Biden kormánya: demonstrált egyenjogúság

Posted by
(Washington)
>Joe Biden, az Egyesült Államok megválasztott elnöke kormányának összetételével is demonstrálni kívánja a faji és nemi egyenjogúságot – jelentette szerdán a Magyar Békekör tudósítója.

Szakítva Donald Trump hímsoviniszta magatartásával Biden megvallottan homoszexuális közlekedési minisztert jelölt ki a 38 éves Pete Buttigieg személyében. Az Egyesült Államok történetében ez az első eset, hogy miniszteri rangra emeljenek egy saját neméhez vonzódó férfit. A Biden adminisztrációban eddig négy nő kapott tárcát Kamala Harris alelnökön kívül: Neera Tanden költségvetésügyi, Marcia L. Fudge lakásügyi és városfejlesztési miniszter, Avril D. Haines, a felderítő szolgálatok országos igazgatója, Janet L. Yellen kincstárügyi miniszter.  Az USA megválasztott elnöke Linda Thomas-Greenfield személyében ugyancsak nőt jelölt ki ENSZ-nagykövetté. Katherine Tait az ország kereskedelmi képviselőjévé jelölte, Susan Ricet pedig a Fehér Ház nemzetgazdaság-politikai tanácsának igazgatójává.

A faji egyenjogúság demonstrálására irányuló törekvésének jeléül négy színesbőrűt választott miniszterének és tanácsadójának, köztük Lloyd J. Austin védelmi minisztert és Linda Thomas-Greenfield ENSZ-nagykövetet. A kiválasztott személyek nem csak faji és nemi hovatartozásukkal, hanem afrikai, ázsiai és latin-amerikai leszármazottságukkal is tükrözik az amerikai társadalom sokszínűségét, heterogén összetételét. A miniszterek személyét a szenátusnak még jóvá kell hagynia.

A Békekör tudósítója megjegyezte: Amerika leendő elnöke küldetésének tekinti az amerikai társadalom sebeinek gyógyítását. Ezeket a sebeket Trump elnök másságot elutasító rasszista, machista politikájában jelölte meg. De nem szólt arról, hogyan kívánja orvosolni a szembeötlő társadalmi igazságtalanságot, a mélyülő szakadékot gazdagok és a szegények között, a középréteg tömeges deklasszálódását. Az elosztási viszonyok módosítása a gazdasági hatalom letéteményeseinek ellenállásába ütközik – írta a Békekör tudósítója.