Deutsch bocsánatkérései

Posted by

Fóti Tamás

>Többek közt mentális higiéniai okokból nem szoktam Deutsch Tamás szövegeket olvasni, amikor valamely nyilatkozata megütközést kelt, és ezért jelentős sajtónyilvánosságot kap, olyankor is csak megerősítve látom szinte reflexszerű távolságtartásomat. A gestapós szövege is pontosan simult ebbe a kategóriába, mint ahogy azt követő bocsánatkérései is, persze tudomást szereztem róla, de különösebben nem lepett meg, lassan már semmi nem tud meglepni, ami a Fidesz környékéről érkezik.
De most szembe találtam magam a néppárti felfüggesztése utáni nyilatkozatával:
„hat alkalommal volt módom a lehető legszélesebb nyilvánosság előtt hangot adni annak, hogy kész vagyok azt belátni, hogy egy olyan történelmi összehasonlítást fogalmaztam meg, amely történelmi összehasonlítást bántónak éreztek azok, akiket eszem ágában sincsen megbántani.”
Értem, hogy a verdikt ismeretében igyekszik zárójelbe tenni a bocsánatkérést, büszkesége inkább azt diktálja, bárcsak meg se tette volna. De olvasva a fenti sorokat, hol van itt bocsánatkérés? Itt mindössze annak ad hangot, hogy belátja, hogy amikor legestapósozta Webert, az megbántódott, holott, ő, Deutsch nem akarta megbántani. Na ennyit a bocsánatkérésről. Én meg a jövőben se fogok Deutschot olvasni