját is megváltoztatták: a nemzeti színek eltűntek, a kettős keresztet eltávolították, és “jelenlegi logójuk bármelyik LMBTQ-szervezeté lehet”. Sőt, a Fidesz mára „felfedezte”, hogy „az ellenzéki gyülekezetbe való belépés ellentétes a Jobbik alapító okiratával”, ezért a megállapodás semmis.

Minden gonoszság megtestesítőjének, Gyurcsány Ferencnek a jelenléte az egyesült ellenzékben jelenleg a Fidesz propagandájának leghangsúlyosabb témája. Gyurcsány karaktergyilkossága eddig annyira sikeres volt, hogy gyanítom, hogy ez továbbra is a Fidesz politikai eszközkészletének a darabja marad. A Pesti Srácok erről az újságírás egy sajátos darabját készítette. Az ellenzéki egységről szóló hírhez valaki egy hosszú bevezetőt, tulajdonképpen véleménycikket írt. A bevezetés azzal az állítással kezdődik, hogy az együttműködés három pontra redukálható: „a felek megállapodtak abban, hogy teljes mértékben azonosulni fognak Gyurcsány Ferenccel”.