Novák Katalin tíz éve még úgy írt, mint egy libernyák

Posted by
Szalai József
Olvastam az Újnépszabadságban…
“Unom a bárgyú mesekönyveket, szeretnék két mondatot úgy váltani egy felnőttel, hogy nem szakít félbe senki, és minden vágyam csukott ajtó mellett pisilni. Szeretném hasznát venni a két diplomámnak, a négy általam ismert idegen nyelvnek, az élettapasztalatomnak.”
Még mielőtt bárki felháborodna, hogy vajon melyik elfajzott sorosbérenc libernyák mondhat ilyet az anyaság szentségéről, akkor eláruljuk, Novák Katalin 2010-ből származó szavait idéztük. Novák Katalin megírta az anyaságát, és különdíjat kapott érte egy novellapályázaton. ” Persze érzem, hogy minden idegszálam pattanásig feszül Marci ordítását hallgatva. Becsukom az ajtót, felhangosítom a rádiót, és ez használ. Gondolataim visszatérnek oda, ahol mostanság minden szabad percemben kalandoznak. Elfogadjam a hízelgő ajánlatot?” – írta az akkor már hetedik éve otthon, a gyerekekkel lévő Novák.
Persze tudjuk mi lett a vége:
Novák elmenekült otthonról, elfogadta a “hízelgő ajánlatot”, mert nem elégítette ki a mosatlan tányérok elrámolása az asztalról, és a konyha rendbetétele, és most többet keres mint sok-sok férfi az országban.