Szorul a hurok, Vitya!

Posted by
Juszt László
>Szóval, hogy tisztán lássunk, s hogy ne dőljünk be az Orbán-média hazugságainak: a mai napon az európai parlamentben lezajlott a vita a gazdasági csomagról és a hozzá kapcsolódó politikai kérdésekről. A szavazás ugyan még hátra van, de nem igazán lehet kétséges a végeredmény, miután az erről szóló előterjesztést 4 párt együtt tette. Ursula von der Leyen pedig bejelentette, hogy a Tanács egy szó változtatás nélkül fogadta el.
Ez azt jelenti, hogy január elsejével megkezdődik amitől Orbán leginkább tartott – a hatékony jogállamisági rendelet végrehajtása. Új forrásokhoz csak ezen keresztül juthatnak a tagállamok.
Soha nem látott, 1,8 billió eurós csomagról van szó, amely a 2021–2027 közötti többéves pénzügyi keretből áll. Az Európai Parlament, mint költségvetési hatóság fokozott szerepet élvez a működő jogállami feltételek ellenőrzésében és az uniós adófizetők pénzének védelmében.
A jogi szövegek változatlanok maradnak, vagyis az Európai Tanács bármely politikai nyilatkozata nem tekinthető a jogszabályok értelmezésének, mivel az értelmezés az Európai Bíróságra hárul.
Megállapodtak abban, hogy az uniós költségvetés védelme érdekében az általános feltételrendszerről szóló rendeletet 2021. január 1-jétől kell alkalmazni, és azt minden kötelezettségvállalásra és kifizetésre alkalmazni kell.
Platon mondta: “Teljhatalmat még egy erényes embernek sem lehet adni.” Szorul a hurok Vitya…