A zsidó nagymama

Posted by

Vásárhelyi Mária
>Már egy hete csak a nagymamámra gondolok. Hogy mit érezne ha ezekben a napokban egyszer estefelé betoppanna hozzánk és azt látná, hogy az unokája, a dédunokája és az ükunokái az asztal körül ülnek, az asztalon égnek az aznapra rendelt gyertyák, valaki elmeséli a Hanuka történetét, és az egyik ükunokája éppen az áldást mormolja, aztán együtt énekelünk.

A nagymamám, akinek kisgyermekkoromban sírva bizonygattam, hogy én nem vagyok zsidó, én magyar vagyok. Mert azt tudtam, hogy ő zsidó, hiszen minden áldott este a zongorára támaszkodva mesélte a zsidóüldözés borzalmas történeteit. Én nagyon sajnáltam őt, hogy zsidó származása miatt elvesztett csaknem mindenkijét, de az eszembe sem jutott, hogy a zsidó származás rám is vonatkozik.

Aztán szép lassan megértettem. Amikor halála előtt néhány nappal még megmondtam neki, hogy a gyermekeinket az akkor induló világi zsidó iskolába íratjuk, csak kinézett a paplan alól , és annyit kérdezett; Minek Marcsika? De ha most betoppanna a konyhánkba, talán mégis örülne annak, amit lát.