Site icon ÚJNÉPSZABADSÁG

Az átkozott bolondoknak igazuk volt

Advertisements

Robert Tombs
>Kétlem, hogy a jövő történészei 2020. január 31-ét, amikor Nagy-Britannia hivatalosan elhagyta az EU-t, történelmünk egyik fontos dátumaként fogják felidézni. Remélem, hogy nem, mivel a történelem hajlamos  katasztrófákra emlékezni. A kilépés csupán egy pont lesz egy hosszú folyamatban ami: az európai föderalizmus felemelkedése és talán bukása. Az 1920-as évektől kezdve a föderalizmus látnokok tömegét  vonzotta, köztük a brit imperialistákat (ez volt a nagy birodalmak kora – egyesek szerint ez még mindig így gondolják) és ott voltak még a francia politikusok, akik kétségbe voltak esve, hogy egyedül vannak Németországgal szemben.  

Az ötletet az 1950-es években felelevenítették. A franciáknak továbbra is ugyanaz volt a problémájuk. Ráadásul véres harcokban veszítették birodalmukat is. Európa ennek egyfajta pótlását ajánlotta. Az amerikaiak ösztönzésére átvették a vezetést, és  megakarták erősíteni Európát a kommunizmus ellen. A legtöbb európai ország úgy látta, hogy az integráció gyakorlati előnyöket kínál és elhárítja az előző fél évszázad traumáit: a háborút, a megszállást és a totalitarizmust. A Szovjetunió összeomlása új helyzetet hozott.
Tehát elkezdődött, és a lendület egyre gyorsabban mozgatta ezen a vágányon a vonatot. A háború által kevésbé traumatizált britek azért csatlakoztak, mert uralkodóik tartottak a birodalom megszünte utáni hanyatlástól és a gazdasági összeomlástól. Sosem volt sok idealizmus. Alig akart itt bárki „egyre szorosabb uniót”, ezért maradtunk ki az euróból és a schengeni övezetből. Miközben az EU vezetői meg voltak győződve arról, hogy „egyre több Európa” jelent megoldást a problémákra, Nagy-Britannia egyre inkább elszakad.
Amikor David Cameron volt brit miniszterelnökmegpróbált bizonytalanul  új szállást keresni és kudarcot vallott, a Brexit előbb-utóbb elkerülhetetlen volt. Ha valaha is megérkezett volna az európai vonat, akkor a lehető legkisebb kocsija nélkül jobban megy. Tehát miért is  volt a 2016 után olyan nagy kavarodás? Ezen gondolkodnak majd a jövő történészei, mivel ez átalakította a brit politikai tájképet. Az egyszerű válasz az, hogy a politikai osztály jelentős része és azok, akik a fő üzleti lobbikat irányítják, úgy döntöttek, hogy érdekeik az EU-ban vagy annak közelében maradásban rejlenek, és ennek érdekében hajlandók politikai és alkotmányos válságot kockáztatni. Majd később ünnepelni fognak, mert legyőzték őket.
Az alternatíva – a 2016. évi népszavazás megsemmisítése, olyan európai ország nyomdokaiba lépve, amelyek felülbírálták korábbi demokratikus döntéseiket – komoly veszélyeknek tette volna ki politikai rendszerünket és társadalmunkat. Ez azt jelentette volna, hogy legalábbis egyelőre  a valóságban már nem vagyunk demokrácia vagy független nemzet. Választásainkat megszabja az, amit az EU-rendszer és hazai szövetségesei hajlandók megengedni.
Láttuk, mi történik, amikor egy politikai rendszer képtelen dönteni. 2017 májusa és 2019 decembere között Nagy-Britanniában a véleménykülönbségek polarizálódtak és a folyamatos bizonytalanság lett urrá. Ahogy Thomas Hobbes megjegyezte, „a szuverén tekintély nem annyira bántó, mint annak hiánya”. A helyzetet súlyosbította a katasztrófa folyamatos előrejelzése: tömeges munkanélküliség lesz, rendkívüli adóemelések következnek és élelmiszerhiány és így tovább. Mennyi volt ebben a tájékozatlanság? Mennyi szándékos félrevezetés?  Felelőtlenség volt. Szerencsére a legtöbb ember ellenállt a rémhíreknek, és így a 2019-es decemberi általános választások visszaállították a „szuverén tekintélyt”. Boris Johnson miniszterelnök kormányának sok feladata lett, és az egyik az, hogy megnyugtassa és kibékítse a lakosság azon részét, amely félt a Brexit gazdasági következményeitől, különösen Skóciában és Észak-Írországban.

A Brexit ellenfelei kibékíthetetlenek lehetnek, hogy a kilépés véget vet annak, hogy utánozzuk az EU kicsi tagállamait, például Szlovákiát vagy Luxemburgot, de a többség számára ez csak jó hoz.  Gondoljunk vissza a népszavazásra, és arra, ami még előtte volt. Az EU saját közvélemény-kutatásai azt mutatták, hogy a brit lakosságnak csak egy kisebb hányada fogadta el az európai „projektet” 2016 előtt. A népszavazást követő  felmérés ugyanezt mutatta: a Maradjunkat választók elsöprő aggodalma gazdasági volt. A Cameron úr és kancellárja, George Osborne által oly energikusan támogatott „projektfélelem” nélkül mennyivel nagyobb lett volna a Kilépjünk többsége? Most, hogy a gazdasági Armageddon nem történt meg, látjuk, hogy a Maradás érzete valójában milyen mély és széles. Gyanítom, hogy nem nagyon.  Rövid távú zavar lehet. De a Brexit gazdaságilag ésszerű. Az EU által elszámolt brit export részesedése 11 és 16 százalékponttal esett vissza 2006 és 2016 között. Az EU egységes piaca korlátozott segítséget nyújt számunkra – különösen a szolgáltatások területén -, és magas szintű szabályozás és költségek bevezetésével károsíthatja külső kereskedelmünket. Ésszerű cél a „súrlódásmentes kereskedelem” lenne a világ minél nagyobb részével, nemcsak az EU-val. Az üzleti lobbi egyértelműen nem képviselte az üzleti élet érdekeit. Amint Lord Melbourne egykor mondta, néhány kérdésben az okos társak tévednek, az átkozott bolondoknak pedig igazuk van. Ez is olyan kérdés.

 

 

 

 

 

 

 

Exit mobile version