32 éve volt a „Fekete Karácsony”

Posted by

Radó Iván
>1988. december 21-én a skóciai Lockerbie lakosai békésen pihentek és a karácsonyi ünnepre készültek. Ugyanebben az időben egy Boeing 747-100-as (a legelső és legnagyobb változatú jumbo) úszott a levegőben, rajta ugyancsak mindenki a karácsonyi ünnepekre készült. A London-New York (LHR-JFK) útvonalat a PanAm 103-as járata, a N739PA lajstromjelű Maid of the Seas nevű gépe teljesítette.

A PA103-as járat 18: 25-kor indult a London-Heathrow 27R leszállópályáról New York JFK repülőtere felé. A repülőgép 31 perccel később érte el a kezdeti maximális utazási magasságot, az FL310-et. Az ún. step climb (lépcsőzetes emelkedés) gyakori, amíg kellő üzemanyag nem fogy, a gép lépcsőzetesen emelkedik. 18:58-kor (UTC=GMT) a Shanwick (Shannon és Prestwick összevonásából alkotott műszó) irányítás átadta a gépet az óceáni irányításnak. Azonban a kapcsolat nem jött étre és a 19,02-kor kezdeményezett földi hívásra már nem érkezett reakció. Így a baleset kb. 19,00-kor történhetett. Ennek az a jelentősége, hogy időre beállított bombát pontos időre szoktak beállítani. Azonban az előre nem látott körülmény az volt, hogy a gép késve indult, így néhány perccel korábban robbant a bomba, tehát nem a nyílt óceán felett. Mint tudott: az óceán felett nincs radarfedés, így itt a gépek a HF hullámhosszon kommunikálnak, egy ideig Shanwick (Írország-Skócia), később Gander (Új Fundland) illetékes. Ezt követően robbanás történt a repülőgép első rakterében. A kabin padlójának és a poggyásztérnek egy része a Lockerbie városában lévő Rosebank Terrace-beli házakra esett. A fő szárnyszerkezet nagy állásszöggel csapódott a földre Sherwood Crescentnél, Lockerbie-ben, hatalmas tüzet okozva. A gép 47 méteres(!) krátert vágott a fagyos földbe és a roncsok 560 négyzetméteren szóródtak szét, bár kisebb törzsdarabokat még találtak 12 és 30 km. között is, sőt egyes darabokat 130 km-re (!) is. A robbanást okozó Semtex (csehszlovák gyártmány, színtelen, szagtalan) bombát valószínűleg egy kazettás magnóban rejtették el, amit meg egy Samsonite (a világ egyik, ha nem leghíresebb bőrönd gyártója) bőröndben és a Frankfurtból Londonba érkező PanAm Boeing 727-es típusú gépről szállították át a PA-103-ra.

Az áldozatok száma és nemzetisége:

utas: személyzet: földön: összesen:

Argentína 2 – – 2, Belgium 1 – – 1, Bolívia 1 – – 1, Kanada 3 – – 3, Franciaország 2 1 – 3, Nyugat Németország 3 1 – 4 Magyarország (Vác) 4 – – 4,  India 3 – – 3, Írország 3 – – 3, Izrael 1 – – 1, Olaszország 2 – – 2, Jamaika 1 – – 1, Japán 1 – – 1, Fülöp-szigetek 1 – – 1, Dél-Afrika 1 – – 1, Spanyolország – 1 – 1, Svédország 2 1 – 3, Svájc 1 – – 1, , Trinidad és Tobago 1 – – 1,(UK) Egyesült Királyság 31 1 11 43k (USA) Egyesült Államok 179 11 – 190

Összesen 243 16 (3+13) 11 270

Továbbá 2 súlyos és 3 könnyű füldi sérült

A baleset kategóriája: túlélhetetlen.

Bizonyított, hogy a levegőben mindössze néhány utas sérülhetett meg, esetlegesen. Tűz sem keletkezett. A halál a sokszoros g hatással, a becsapódással és a földi tűzzel függ össze.

Emlékmű Arlingtonban (Virginia)

A Dumfries és a Galloway Constabulary, valamint az Egyesült Államok Szövetségi Nyomozó Irodájának három éves közös vizsgálata után 1991. november 13-án vádemelési javaslatot tettek tömeges gyilkosságért Abdel Basset Ali al-Megrahi líbiai hírszerző tiszt, a líbiai biztonsági erők vezetője ellen. A Lybian Arab Airlines (LAA) állomásvezetője Lamin Khalifah Fhimah volt a máltai Luqa repülőtéren, ahonnan a bomba különböző csatlakozásokkal –úgy, hogy az utolsó rakodás PanAm-PanAm között történjen- elindult. Az ENSZ Líbia elleni szankciói és az elhúzódó tárgyalások Muammar al-Kadhafi ezredes líbiai vezetővel, csak 1999. április 5-én tették lehetővé a vádlottak átadását. 2001. január 31-én Megrahit a három skót bíróból álló testület gyilkosság miatt ítélte el, és 27 év börtönre ítélte. 2009-ben azonban humanitárius okokból (végstádiumú rák) hazaengedték, ahol még két és fél évet élt. Fimát felmentették. A diktátor halála után a volt líbiai igazságügyi miniszter elmondta, hogy személyes utasításra történt a merénylet. Feltétlenül figyelmet érdemel, hogy az utasok között mindössze 1 muszlim vallású személy volt, ahogy az is, hogy egyetlen arab vagy más muszlim vallású országból származó utasból egy sem. Ez (legalábbis bennem) erősíti azt a hipotézist, hogy valamilyen szinten és módon az „értesítések megtörténtek”, mivel az utaslistához megfelelő időben nem lehet hozzáférni. A vizsgálatban 20 szakember és 22 cég vett részt.

Azonban a közelmúltban képbe került egy Mohamed Abuagila Mastud nevű férfi, a „bombagyártó”. Már kérték is a kiadatását.