Jogállamiság? A bíróságok függetlensége számít

Posted by

Heil Péter

Fanyalgó – és persze a nem fanyalgó – barátaimnak elmondanám, hogy miért vagyok én most nagyon büszke az Európai Parlamentre. No meg azt, hogy mitől veszélyes a helyzet még mindig.
A jogállami eszközt az EP találta ki. Két és fél évig küzdött. Beleállt, nem adta fel, akkor sem, amikor jött a járvány, és 1,8 billió euró volt a tét. Megalkuvás helyett nyomták az ügyet: néppártiak, szocialisták, liberálisok, zöldek együtt. És megcsinálták tűzön vizen át. Én bizony meglengetem a kalapomat, pusztán ezért.
A határozat maga egészen rendkívüli. Én még ilyen kristálytiszta, kőkemény állásfoglalást az EP-ben nem láttam. Aki érti, szereti az EU-t, annak igazi élvezet.  “Csupán néhány észrevétel érkezett.” Csak a FIDESZ, a PiS és a fasiszták fognak ellene szavazni.
Szó nincs arról, hogy az EP-határozat ugyanolyan “sajtpapír” lenne, mint a Tanácsé. A Tanács ugyanis nettó jogtalanságot fogadott el. Pontosan tudták, direkt volt. Csúnya dolog volt, de működött. Az EP határozata viszont maga az EU jog esszenciája. Egyúttal világos fenyegetés is: ha a Bizottság tényleg megteszi, amit a Tanács kér tőle, akkor úgy fog járni, mint a Santer-Bizottság 1999-ben. Kalaplengetés 2.
Ami Ursula von der Leyent illeti, tegnap megint nagyszerű beszédet mondott érdemes meghallgatni. Mindig levesz a lábamról, a beste- Most pl. azért, mert ezerrel evez vissza a múlt csütörtöki tanácsülésen elhangzottaktól. Nyilván megértette: nem tökölhet, mert dádá lesz. Nem, tényleg nem fogjék szőnyeg alá söpörni, ami Magyarországon történik. És ezúttal nem egyedi ügyekkel fognak bíbelődni. A bíróságok függetlenségére fognak lőni. Ahol szabad a bíróság, ott szabad a média, szabad a gazdaság, marginális a korrupció, és működhet a civil szféra. Magyarországon mindennek az ellenkezője van. A jogállam mindegyiket visszaadná. Na EZÉRT olyan fontos az új eszköz.
A veszély pedig az, hogy oda, ahová FIDESZ-ék mennek, nyilvánvalóan magukkal akarják majd vinni az országot is. Az a hely pedig a szélsőség őrülete. Én hivatalból nézem a szavazataikat. Egészen elképesztő, hogy micsoda ocsmányságokhoz adják a nevüket nap mint nap. És miután Brüsszelben kiszorultak a szélre, legalább otthon ők akarnak lenni a janik. Ezért nyomják naponta, hogy “egyre többen kiábrádulnak az EU-ból”. Lószart, mama, nem igaz, sőt. De ettől még ez a szenny fog rátok ömleni a következő másfél évben. Egyetlen ellenszer van. Az, amit az EP csinált. Beleállni, nem engedni, fügét mutatni nekik, elzavarni őket. Ne tessék nyafizni! Tessék példát venni az Európai Parlamentről. Így kell ezt csinálni.