Jelentés Belaruszból

Posted by
Bárász Péter
(Breszt)
>Egyhangúvá vált az élet
Reggelente arra ébredsz, hogy nincs munkád, mármint szakmai jellegű. Este avval fekszel, hogy még mindig nincs, nagyritkán avval, hogy már megint nincs, mert volt ugyan egy megrendelés, de oly pici, hogy egy-két óra alatt megcsináltad, így most várhatod a következőt. Ez a szakfordításra vonatkozik, a műfordításra pedig az, hogy örülj, ha minden második/harmadik évben felkérnek egy 3-5 oldalas szöveg megmagyarítására. Oroszból sosem volt egyetlen megrendelésed sem, pontosabban egy szövegről azt hitték, hogy az belarusz, csupán ezért fordultak hozzád.
Örömmel megcsináltad, mert ez is valami. Lehet persze az asztalfiának dolgozni, csináltál is elég olyat, aminek ezidáig egyetlen olvasója rajtad kívül– a saját számítógéped volt. De nincs már erre ihleted, pláne türelmed, hogy évekig hiába próbálkozz valaki(k)re rátukmálni egy-egy szöveget. (Tényleg, hogy van a desktop fia valamilyen nyelven? Desktop jr.?)
Ez a tétlenség kényszerít arra, hogy figyeld a híreket (no, azért érdekel is). Tök egyszínűek. Otthon: mit hazudott már megint össze OV és papagájai? Melyik nem létező ellenség fölött aratott történelmi jelentőségű győzelmet. Pirruszi volt? – ebben áll a történelmi jelentősége. Valós ellenfelekkel szemben nem áll ki, mert annyi győzelem nem fér be a történelemkönyvbe. Ha pedig véletlenül valós ellenség jelentkezik (pl. koronavírus, mert más ellenség nincs is), akkor bátran felveszi a harcot … a még sokkal intenzívebb lopásért, hisz lehet azt tudni, hogy mit hoz a holnap? Sürgősen és határozottan, azaz teljhatalommal kell ilyenkor cselekedni, nehogy aztán már késő legyen! Sein Kampf – rettenetesen unalmas. Ami még szörnyebben unalmas, hogy nem teszünk ellene semmit.
Itthon – szintén zenész. Hány embert tartóztattak le, hányat vittek csak be a rendőrségre, ahol aztán „jó esetben” őrizetben hagyták, amíg bíróság elé nem kerül az ügye (két-három-négy nap), hogy akkor is megismerkedhessen a körülményekkel, ha valamiért nem fogdáról fog szólni az ítélete, hanem csak pénzbüntetést (100-500€, az átlagfizetés kevesebb, mint 300). Kit kellett volna ma szabadlábra helyezni, de bent tartották, mert megvan (esetleg készül) ellene az újabb ítélet. Ennek egy habosabb változata, amikor kiengedik, de a sarkon újra őrizetbe veszik.
Van persze, akit szabadon engednek, de… főleg, ha ismert személyiségről van szó (mai példa a „harisnyanadrág arca” – ld. nov. 27-i posztom) előszeretettel viszik át szabadulás előtt egy másik városba és/vagy bocsátják néhány órával hamarabb szabadon, nehogy várni tudja valaki. Konkrét emberi sorsokról van szó, köztük nem kevés személyes ismerősöd, ezért nem annyira unalmas, de mindenképpen egyhangú.
Itt azért van valami változatosság, pl. hogy a KGB elnöke megmagyarázta, miért volt muszáj még augusztusban, a tiltakozások második estéjén agyonlőni az első áldozatot. „Mert ott állt pimaszul a rendőrsorfallal szemben!” Tényleg! Fegyvertelenül, feltett kezekkel, kb. tíz méternyire a rendőröktől. Ez persze halálos bűn!…
Ismétlés a tudás valamelyik szülője: a gyilkosság helyén van egy közös munkával készült szerény emlékhely, ha ott valaki feliratot (pl. „nem felejtünk”) fest a térkövekre (lemoshatóan!), az másfél-két év szabadságvesztés. Ha csak virágot vagy mécsest visz, megúszhatja pl. két héttel. A gyilkosság ügyében még csak vizsgálat sem indult, hiába a több feljelentés. 12 hasonló történet van, ahány közvetlen áldozat volt eddig. Plusz négyezer feljelentés rendőrségi kínzások miatt: szintén nulla vizsgálat.
Itt más a főszereplő, de ugyanaz a tényállás. Sein Kampf. Már koncentrációs tábor is van. Egy: az egész ország. Éjféltől a határokon kilépési (!) tilalom lesz.
Mondhatom másképp is. Ihr Kampf, esetleg ihre Kämpfe, de ez utóbbi többes szám csalás lenne: ugyanarról a harcról van szó, mindketten ugyanazt a célt tűzték ki, hogy „dögöljön csak meg a népemből mindenki, aki gondolkodásra képes és hajlandó, hacsak eddig nem emigrált!” A miként különbözik csupán. Melyik is „Európa utolsó diktátora”? Lukasenkáé a megtisztelő cím, de ugyanúgy bitorolja csupán, mint az elnökit. Putyin már nem számít európainak.